Kırgızistan'da "Müzeler Gecesi" etkinliği

- Etkinlik kapsamında Bişkek'te birçok müze, sanat galerisi, tiyatro, kütüphane ziyaretçilerini ağırladı - Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Müdürü Prof. Dr. Yuristanbek Şıgayev: - "Ziyaretçilerimize çok güzel çalışmalar hazırladık. Eminim bugün çok güzel vakit geçirecekler. Müzemiz 6 saat açık kalacak" - Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Nuri Şimşekler: - "Kırgızistan'da özellikle bu eğitime ilkokullarda başlıyorlar. İlköğretimden itibaren gerek görsel sanatlar gerek sahne sanatları gerekse diğer güzel sanatlar alanında çocuklara eğitim veriliyor"

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan'da "Müzeler Gecesi" etkinliği

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da bu yıl 5'incisi düzenlenen "Müzeler Gecesi" etkinliği kapsamında başkent Bişkek'te birçok müze, sanat galerisi, tiyatro, kütüphane ziyaretçilerini ağırladı.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, Müzeler Haftası dolayısıyla Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi önünde yoğun bir katılımla açılış töreni düzenledi.

Ücretsiz olarak müzeyi ziyaret etme olanağı sunan Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde sanatseverler, çok sayıda fotoğraf ve resim sergisi, marküteri sanatı, boyama sanatı, el işleri, koleksiyonlar, sanat ustalarının derslerine katılma imkanı buldu.

Müze Müdürü Prof. Dr. Yuristanbek Şıgayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bişkek şehrinin de diğer dünya şehirleriyle "Müzeler Gecesi"ni büyük coşku içinde kutladığını belirterek, "Ziyaretçilerimize çok güzel çalışmalar hazırladık. Eminim bugün çok güzel vakit geçirecekler. Müzemiz 6 saat açık kalacak. Müzedeki anılarını uzun zaman unutamayacaklar." dedi.

Şıgayev, "Müzeler Gecesi" etkinliğinde ziyaretçilerin grafik tasarımı ve heykel ustalarının atölye çalışmalarına katılacağı bilgisini paylaşarak, etkinliğe yoğun ilgiden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Etkinliğin konuğu Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Nuri Şimşekler de başkent Bişkek'te bütün müzelerde farklı etkinlikler düzenlendiğini ve insanların aileleri ile müzelere akın ettiklerini söyledi.

Şimşekler, Kırgızistan'ın güzel sanatlar dalında profesyonel bir ülke olduğunu belirterek, "Kırgızistan'da özellikle bu eğitime ilkokullarda başlıyorlar. İlköğretimden itibaren gerek görsel sanatlar gerek sahne sanatları gerekse diğer güzel sanatlar alanında çocuklara eğitim veriliyor. Bu alanda yetişmiş olmanın verdiği ilgi ve alaka ile de ülkede müzeler hep yoğun ve dolu. Kütüphanelerde insanlar okumaya meraklı." diye konuştu.

Türkiye'deki Müzeler Haftası etkinliklerine değinen Şimşekler, "Türkiye'de bu etkinlik sabaha kadar sürüyor. Konferanslar, söyleşiler, değişik etkinlikler, tanınmış yazar ve sanatkarlarla tanışma etkinlikleri düzenleniyor." ifadesini kullandı.

Kırgızistan'da "Müzeler Gecesi" etkinliğin organizatörü Çolpon Tentiyeva ise etkinlikle ziyaretçilerin müzeyi farklı yönleriyle keşfetmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Bu yıl ilk kez "Müzeler Gecesi" etkinliğinin ülke genelindeki müzelerde yapılacağına dikkati çeken Tentiyeva, 2018 Cengiz Aytmatov yılını göz önünde bulundurarak yazarın eserlerini interaktif çalışmalarıyla tanıtmaya karar verdiklerini ifade etti.

Tentiyeva, geçen yılki müzeler gecesi etkinliği kapsamında 18 bin ziyaretçinin 6 saatte müzeleri ziyaret ettiğini anımsattı.

Etkinlikte dekoratif sanat ustası Seydana Akunova'nın, ürün ambalajı hava yastıklarının içine renkli boyaları dökerek hazırladığı dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un portresi ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs günü "Müzeler Günü" olarak kutlanıyor.

Yorumlar