Kış Tatili

Havaların soğuması ile birlikte dinlenme ve eğlenme döneminin, yaza kadar sona erdiğini düşünen pek çok kişi bulunuyor. Halbuki yaşamımızdaki fiziki koşullar elverdiği sürece keyifli bir tatil yapmanın ne tarihi vardır ne de mevsimi…

Google Haberlere Abone ol
Kış Tatili

İnsanların zevkleri ve tercihleri farklılık gösterse de “kış tatili” bembeyaz karlar içinde bir başka güzeldir. Kendine özgü aktiviteleriyle ve yılın sadece bu dönemlerinde yapılabilen sporlarıyla kış tatili; Türkiye’de ve Dünya’daki kış turizmine uygun çeşitli bölgeleri sayesinde her sene birçok kişinin keyifli vakit geçirmesini mümkün kılan düzeydedir. Kalabalık arkadaş gruplarından çekirdek ailelere, yalnız takılmayı sevenlerden çiftlere kadar herkesin tercih edebileceği bir tatil opsiyonu olması ise senenin en soğuk aylarını, iç ısıtan zaman dilimi haline getiriyor.

KIŞIN AKTİVİTE Mİ YAPILIR?

Aktivite, hareketlilik, dinamizm… Bu terimler ilk olarak akla neden güneşli havaları getiriyor? Belki de küçük yaşlardan itibaren “karne aldığımızda tatil başlar” fikri ile bilinçaltımıza bu şekilde kodladık. Oysa kışın etkinlik yapmak için tercih edebileceğiniz oldukça çeşitli seçenekler mevcut. Kültürel festivallerden bireysel aktivitelere kadar yılın en soğuk döneminde sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmenin bir sınırı bulunmuyor. Kış mevsiminde yapılabilecek en canlı etkinliklerin liste başında ise kış sporları yer almaktadır. Bunların içerisinde kayak, buz pateni, kızak ve snowboard bireysel olarak yapılmaya uygun iken; buz hokeyi, körling, kar hokeyi ve bandy gibi sporlar da takımlar halinde yapılabilecek kış sporları arasında en revaçta olanlardan.

Kış Tatili
Kış Tatili

 

Kışın spor yapmaktan hoşlanmayanları mutlu edebilecek bir diğer dinamik etkinlik türü ise kış festivalleri. Her sene düzenlenen ve bünyesinde birçok kişiyi ağırlayan Icebreak Palandöken, Whitefest Uludağ, Ayder Kardan Adam Festivali, Van Kış Festivali gibi büyük çaplı organizasyonlar dışarıda yağan kar ile birlikte eğlencenin had safhaya ulaştığı etkinlikler arasında gösteriliyor. Elbette tatilde canlılık arayanlar kadar sakinlik arayanlar da var. Koşturmacası az, nispeten dingin bir tatil hayali kuranlar için ise şömineli dağ evleri, kış konseptli bungalovlar huzurlu bir dinlenmeye ihtiyacı olanlar için adeta biçilmiş kaftan. Genellikle yeşillikler içerisinde, yüksek rakımlı yerlerde konumlanmış lokasyonlarda karşımıza çıkan bu mekanlar sevdiklerinizle birlikte güzel bir kış tatili yapmanıza olanak tanıyacaktır.

Bahsi geçen spor ve etkinliklerin mevsimin de bir getirisi olan kara veya buza ihtiyaç duyması, beraberinde bir takım özel ekipmanlara sahip olmayı da zorunlu kılıyor. Kar botu, kayak gözlüğü, su ve rüzgar geçirmeyen mont gibi sert hava koşulları karşısında koruma sağlayacak malzemeler; kış tatili öncesi tedarik edilmesi gereken başlıca ürünler arasında yerini alır. Tüm bunların yanı sıra tercihinizi, kültürel bir gezi ya da otel tatilinden yana kullanacaksanız yine aynı şekilde kış koşullarına uygun bir valiz hazırlamanızda oldukça yarar vardır. Seçeceğiniz bölgenin konumu, dönemin hava şartları hatta arazinin fiziki koşulları kış tatili öncesi yapmanız gereken hazırlığı şekillendirecek başlıca koşullardan.

EN GÜZEL KIŞ TATİLİ NOKTALARI

Kışın gelmesi ile beraber en çok araştırılan konu kış turizmine uygun tatil noktaları. Doğal güzellikleriyle, etkinlikleriyle, sunduğu imkân ve avantajlarla kışın dinlenirken eğlenebileceğiniz en özel tatil noktaları nerelerde bulunuyor? İnceleyelim:

Kayak Denince Alpler! : İsviçre’nin Alp Dağları her yıl binlerce turist tarafından hem kayak yapmak hem de ülkenin doğal güzelliklerini ziyaret etmek için tercih ediliyor. Otantik ahşap evleri ve kendine özgü geleneksel yemekleri ile ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler yaşatan bu lokasyon, tatilde hayali yurtdışına gitmek olanlar için başvurulabilecek en özel yerlerden. Ancak Alplerin sert rüzgârları hepimizin bildiği bir gerçek. Sert havalardan korunmak için tatiliniz boyunca yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz soğuğa karşı üstün koruma sağlayan kar maskesi modellerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan’ın Eşsiz Şehri Bansko: Bansko şehrini turistler için cazip kılan en belirgin faktörlerin başında bölgenin görece uygun fiyatlı olması geliyor. Eğer yurtdışında bütçe sarsmayacak bir kayak planınız varsa bu şehir tam size göre. Kayak yapmaya ek olarak gece hayatı ve yemekleri ile de ünlü olan yer, UNESCO dünya mirası olan Pirin Ulusal Parkı sınırında konumlanmasıyla tarihi keşif yapmanıza da olanak sunan pozisyondaki tatil yörelerinden. 

Doğu Ekspresi ile Doğaya Yolculuk: Kış aylarında derin bir uykuya dalmış olan doğayı yakından görmek, trenin rotasında yer alan şehirlerin kültürünü yakından tanımak isterseniz Doğu Ekspresi ile tren yolculuğu, harika bir kış tatilinin kapılarını sizlere açacaktır. Bunun yanında bilet bulmanın bir hayli zor olduğu Doğu Ekspresine bir başka alternatif olan Van Gölü Ekspresi ile de benzer güzelliklere ulaşabilir, söz konusu rotaları tatil listenize ekleyebilirsiniz. 

Kardan Adam Festivali: Ayder Yaylası’nda her sene düzenlenen ve en büyük kardan adamı yapma yarışı üzerine kurulu bu eğlenceli festivalde, yörenin tarihi evlerini ziyaret etmenin yanı sıra Fırtına Deresi çevresindeki eşsiz doğayı seyretme imkânı bulursunuz. Festival kapsamında gerçekleşen halat çekme, kayak gibi aktiviteler organizasyon süresi boyunca katılımcılarına unutulmayacak anılar bırakan etkinliklerden.

Muğla Kışın da Güzel! : Muğla ünlü tatil beldeleri ile adeta yaz mevsimiyle özdeşleşmiş şehirlerden. Ancak kışın da bir o kadar güzel olan Muğla’da yamaç paraşütünü deneyimleme imkânınız bulunuyor. Sanılanın aksine kış aylarında da yapılabilen bu aktiviteyi, Fethiye Ölüdeniz’de hava koşullarından etkilenmeden bir uzman eşliğinde gerçekleştirmek mümkün. Kar kalınlığına göre belirlenen kalkış pistinden yükselip, şehrin kış manzarasına tanık olmak isterseniz, kış tatilinde Muğla’ya da bir şans verebilirsiniz.

Yorumlar