Kiralar son 5 yılda 10 kat arttı
İstanbul’da ortalama satılık konut bedeli yüzde 888, kira bedeli ise yüzde 1025 oranında arttı.
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, İstanbul’da 2018-2024 yılları arasında konut fiyatlarında yaşanan büyük artışı açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaştığı verilere göre, İstanbul’da ortalama satılık konut bedeli yüzde 888, kira bedeli ise yüzde 1025 oranında arttı. Bu artış, İstanbul’daki bazı ilçelerdeki konut fiyatlarının, Barcelona’daki fiyatlardan daha yüksek hale gelmesine neden oldu.
BEYKOZ, SARIYER VE BEŞİKTAŞ'TA KONUT FİYATLARI
Paylaşılan verilere göre, İstanbul’un Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş ilçelerindeki ortalama satılık konut fiyatları, Barcelona’nın neredeyse tüm bölgelerinden daha pahalı hale geldi. Dr. Gökce yaptığı açıklamada, "İstanbul’un bazı bölgelerinde konut fiyatları Barcelona’nın bile önüne geçti. Özellikle Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’ta ortalama satılık konut fiyatları, Barcelona’nın tüm bölgelerinden daha pahalı durumda" ifadelerini kuandı.
KADIKÖY, ŞİLE VE BAKIRKÖY'DE DURUM
Kadıköy, Şile ve Bakırköy’de de benzer bir durum söz konusu. Örneğin, Bakırköy’de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin TL iken, Barcelona’nın Valles Oriental bölgesinde aynı fiyata ev almak mümkün. Beşiktaş’ta ise ortalama konut fiyatı 15 milyon TL civarında olup, bu rakam Barcelona’nın Moianes bölgesindeki 13 milyon TL’lik ev fiyatını geçmiş durumda.
KİRALIK KONUTLARDA DA DURUM AYNI
Kiralık konutlar konusunda da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. İstanbul’un birçok ilçesinde kira bedelleri de Barcelona’dan daha yüksek. Gökce, "Örneğin, Eyüpsultan’da ortalama konut kirası 25 bin 513 TL düzeyindeyken, Barcelona’nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün" dedi. İstanbul genelinde ortalama kira bedeli ise 22 bin 535 TL olarak belirlendi.
KONUT PİYASASINDAKİ DENGESİZLİK
Dr. Buğra Gökce, İstanbul’daki konut ve kira bedellerinin bu seviyelere gelmesinin, uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu belirterek, "Türkiye’de konut piyasası dengesini kaybederken, vatandaşlarımız uygun fiyatlı güvenli konut bulmakta zorlanıyor" dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Gökce, konut piyasasındaki bu durumu düzeltmek için bazı çözüm önerilerinde bulundu:
Sosyal Yardımlı Sosyal Konut Üretimi: "Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır."
Konut Üreten Teşebbüslere Destek: "Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır."
İnşaat Sanayisinin Desteklenmesi: "Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır."
Yabancılara Konut Satışının Askıya Alınması: "Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması birçok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır."
İstanbul’da konut fiyatlarının Barcelona’yı geçmesi, İstanbul’daki konut piyasasının ne kadar dengesiz hale geldiğini ve acil çözümler gerektiğini ortaya koyuyor.
Yorumlar