Kırgızistan’daki Dünya Göçebe Oyunları

- Özbekistan kökbörü takımı, Kazakistan kökbörü takımını 5-4 mağlup etti

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan’daki Dünya Göçebe Oyunları

ÇOLPON-ATA (AA) - Kırgızistan’ın ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları kapsamında, Özbekistan'ın kökbörü takımı Kazakistan'ın "kökbörü" takımını yarı finalde 5-4 yendi.

Göçebe kökleri olan halkların etno mirasının korunmasını amaçlayan Dünya Göçebe Oyunları'nın yapıldığı ülkenin kuzeyinde bulunan tatil merkezi Çolpon-Ata'daki Şehir Hipodromu’nda, Özbekistan ve Kazakistan’ın kökbörü takımları yarı finalde karşılaştı. Özbekistanlı takım, Kazakistan'ı 5-4 mağlup ederek, finale yükseldi.

Özbekistan’ın Orta Asya "kökbörü" oyunu tarihinde, ilk kez bu başarıyı gösterdiği belirtildi.

Özbekistan, Kırgızistan takımıyla 8 Eylül’de finalde buluşacak.

Kazakistan kökbörü takımı ise yarın Kırgız asıllı Rusya vatandaşların kurduğu Moskova takımıyla üçüncülük için oynayacak.

Final maçlarının ardından törenle birinciye 3 milyon som (44 bin dolar), ikinciye 1,5 milyon som ve üçüncüye 1 milyon som para ödülü verilecek.

Orta Asya'da oynanan ve "Türklerin en eski savaş oyunu" olarak bilinen "Kökbörü", atlar üzerinde 6'şar kişiyle iki takım halinde oğlak postu ile oynanıyor.

Dünya Göçebe Oyunları kapsamında düzenlenen kökbörü oyununda, Afganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Rusya Federasyonu’ndan Başkurtlar, Altaylar ve Krasnoyarsk, ABD, Özbekistan ve Fransa takımları yer aldı.

Anadolu Ajansı ve TRT'nin medya ortağı olduğu 3'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nın ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları, Kırgızistan GSM şirketi MEGAKOM ve Kanadalı madencilik şirketi Centerra Gold üstlenirken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) da bu organizasyona destek veriyor.

Yorumlar