Kola kısır yapar mı?

Kola kısır yapar mı veya kola içenlerde kısırlık yapar mı soruları kolayı çok sevenler tarafından merakla dillendiriliyor. Peki, bilim dünyası ne diyor, gerçekten kola içenler kısır mı oluyor?

Google Haberlere Abone ol
Kola kısır yapar mı?

Kola kısır yapar mı veya kola içen erkekler kısır mı oluyor, çocukları olmayacak mı, kola ve kısırlık arasında nasıl bir bağlantı var? İddiaya göre; yeni bir araştırmada kolanın erkeklerin sperm kalitesini düşürdüğü iddia edildi. Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Bu durumun tamamen kısırlık yaptığı söylenebilir mi bilmiyoruz; ancak sağlıklı üremeyi etkilediği kesin gibi duruyor.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kola tüketiminin erkeklerde kısırlığa neden olduğunu söyledi. Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kola tüketiminin zararlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kola tüketiminin, kişinin hayatında sanıldığından daha fazla yer kapladığını bildiren Doç. Dr. Çoksüer, kolanın özellikle çocuklar, gençler ve yaşı ilerlemiş kişiler tarafından sıklıkla tercih edildiğini hatırlattı. 

Çok sevilen kolanın zararlarının da olduğunu aktaran Doç. Dr. Çoksüer, "Kola içeriğindeki glikoz şurubu kalbin ve yüksek kolesterol ve tansiyon sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız yol açabilir. Ayrıca böbrek, kemik hastalığı, astım ve diş problemlerine de yol açmaktadır. Aşırı kola tüketmek sperm sayısını ve kalitesini düşürerek kısırlığa yol açabilir" dedi.

Dünya üzerinde en çok tüketilen içecek olan kolanın, içeriğinin yalnızca bilenen kısmıyla bile son derece tehlikeli olduğunun araştırmalar sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Çoksüer, "Yeni bir araştırmada kolanın erkeklerin sperm kalitesini düşürdüğü iddia edildi. Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır. Bu da erkeklerde üreme fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Kola, çok fazla şeker içermesinden dolayı obeziteye de davetiye çıkarır.

Yapılan çalışmalarda obez erkeklerde sperm sayısı normal kilolu erkeklere oranla yüzde 15 daha az olduğu saptanmıştır. Obezite riskinin artışına bağlı olarak da sperm sayısının azalması gebe kalma şansını azaltabilmektedir.

Güney Danimarka Üniversitesi'nde 2 bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırmada alınan sperm örneklerinde üzerinde yaptığı incelemeler neticesinde, aşırı kola tüketiminin sperm kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü ortaya çıkardı. Araştırmada günde bir litreden fazla kola içen gençlerin çok düşük sperm değerlerine sahip olduğunu gözlemledi. Bu nedenle yazları serinlemek için içeceğiniz bir bardak kola yerine soğuk bir ayran veya meşrubat size hem aynı ferahlığı yaşatacak hem de sağlığınızı bu denli riske sokmayacaktır" diye konuştu.

Öte yandan; Danimarka’da Kopenhag Üniversitesinden Dr Tina Kold’un liderliğindeki araştırmanın sonuçlarına göre günde 1 litreden fazla kola açmak spermlere zarar veriyor. Ortalama olarak aşırı kola içen erkeklerin sperm sayısı içmeyenlere göre yüzde 30 daha az. Her ne kadar ölçülen sperm sayılarının çoğunluğu Dünya Sağlık Örgütü’nün normal olarak kabul ettiği değerler olsa da; daha az sperm sayısı daha yüksek kısırlık olasılığı demek.

Kola ile spermler arasındaki bu bağlantı kafein ile de ilgili değil çünkü kahve aynı etkiye yol açmıyor yani problem diğer malzemelerde veya sağlıksız bir yaşam sürmede…

2500 genç erkek ile yapılan çalışmada kola içmeyenlerin sperm kalitesinin daha iyi olduğu (1 mm menide 50 milyon sperm) ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürme eğilimlerinin fazla olduğu görülmüş.

Diğer taraftan bunların içinde günde 1 litreden fazla kola için 93 erkeğin 1 mm menisinde 25 milyon sperm sayılmış. Bu kişiler ayrıca daha çok fast-food tüketiyor.

Sıkıntının kola mı, sağlıksız beslenme mi yoksa ikisi birden mi olduğu henüz netleşmemiş durumda.

Nitekim araştırmaya katılamayan Dr. Fabio Pasqualotto kolanın tek başına önemli bir faktör olmadığını belirtiyor.

Özetlersek; 

Kola içen erkeklerde sperm sayısının azaldığı kesin bir bulgu. Ancak bunun kısırlık yapıp yapmadığı ise henüz bilimsel olarak kesinlik kazanmış değil.

NİSAD'IN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, konuyla ilgili açıklamasında şu ana kadar nişasta konusunda yapılan akademik çalışmalara atıfta bulunularak "kısırlık" iddialarının gerçeği yansatmadığını belirtti.

NİSAD açıklaması şöyle:

İlgili haberde "Kola içeriğindeki glikoz şurubu kalbin yüksek kolesterol ve tansiyon sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına yol açabilir” ifadeleri kullanılıyor. İnsanlar enerjilerini karbonhidrat, protein ve yağlardan alır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA yetişkinlerde de çocuklarda da karbonhidratların toplam enerji alımının %45-60’ı arasında olması gerektiği bilgisini içeren kılavuzlar yayınlamıştır. Normal bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde fruktoz içeren şekerler kan basıncını yükseltmez.

Güncel çalışmalar yüksek fruktoz alımı ile trigliserid seviyeleri, BKI, bel çevresi arasında veya toplam enerji alımının %14’üne kadar olan fruktoz alımlarının hipertansiyon vakalarıyla ilgili olduğuna dair bir ilişki göstermemektedir. Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA (2010-Dietary Reference Values), WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) , SACN (2015-Carbohydrates & Health) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar.

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Yorumlar