Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir?

Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir? Anadolu mizahının temellerini oluşturan isim olarak bilinen Nasrettin Hoca'nın nereli olduğuna dair çeşitli rivayetler var. Ancak en çok ve yaygın olarak bilineni Konya'nın Akşehir ilçesinden olduğudur.

Google Haberlere Abone ol
Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir?

Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir? Nasrettin Hoca, Konya'nın Akşehir ilçesinde 1200'lü yıllarda doğmuş ve aynı ilçede ölmüş bilge bir Anadolu insanıdır. Bazı rivayetlere göre ise Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde doğdu, Akşehir'de vefat etti. Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir?

Bazı rivayetlere göre ise Nasrettin Hoca, ailesi Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göçmüş Oğuz Boyuna ait bir ailedir. Bu iddianın sahipleri Nasrettin Hoca'nın 1028 yılında Sivrihisar'ın Hortu Köyü'nde dünyaya geldiğini, babasının adının ise Abdullah olduğunu belirtir.

Aynı iddia sahiplerine Nasrettin Hoca, Sivrihisar'da medrese eğitimi aldı. Köyüne dönerek bir süre imamlık da yaptı. İmamlık sürecinde dersler verdi, İslam dinini yayılmasında katkılarda bulundu. 

Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir
Nasrettin Hoca kısaca hayatı, kimdir, nerelidir?

 

İddialara göre Nasreddin Hoca, Kayseri'de uzun yıllar Kadılık vazifesnde de bulundu. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Sultan 1. Alaeddin Keykubat döneminde Konya'ya taşındı. Burada Moğol işgaline karşı başlatılan direnişe öncülük etti. Direniş sırasında 1 Nisan 1261 tarihinde Kırşehir'de öldürüldü.

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun hakim olduğu topraklarda nükteleri, fıkraları ve hayat dersleriyle dolu hikayeleri yüzyıllar boyu dilden dile dolaştı durdu. Ancak ne varki, Nasrettin Hoca sadece Anadolu'da değil İslam Coğrafyasının birçok bölgelerinde sahiplenir. Afganistan, İran ve Arap ülkelerinde de Nasrettin Hoca'nın kendilerinden biri olduğu iddia edilir.

Nasrettin Hoca'nın değeri son yıllarda daha fazla bilinir oldu. Öyle ki, Nasrettin Hoca'nın doğduğu yer olduğuna inanılan Akşehir'de her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arası onun anısını yaşatmak için festival düzenlenir.

Nasrettin Hoca, dünyanın pekçok ülkesinde farklı isimler altında ün yaptığı için, ünü UNESCO'ya kadar da ulaşmış durumda. Çünkü UNESCO 1996-97 yıllarını Nasrettin Hoca yılı ilan etmişti.


 

Yorumlar

kkk kubilay yıldımmısın
kobilay nasrettin hocanln flkrasl