KİPTAŞ evleri sağlam mı? KİPTAŞ depreme dayanıklı mı?

KİPTAŞ konutları veya evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığı merakla sorgulanırken; 1999 depreminde büyük bir deprem sınavına tabi tutulan konutların o dönemde nasıl bir sonuç verdiği ise şu anda daha çok merak edilir oldu.

Google Haberlere Abone ol
99 depreminde de KİPTAŞ şaşırtmıştı

KİPTAŞ evleri sağlam mı, depreme dayanıklı mı soruları bu aralar merakla soruluyor. İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde kurduğu KİPTAŞ, şehrin kentsel dönüşümüne sağlamak üzere işe koyulmuştu. KİPTAŞ en büyük sınavını ise Gölcük ve Düzce depremlerinde verdi. Peki, KİPTAŞ evleri sağlam mı? KİPTAŞ depreme dayanıklı mı?

KİPTAŞ evleri sağlam mı? KİPTAŞ depreme dayanıklı mı?

KİPTAŞ evleri en büyük sınavını aslında büyük Marmara depreminde verdi. Gölcük ve Düzce depremlerinde İstanbul'da 17 bin adet KİPTAŞ konutu yapılmış, tamamlanmış ve hak sahiplerine teslim edilmişti. Deprem sonrasında herkes merakla sormaya başlamıştı. KİPTAŞ konutları yıkıldı mı, depreme dayandı mı? 

Aslında konuyu çok güzel özetleyen bir haber o günlerde Hürriyet gazetesinde yer almıştı. İşte o haber:

HABERİN BAŞLIĞI: KİPTAŞ KENDİNDEN EMİN

Büyükşehir Belediyesi'nin konut üreten şirketi KİPTAŞ'ın yaptığı toplu konutlar depremi hasarsız atlattığından çok rağbet görüyor. Ancak bir süre önce Danıştay, aldığı bir kararla, bu konutlar hakkında soru işareti yarattı. Şirketin yeni Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise, Danıştay kararının kendilerini bağlamadığını belirtiyor. Yıldırım'la depremi ve konut sorununu konuştuk.

Danıştay'ın 'Belediyeler toplu konut üretemez' kararı KİPTAŞ'ı bağlıyor mu?

- Bu karardan sonra KİPTAŞ'ın telefonları susmak bilmedi. Bugüne kadar 17 bin konut sattık. Hak sahipleri bu karardan sonra doğal olarak bizi arayıp evlerini alamayacakları endişesine kapıldılar. Açıkça ifade ediyorum. Verilen karar belediyelerle ilgili bir karar. KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir kuruluş, ancak tüzel kişiliğe sahip. Karar KİPTAŞ'ı etkilemiyor. KİPTAŞ, bundan sonra da konut üretmeye devam edecek. KİPTAŞ'ın kampanyalarına girmek isteyenler böyle bir endişe içinde olmasınlar. 17 bin konut ürettik, hedefimiz 50 bin.

KİPTAŞ evleri depremde hasar gördü mü?

- En ufak bir hasar meydana gelmedi. Konutlarımız depreme dayanıklı. Depremde KİPTAŞ iyi bir sınav verdi.

KİPTAŞ konutlarının depremi hasarsız atlatması için başlangıçta ne gibi önlemler almıştınız?

- Çalıştığımız müteahhitlerin hepsi konut alanında başarılı firmalar. Bütün konutlarda tünel kalıp sistemi uygulanıyor. Radye temel (dolu temel) sistemi kullanılıyor. Kaliteli malzeme kullanıyoruz ve denetimi sıkı tutuyoruz.

Depremden sonra açtığınız konut satış kampanyasına ilgi nasıl?

- Eylül ayında 620 konut sattık. Bu bir başarıdır. Biz iş yapmaktan kendimizi tanıtmaya fırsat bulamıyoruz. Ucuz ve kaliteli konut üretiyoruz.

Hem ucuz hem de kaliteli. İkisi birarada nasıl oluyor?

- Arsayı ucuza malettiğimiz için fiyatlarımız piyasa fiyatlarının altında. İnşaat maliyetini yükselten en önemli faktör arsa. Toplu konuta uygun ucuz arsalar bulup konut yapıyoruz.

Bugüne kadar kaç konut yaptınız? Ne kadarını teslim ettiniz?

- 17 bin konut yaptık, 7 binini teslim ettik. Geçen yıl eylülde açtığımız kampanyada 5600 konut sattık. Dokuz ayda 5600 konutun kabasını bitirdik. Bu kış ince işleri bitecek ve önümüzdeki yaz hak sahiplerine teslim edeceğiz.

Sosyal konut dediğiniz konutlara İstanbul halkı hangi koşullarda sahip oluyor?

- 24 ayda evleri bitiriyoruz. 48 ayda satıyoruz. Yani KİPTAŞ'tan ev alan bir vatandaş 24 ayda evini teslim alıyor. 48 ayda ödüyor. İki sene kira verir gibi taksit ödüyor. Değişik büyüklüklerde konutlar yapıyoruz. 65 ve 87 metrekarelik konutları sosyal konut olarak satışa sunuyoruz. Daha çok dar gelirli ve hiç evi olmayanlara satıyoruz. 87 metrekare bir ev alan hak sahibi ara taksidiyle birlikte 135 milyon taksit ödüyor.

Dargelirli bir aile ayda 135 milyon lira taksit ödeyebilir mi?

- Bu rakam son kampanya için geçerli. Daha önceki kampanyalardan ev alanlar daha az ödüyor. Rakamları daha aşağı çekmemiz mümkün değil.

Geliri daha düşük olan vatandaşlara yönelik bir projeniz yok mu? Çünkü bugün İstanbul'da bu rakamı bile ödeyemeyecek evsiz binlerce aile var?

- KİPTAŞ bana göre İstanbul'da bir mucize gerçekleştiriyor. Konut üretmek sadece bina yapmak değil. Konut yapımının yanında donatımı da çok önemli. Sosyal tesisleri ve rekreasyon alanlarıyla bir kompleks yapmak zorundasınız. Maliyetlerde gözönünde bulundurulduğunda KİPTAŞ'ın fiyatları çok makul. Bizim yapabileceğimiz bunlar. Ancak devlet bize arsa verir ve altyapı masraflarında sübvansiyon yaparsa daha düşük gelir düzeyindeki vatandaşlar için de konut üretebiliriz. Böyle bir proje Büyükşehir Belediyesi'nin imkanlarını aşar.

KİPTAŞ'ın hedefi nedir?

Hedefimiz 50 bin konut. Biz konut üretirken bir yandan da gecekondulaşmanın önüne geçiyoruz. Ayrıca gecekondu ıslah projelerimiz var. Yakında bunları uygulamaya başlayacağız.

 

Yorumlar