Kış lastiği zorunlu mu 2022 cezası ne kadar, hangi araçları kapsıyor, bineklere zorunlu mu, ne zaman takılır?

Kış lastiği zorunlu mu, kış lastiği hangi arabalara zorunlu, cezası ne kadar? Kış lastiği hangi arabalarda zorunlu, bütün araçlarda zorunlu mu, kış lastiği hangi illerde zorunlu, kış lastiği takmayan araçlara ne kadar para cezası kesiliyor?

Google Haberlere Abone ol
Kış lastiği zorunlu mu, kış lastiği hangi arabalar

Kış lastiği zorunlu mu 2022 cezası ne kadar, hangi araçları kapsıyor, bineklere zorunlu mu, ne zaman takılır? Kış lastiği kar yağışının başlamasıyla birlikte birçok sürücü tarafından yeni yeni hatırlanıyor olabilir; ancak kış aylarının girmesiyle birlikte kış lastiği birçok araçta zorunlu hale geleli yıllar oluyor. Bu nedenle kış lastiği takmayan bazı araçlar anında ceza alabilir. Peki, Kış lastiği zorunlu mu 2022 cezası ne kadar, hangi araçları kapsıyor, bineklere zorunlu mu, ne zaman takılır?

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Kış mevsimine girmek üzere olduğumuz bugünlerde sürücülerin sürücülerin kafasını meşgul eden çok sayıda soru dolaşıyor. Kış lastiğiyle ilgili olan bu soruların bazıları şunlar: Kış lastiği zorunlu mu, kış lastiği hangi araçlara zorunlu, kış lastiği takmamanın cezası ne kadar, kış lastiği hangi illerde zorunlu, hangi illerde zorunlu değil? 

Öncelikle kış lastiğiyle ilgili kuralları Ulaştırma Bakanlığı belirliyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın en son genelgesinde kış lastiğinin bazı iller haricinde binek araçlarda zorunlu olmadığı belirtildi. Kış lastiğinin zorunlu olmadığı iller arasında İstanbul da var. Binek araç dışında kalan ticari taksiler, yük araçları, kamyonetlere kış lastiği bütün Türkiye'de zorunludur. Kış lastiğini takmayanlara gerekli cezai işlemler uygulanır.

Kış lastiği zorunlu mu, kış lastiği hangi arabalara zorunlu, cezası ne kadar?
Kış lastiği zorunlu mu, hangi arabalarda zorunlu, cezası ne kadar?

 

KIŞ LASTİĞİ CEZASI NE KADAR?

Buna göre lastik kalınlığı 0.6 inçin altında olan ticari taksilere ve 1.6 inçin altında olan hususi araçlara “Kış lastiği takmamak” suçundan 835 lira, “Diş derinliğinin 0.6 incin altında olması” suçundan ise 230 lira ceza kesiliyor. 1 Nisan 2022'de sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sahiplerine uygulanacak 625 liralık ceza, 1 Ocak 2021'den sonra 715 liraya yükselmişti.

2021 yılı için kış lastiği cezası 835 TL'dir. (Karayolları trafik kanunu, Madde 65/A). Ayrıca kanuna göre ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir. Kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanır: 626,75 TL ödenir. Ceza puanı ise 10'dur.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hususi tescilli taşıtlarda kış lastiği takma zorunluğu olmadığı belirtilerek, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarınsa kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu bidirildi.

Açıklamada, kış lastiği zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin 9 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan 687 nolu KHK ile Bakanlığa verildiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi: "1 Nisan 2017'de Resmi Gazetede yayımlanan, 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme, hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz."

KIŞ LASTİĞİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR?

Kış lastiğini zorunlu kılan genelgede, takılacak lastiklerle ilgili bazı şartlarda bildiriyor. Buna göre, M+S ve/veya 3PMSF ibarelerini taşıyan lastikler kış lastiği kapsamına girmektedir. Aracınızda zincir bulunması veya kullanılıyor olması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. 
Güvenliğiniz için, kış lastiklerinizin diş derinliğini mutlaka belirli aralıklarla ölçmenizi öneriyoruz. Lastik diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmelidir. Otomobil ve hafif ticari araç kış lastiklerinin diş derinliği 1,6 mm’nin altında olmamalıdır.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayıynlanan Kış Lastiği Genelgesi'nin tam metni şu şekilde: 

MADDE 5:

(1) Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.

(3) Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.

MADDE 6:

(1) Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

(2) Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.

(3) Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(4) Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.

KIŞ LASTİĞİNİ TAM OLARAK NE ZAMAN TAKMALI?

Sürücülerin en çok merak ettiği konulardan biri kış lastiğini tam olarak hangi ay ya da hangi sıcaklık derecelerine sahip olunan günlerde takmalı? Uzmanların önerilerine göre, hava sıcaklığı gece-gündüz +7 derecenin altına düşerse, kış lastiğine geçme zamanı gelmiş demektir. Kış lastikleri sadece buzlu ve karlı zeminlerde değil, yağmurlu, kaygan ve çamurlu zeminlerde de yaz lastiklerine göre daha güvenlidir. Düşen hava sıcaklıkları ile birlikte, yaz lastiklerinin performansı da gerilemektedir. Bu aylarda mutlaka kış sertifikalı lastikler kullanılmalıdır. Kış lastiklerinizi taktıktan sonra, en az ayda bir kere her bir lastiğin hava basıncını ayrı ayrı kontrol etmenizi öneriyoruz. Hava sıcaklığının lastiklerin basıncı üzerinde etkisi yüksektir. Soğuk havalarda sıcak gaz genleştiği, soğuk gaz ise sıkıştığı için, kış mevsiminde referans basıncına 0,2 bar (3psi) eklenmesini öneriyoruz.

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI NE ARALIKTA?

Lastik ebatına göre fiyatlar değişiyor. Ancak otomobillerde çoğunlukla 16 ve 17” jantlar kullanılıyor. Fiyatları ortalama 1500-2500 arasında değişiyor. Jant boyutu büyüdükçe fiyatlar da büyüyor. Mesela 19” bir jant için alabileceğiniz bir kış lastiğinin tanesi 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. 

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU OLAN İLLER HANGİLERİ?

Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine göre kış lastiğinin zorunlu olduğu illerde kış lastiği takılmaması halinde gerekli cezalar kesilecek. İşte kış lastiğinin zorunlu olduğu iller:

AFYONKARAHİSAR

AĞRI

AMASYA

ANKARA

ARTVİN

BİLECİK

BİTLİS

BOLU

BURDUR

BURSA

ÇANKIRI

ÇORUM

DENİZLİ

EDİRNE

ELAZIĞ

ERZİNCAN

ERZURUM

ESKİŞEHİR

GÜMÜŞHANE

HAKKARİ

ISPARTA

İSTANBUL

KARS

KASTAMONU

KAYSERİ

KIRKLARELİ

KIRŞEHİR

KOCAELİ

KONYA

KÜTAHYA

MANİSA

MUŞ

NEVŞEHİR

NİĞDE

SAMSUN

SAKARYA

SİVAS

TEKİRDAĞ

TOKAT

TUNCELİ

UŞAK

VAN

YOZGAT

ZONGULDAK

AKSARAY

BAYBURT

KARAMAN

KIRIKKALE

BATMAN

ŞIRNAK

ARDAHAN

IĞDIR

KARABÜK

DÜZCE

Yorumlar