KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın liderler toplantısına katılmama kararı

- KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu: - "Rum tarafının 'Enosis referandumunun okullarında kutlanması' kararından geri adım atmaması karşısında Kıbrıs müzakerelerinde yarın için planlanan liderler görüşmesi yapılamıyor. Umarız kısa zamanda gerekli adım atılır ve yeni tarih belirlenir. Kararın geçersiz kılınması için hem siyasi düzeyde hem de idari düzeyde somut adım atılmasını bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın liderler toplantısına katılmama kararı

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum tarafının "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması karşısında Kıbrıs müzakerelerinde yarın için planlanan liderler görüşmesinin yapılamadığını belirterek, “Umarız kısa zamanda gerekli adım atılır ve yeni tarih belirlenir. Kararın geçersiz kılınması için hem siyasi düzeyde hem de idari düzeyde somut adım atılmasını bekliyoruz." dedi.

Sözcü Burcu, yaptığı açıklamada, Rum tarafının Enosis kararından geri adım atmaması karşısında Kıbrıs müzakerelerinde yarın için planlanan liderler görüşmesinin gerçekleşemediğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının görüşleri ve taleplerini Rum tarafına ilettiğini ifade eden Burcu, “Umarız kısa zamanda gerekli adım atılır ve yeni tarih belirlenir. Kararın geçersiz kılınması için hem siyasi düzeyde hem de idari düzeyde somut adım atılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüştüğünü anlatan Burcu, Akıncı'nın “Rum lider Nikos Anastasiadis’in bu vahim durum karşısındaki tutumunu yetersiz bulduğunu ve gerekli adımları atması gerektiğini söylediğini” aktardı.

Akıncı’nın Rum Meclisinin aldığı Enosis kararına ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup gönderdiğini anımsatan Burcu, Akıncı'nın BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de gürüştüğünü söyledi.

Burcu, gerek diplomatik yollarla gerekse kamuoyu açıklamalarıyla durumun hassasiyetini aktardıklarını belirterek, “Umarım Rum lider Anastasiadis de sorunun aşılması için gerekli katkıyı yapar." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs müzakereleri, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde ise Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı. Taraflar önceden planlanan görüşme takvimi kapsamında yarın ara bölgede bir araya gelecekti, ancak KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, Rum tarafının "Enosis referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine yarınki liderler görüşmesine katılmayacağı bildirilmişti.

Yorumlar