Kofi Annan Arakan için çağrıda bulundu

Müslüman Arakan halkına yönelik Budist zulmü devam ederken dünyanın sessizliği tepkilere neden oluyor. BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan, BMGK'ya seslenerek Arakanlılar için bir karar alınmasını istedi. Çağrıda, Arakanlıların onurlarıyla topraklarına geri dönmesini sağlamanın BMGK'ınn görevi olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Kofi Annan Arakan için çağrıda bulundu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Myanmar'da Müslüman Arakan halkına uygulanan zulüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşiyor. Dünyanın önde gelen devletlerinden şu ana kadar Arakan için somut olarak atılmış hiçbir adım yok. Sık sık toplantılar ve açıklamalar yapan Birleşmiş Milletler'in de hiçbir etkisi yok. Son olarak Eski BM Genel Sekreteri Annan "BMGK'da alınacak bir kararda Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu bir şekilde köylerine dönmelerini sağlayacak koşullar yaratılması için baskı yapılmalı." dedi.

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Arakan'da yaşanan gelişmelerin kapalı oturumda görüşüldüğü toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Arakan Danışma Komisyonunun raporu hakkında BMGK üyesi ülkeleri bilgilendirdiğini ve kısa vadede öncelikle şiddete son verilmesi, insani yardımların ulaştırılması ve Arakanlı Müslümanların gönüllü ve onurlu bir şekilde köylerine dönmesinin sağlanması gerektiğini belirten Annan, şöyle devam etti:

"Bangladeş'e sığınan Arakanlıların kendilerini güvende hissetmediği sürece köylerine dönmeleri kolay olmayacak. Arakanlıların kamplara değil köylerine dönmesi gerek... BMGK'da Arakan konusunda alınacak bir kararda Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu bir şekilde köylerine dönmelerini sağlayacak koşullar yaratılması için baskı yapılmalı."

Annan, Myanmar hükümetinin Arakan'daki krizin çözülmesi durumunda ülkedeki diğer büyük sorunlara daha fazla zaman ayırma imkanı bulacağını vurguladı.

Myanmar'da yönetimde çift başlılık olduğuna ve bu durumun uygulamaların koordineli bir şekilde yerine getirilmesini zorlaştırdığına dikkati çeken Annan, bu nedenle hem Myanmar hükümeti hem de Myanmar ordusu ile çalışılması gerektiğini ifade etti.

BANGLADEŞ'E SIĞINANLARIN SAYISI 536 BİNE ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM), 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 536 bine ulaştığını bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 9-11 Ekim tarihleri arasında 15 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e geçmesiyle birlikte sığınmacı akınının yeniden ivme kazandığını söyledi.

Millman, görgü tanıklarının ifadelerine göre Bangladeş-Myanmar sınırına yakın Naf Nehri'nin Myanmar tarafında 8-9 bin sığınmacının Cox's Bazar'a geçmek için beklediğini ifade etti.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana ulaşan Arakanlı sığınmacı sayısının 536 bine ulaştığını belirten Millman, kamplardaki temiz su ve sağlık hizmetleri gibi acil insani ihtiyaçlar konusunda sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

Millman, bir soru üzerine sınırın karşı tarafından ciddi oranda Arakanlının Bangladeş'e geçmeye çalıştığını vurgulayarak, Cox's Bazar'a kaçan sığınmacıların Myanmar'daki evlerine geri döneceklerine dair herhangi bir işaret görmediklerini kaydetti.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

HİNDİSTAN DA ARAKANLILARI SINIR DIŞI EDİYOR

Hindistan'ın, bugün 18 ve son 3 haftada 57 Arakanlı Müslümanı sınır dışı ettiği belirtildi.

Bangladeş'te yayın yapan "DhakaTribune" gazetesinin haberine göre, Hindistanlı sınır güvenlik ekipleri bugün 18 Arakanlı Müslümanı Bangladeş'e gönderdi.

Yerel yetkili Nazrul İslam, yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların bu sabah Satkhira sınırından Bangladeş'e girdiğini, gruptakilerden 10'unun çocuk olduğunu kaydetti.

İslam, Arakanlı Müslümanların 3 yıldır Basirhaat'taki bir kampta kaldıklarını söylediğini aktardı.

Söz konusu 18 kişiyle, son 3 haftada Hindistan'dan Bangladeş'e gönderilen Arakanlı Müslümanların sayısı 57'ye ulaştı.

Öte yandan, Hindistan'daki Arakanlı Müslümanların sınır dışı edilmesine yönelik dava bugün Hindistan Yüksek Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, 21 Kasım'da yapılacak ikinci duruşmaya kadar Arakanlı Müslümanların sınır dışı edilmesini ertelediğini duyurdu.

İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Kiren Rijiju, ağustos ayında parlamentoda, merkezi hükümetin ülkede yasa dışı yaşayan Arakanlı Müslümanların belirlenmesi ve sınır dışı edilmeleri sürecinin başlatılmasını istediğini açıklamıştı. Bakan Rijiju, Hindistan'ın Arakanlıları ülkede tutma zorunluluğu olmadığını söylemişti.

BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcı Farhan Haq, ülkelerinde zulüm gören mültecilerin oraya geri gönderilmeleri planlarının endişe verici olduğunu belirtmişti.

Hindistan hükümeti, eylül ayında da Yüksek Mahkemeye Arakanlı Müslümanların ulusal güvenliğe büyük tehdit oluşturduğuna inanıldığı yönünde beyanda bulunmuştu.

Hindistan'da 15 bine yakını BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine kayıtlı, 40 bin Arakanlı Müslüman olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar