Kızıltepe'de 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dava

- Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996'da 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Uğur'un da aralarında bulunduğu 4'ü asker 9 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Kızıltepe'de 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dava

ANKARA (AA) - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996'da 22 kişinin öldürülmesine ilişkin dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 4'ü asker 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada gizli tanık "Aydos"un beyanları dinlendi. Gizli tanık "Aydos", "Mardin'in Allah'ı benim" ifadelerini kullandığını iddia ettiği Kızıltepe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur ve beraberindekilerin, vatandaşların mallarına zorla el koyduklarını, direnenleri ise terörist ilan edip infaz ettiklerini öne sürdü.

Söz konusu yıllarda yaşanan olayların bir bölümüne şahitlik ettiğini, bazı olayları ise duyduğunu dile getiren "Aydos", mahkeme başkanının soruları üzerine "Olayların üzerinden 25 yıl geçti. Mahkemeye apar topar getirildim, hazırlık yapamadım. Kendime ait notlarım var. Bu notlara da bakıp izin verirseniz yazılı ifade vermek istiyorum." dedi.

Bunun üzerine söz alan sanık avukatları, tanıklığın sözlü yapılması ve görgüye dayalı olması gerektiğini belirtip, tutarsız beyanları nedeniyle "Aydos"un tanıklığının kabul edilmemesini istedi.

"Aydos"un beyanının ardından ara karar açıklayan mahkeme, bazı tanıklar ve müştekilerin beyanlarının alınması için, bulundukları illere yazılan talimatların cevaplarının beklenmesine karar verdi. Heyet, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, Kızıltepe'de 1992-1996 arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve dönemin Kızıltepe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur'un "Silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından, diğer sanıklar dönemin Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, eski başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılıçaslan ile İsmet Kandemir'in ise "silahlı örgüte üye olmak" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Mardin'de 2014'te açılan dava güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Yorumlar