Kokular hakkında bilmediğimiz gizemli bilgiler

Kokular hakkında bilmediğimiz gizemli bilgiler , kokuların özellikleri

Google Haberlere Abone ol
Kokular hakkında bilmediğimiz gizemli bilgiler


Kokular hakkında bilmediğimiz gizemli bilgiler

Birçoğumuzda yaşlı insanlarda hoş olmayan bir koku geldiği ile ilgili fikir oluşmuştur.

Araştırmalar gerçekten de yaşlıların kendine has bir kokusu olduğunu ispatlamaktadır. Belli bir şekilde yapılan araştırmanın ardından ortaya çıkan sonuca göre, yaşlı insanlardan gelen koku onların yaşlanması ile ilgili vücutlarında oluşan kokudur.

Birçoğumuz vücuttaki uyuşukluğu gidermek için kahvenin en etkili araç olduğuna inanarak sabahları mutlaka bir fincan kahve içiyoruz. Fakat araştırmaların sonucuna göre, uykulu durumdan uyanmak için kahve içmek şart değildir.

Fareler üzerinde yapılan deneyde kahve kokusunun beyne sinyaller göndererek stresi azaltan proteinlerin üretimini sağladığı ortaya çıktı. Yani bu amaç için içilen kahvenin sonucu onu koklamakla aynıdır.

Filmlerdeki gibi görünse de, bazen kendimizi korumak amacıyla korkunun da kokusunu yapabilecek şekilde geliştirilmiştir. Vücudun diğer üyeleri de bu kokuyu fark ederek rahatsızlık geçiriyor.

Erkekler bir kadının cinsel ilişkiye istekli olduğunu bilinçaltında fark etseler de, kadının hamile kalmaya hazır olduğunu koku ile anlaya bilirler. Bir deneyde erkeklere farklı kadınların giydiği kısa kollu gömlekler koklatıldı ve hamilelik döneminde kadınların giydikleri gömleklerden gelen koku erkekler tarafından daha seksi, hoş olarak nitelendirildi.

Köpekler gibi insanlarda da bir kokunun kaynağını izleyen biyolojik özellikler mevcuttur. Biz doğuştan bu yetenekle doğuyoruz ve başımızı çevirmeden kokunun yerini tespit edebiliyoruz. Fakat hayvanlardan farklı olarak biz bu özelliğimizi geliştirebilir bilmiyoruz.

Birçoğumuz kokunun bize herhangi olayları hatırlatmasıyla biliyoruz. Hatta belki de koku duyusu olmadan hatırlayamayız. Örneğin, işte olurken menekşe gülü isteyip sınavda iken bu bitkinin kokusu, hatırlamak istediğiniz şey daha rahat hatırlamanıza yardımcı olur.

Yorumlar