Kızıldeniz görevi çıkan Yunan askeri istifa etti

Yunan donanmasına ait geminin mürettebatı, Kızıldeniz görevi çıktıktan sonra görevinden istifa etti.

Google Haberlere Abone ol
Kızıldeniz görevi çıkan Yunan askeri istifa etti

Kızıldeniz bölgesindeki artan gerginlikler, uluslararası deniz güvenliği konusunda endişeleri artırmış durumda. Husilerin bölgede İsrail'e ait gemilere yönelik saldırıları sonrasında, ABD öncülüğünde "Refah Muhafızı Operasyonu" adı verilen çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturuldu. Bu görev gücü, deniz ticaret güvenliğini korumak amacıyla kuruldu.

Yunanistan'dan "YDRA" adlı fırkateynin Kızıldeniz'deki bu operasyona katılması planlanırken, geminin 17 mürettebat üyesi istifa etti. Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, mürettebat kendilerini bir intihar görevine gönderildiğini düşündükleri için bu kararı aldı.

"SPARTAKOS AĞI" AÇIKLAMASI

Yunanistan'da askerlerin haklarını koruyan "Spartakos Ağı", bir açıklama yaparak istifaların nedenlerini açıkladı. Açıklamada, "Husiler, hiçbir donanma gemisinin karşı koyamayacağı silahlı insansız hava araçlarını kullanıyor" ifadesine yer verildi. Ayrıca, hükümetin İsrail'in yanında yer aldığı ve bu durumun mürettebatın kararını etkilediği belirtildi.

Parlamentodaki Yeni Sol grubu, bu istifaların tehlikeli bir görevdeki çalışma ve ücret koşullarına karşı bir protesto olduğunu ifade etti. Grup, hükümete, ülkeyi ve Deniz Kuvvetleri personelini savaş bölgesinde, özellikle uluslararası örgütler veya Avrupa Birliği'nin himayesi altında olmayan bir operasyona karıştırmama çağrısında bulundu.

Kızıldeniz'de yaşanan son gelişmeler, bölgede artan gerilimin göstergesi. Husilerin İsrail ile bağlantılı gemilere yönelik saldırıları, ABD ve diğer uluslararası güçlerin müdahalesine yol açtı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının sonlandırılmasını talep eden bir kararı kabul etti.

Yorumlar