Kilis, Rio Olimpiyatları tanıtım filminde

- "Barış İçin Judo" projesiyle, "Sporda Yaratıcılık Ödülü"ne layık görülen Kilis, Rio Olimpiyatları'nın açılış filminde yer alacak - Kilis'teki Suriyeli çocuklara judo eğitimi veren antrenör Buldum: "Sporda Yaratıcılık Ödülü'nü almamız ses getirdi. Rio Olimpiyatları'nda açılış filminde önce Kilis gösterilecek. Bu sayede Türkiye’yi ve Kilis’i tanıtmış olacağız" - Judocu Hachalit: "Judoya başlamam beni hayata bağladı. Yaşadığım olumsuzlukları judo sayesinde atlatabildim"

Google Haberlere Abone ol
Kilis, Rio Olimpiyatları tanıtım filminde

KİLİS (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ - Öncüpınar Konteyner Kent'te kalan Suriyeli çocukların savaşın izlerini silerek yeniden yaşama tutunmaları için başlatılan "Barış İçin Judo" projesiyle "Sporda Yaratıcılık Ödülü"ne layık görülen Kilis'in adı, ödül sayesinde Rio Olimpiyatları'nın açılış filminde duyurulacak.

Uluslararası Judo Federasyonunun (IJF) destekleriyle Kilis'te yürütülen ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum adına düzenlenen Sporda Yaratıcılık Ödülleri'nde, Uluslararası Yaz Olimpiyatları Federasyonları Birliği'nden (ASOIF) ödül alan "Barış İçin Judo" projesi, şimdi de 2016 Rio Olimpiyatları'nda adından söz ettirecek.

Proje, Kilis'te çekimleri yapılan belgeselle gelecek ay Brezilya’da düzenlenecek Rio Olimpiyatları'nda tanıtılacak.

Judonun konteyner kentte başlamasına ve ödülün alınmasında katkısı bulunan judo antrenörü Ömer Ökkeş Buldum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocukların savaşta yaşadıkları travmaları atlatabilmeleri adına gönüllü olarak 2014 yılında "Barış İçin Judo" projesini başlattığını belirtti.

Suriyeli çocukların halkla bütünleşebileceği bir proje yapma fikrinden yola çıktığını anlatan Buldum, sonrasında sporla bir yol izlemeyi düşündüğünü dile getirdi.


- "Camilerden duyuru yaparak sporcuları topladık"


Buldum, her şeyin spor tesisine judo tabelası asılmasıyla başladığını ve projenin konteyner kentte hızla yayıldığını söyledi.

Proje için özverili bir çalışma yürüttüklerini anlatan Buldum, şöyle konuştu:

"Projeye, camilerden duyuru yaparak, evlere giderek ve okullara öğrencilerle tek tek görüşerek 50-60 sporcuyla başladık. Bu da Uluslararası Judo Federasyonunun ilgisini çekti. Onlar da dahil oldu bu projeye ve projemiz yükseldi. Şu anda 600 kişiyi bulduk ve git gide çoğalıyoruz. Hiçbir menfaat gözetmeksizin Suriye'den gelen yaralı çocuklarımızı judoyla topluma kazandırmayı amaçladık. Halen çalışmalarımız hızla sürüyor. Buradan yetişecek bütün çocuklarımızı kendi çocuklarımıza entegre edip, topluma kazandırmayı amaçlıyoruz."

Judonun insanları topluma kazandırabilmek için önemli vesile olduğunu vurgulayan Buldum, judo sayesinde çocukların kötü alışkanlardan uzaklaştığına işaret etti.


- Proje, Sporda Yaratıcılık Ödülü getirdi


Projenin ASOIF tarafından ödüle layık görüldüğünü anımsatan Buldum, bunun Türkiye ve kent için önemli olduğunu söyledi.

"Elimizde çok yetenekli ve kaliteli sporcular var." diyen Buldum, şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu çocukların ileride lisans alarak ülkemizi temsil etmesini istiyoruz. İnşallah bunun önü açılır ve uluslararası alanda önemli başarılar yakalarız. Biz bu çocuklara bir baba, bir ağabey gibi davranıyoruz. Bir çoğu zaten yakınlarını savaşta kaybeden insanlar. Sporda Yaratıcılık Ödülü'nü almamız çok ses getirdi. Rio Olimpiyatları'nda açılış filminde önce Kilis gösterilecek. Bu sayede Türkiye’yi ve Kilis'i tanıtmış olacağız."

Ödülün dünya barışına önemli mesaj vereceğini vurgulayan Buldum, buradan yetişecek çocukların topluma faydalı insanlar olacağını belirtti.

Projeyle kentten milli takıma da sporcu yetiştirdiklerine dikkati çeken Buldum, projenin devamının Elbeyli Konteyner Kent'te yürütüleceğini aktardı.


- Hachalit: "Judo beni hayata bağladı"


Suriyeli sporculardan 14 yaşındaki Ahmet Hachalit de 3 yıl önce Buldum sayesinde judo sporunu yapmaya başladığı söyledi.

Savaşta yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle konteyner kente geldiğinde bir süre hiç evden çıkmadığını anlatan Hachalit, "Judoya başlamam beni hayata bağladı. Yaşadığım olumsuzlukları judo sayesinde atlatabildim. Hocam bizim evimize geldi ve beni judoyla tanıştırdı. Bu spora başladıktan sonra hayata bakış açım değişti." diye konuştu.

Judoya başlamasının sağlığına ve ailesiyle ilişkilerine olumlu katkı verdiğini dile getiren 13 yaşındaki Abdullah Abdo ise "Hocamız sayesinde Türkiye’de çeşitli turnuvalara katıldık ve madalya aldım. İleride imkan verilmesi halinde Türkiye'yi dünya şampiyonalarında temsil etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.


Yorumlar