Kim Jong-Un hastalığı nedir, kaç yaşında, öldü mü?

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un'un öldüğü yönündeki iddialar giderek daha fazla tartışılmaya başlandı. Güney Kore medyasına dayandırılan haberlere göre Kim Jong-Un tedavisi mümkün olmayan hastalıklar sonucu hayatını kaybetti. Kore yönetiminden ise hala bir açıklama gelmiş değil.

Google Haberlere Abone ol
Kim Jong-Un öldü mü?

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un'un öldüğü iddia ediliyor. Peki, gerçekten Kim Jong-Un öldü mü? Bu konu ilk başlarda bir söylenti olarak ortalıkta dolaşsa da giderek ciddi bir tartışma halini almaya başladı. Çünkü iddialar yayıldıkça Kore yönetimi sessizliğe gömülüyor. Bu da iddiaların doğru olma ihtimalini güçlendiriyor. 

Kore medyasından Kuki News'in haberine göre, bölge uzmanı Jang Sung Min, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un öldüğüne inandığını açıkladı. Min, Kim Jong-Un ile ilgili yaptığı açıklamasını Kuzey Kore kaynaklarından edindiği bilgilere dayandırdığını belirterek "Kim Jong-Un’un sağlık durumu çok ciddi ve Kuzey Kore yönetimi bu sabah iyileşmesinin imkansız olacağı sonucuna vardı" dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un gerçekten ölüp ölmediğine ilişkin soruya ise Kuzey Kore kaynaklarının doğrudan bir cevap vermekten kaçındğını açıklayan Jang Sung Min "Bilmeniz gereken tek şey bu" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kim Jong-Un'un hayatını kaybetmesi durumunda ülkenin liderliğini kız kardeşi Kim Yo Jong'un devralabileceği konuşuluyor.

Kuzey Kore liderinin öldüğü haberleri ile ilgili tartışmalar ilk olarak CNN'in ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Kim'in "hayati tehlikesi" olduğu iddiasını duyurmasıyla başlamıştı.

Kuzey Kore devlet medyası 11 Nisan'da Kim'in bir Politbüro toplantısına katıldığını bildirmiş ve ertesi gün gazetede Kim'in bir askeri tesisi ziyaret ettiğini açıklamıştı. Ancak Kim Jong-Un'un yaptığı askeri tesis teftişini hangi tarihte yapıldığı belirtilmedi. Kuzey Kore lideri, 15 Nisan'da dedesinin doğum günü kutlamalarına da katılmadı.

KİM JONG-UN'UN HASTALIĞI NEDİR?

Kuzey Kore'deki muhbirlerinden bilgi toplayan Güney Kore merkezli The Daily NK gazetesi ise Kim'in bir kalp ameliyatı geçirdiğini doğruladı ancak şimdi "Büyük oranda iyileştiğini" iddia etti. Daily NK, kesin bir yargıda bulunmanın mümkün olmadığını çünkü haberin sadece tek bir kaynağa dayandığını ifade etti.

Daily NK başka bir haberinde Kim'in sağlığının son aylarda obezite, yoğun sigara kullanımı ve stres sebebiyle ciddi anlamda kötüleştiğini bildirmişti.

DURUMU AĞIR İDDİALARI

Kim'in sağlık durumuyla ilgili iddialar ilk olarak CNN tarafından dile getirilmişti. CNN, ABD'li yetkililerin açıklamalarını dayanak göstermişti. Ancak Güney Koreli yetkililer bunu doğrulayamadıklarını ve 'Kuzey Kore'de 'olağan dışı bir durum' tespit etmediklerini duyurmuştu. Benzer şekilde Çinli yetkililer de haberlerin doğruluğundan şüphelendiklerini açıklamıştı. ABD'li yetkililer durumu yakından izlediklerini söylerken, Başkan Donald Trump ise "İyi olmasını diliyorum, aramızda iyi bir ilişki var" demişti.

KİM JONG-UN ÖLÜRSE YERİNE KİM GEÇECEK?

Kim Jong-un, babası Kim Jong-il'in 2011'de kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından yönetimi devralan üçüncü nesil aile üyesi oldu. Kim Jong-un'un hayatını kaybetmesinin ardından yerine kimin geçeceği ise tartışma konusu oldu.

Kim'in bir çocuğu olup olmadığına dair açık ve kesin bir bilgi olmaması da durumu karmaşıklaştırırken, uzmanlara göre bir çocuğu varsa, ülkeyi yönetecek yaşa gelene kadar Kim'in kız kardeşi ve ona sadık isimler yönetimi devralabilir.

EN GÜÇLÜ ADAY KIZ KARDEŞİ

Kim'in halefi olarak gösterilen en güçlü aday ise kız kardeşi Kim Yo-jong oldu. Kız kardeş Kim, son iki yılda devlet yönetiminde bir hayli ön plana çıktı. İşçi Parti'nin politbürosuna seçilen, parlamentoya giren Kim, İşçi Partisi Merkez Komitesi Daire Direktörü Birinci Yardımcısı konumunda bulunuyor. Kim, ayrıca nisan başından beri çeşitli resmi etkinliklerde abisini temsil ediyordu.

DEDESİNİN DOĞUM YILDÖNÜMÜNE KATILMADI

Kim Jong-un'un 15 Nisan'da ülkenin kurucusu olan dedesi Kim Il-sung'un doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve ülkenin en önemli etkinlikleri arasında yer alan kutlamalara katılmaması sağlığı hakkında spekülasyonlara neden olmuştu.

KİM JONG-UN KAÇ YAŞINDA?

Dört kardeşi bulunan Kim Jong-Un 1984 yılında dünyaya geldi. Babasının ölümünden sonra devlet başkanı oldu. Üvey kardeşini Malezya'da öldürtmekle suçlanıyor. Askeri Üniversite mezunu olan Kim Jong-Un iktidara geldikten sonra yaptığı nükleer başlıklı füze denemeleriyle dünyanın dikkatini üzerine çekmişti. Aynı zamanda ABD Başkanıyla görüşen ilk Kuzey Kore olma unvanını da elinde bulunduruyor. 

Kim, 2011 yılında henüz 27 yaşındayken devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. Dünyanın en genç devlet başkanlarından birisi olarak tarihe geçti.

Yorumlar