Kılıçdaroğlu'ndan Almanya çıkışı

Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki etkinliğe katılmasının engellenmesine ilişkin, "Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan Almanya çıkışı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının sadece bugünü değil, geleceği de ilgilendirdiğini belirterek, "Yani çocuklarımızı, torunlarımızı, geleceğimizi, vatanımızı ve bayrağımızı ilgilendiren bir seçim. Yani demokrasiyi oylayacağız. Tercihi biz yapacağız. Dolayısıyla burada kutuplaşmaya gitmek, kavga etmek değil, tam tersine farklı görüşteki insanlarımızın bir araya gelip makul konuşması lazım." dedi.

Sivas dernekleri, federasyonları ve vakıflarının temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da referanduma götürülecek anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye koalisyonlardan çok çektiği için başkanlık sistemini getiriyoruz." denildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Gayet basit. Şu soruyu soracaksın; '15 yıldır bu ülkede koalisyon mu var? Yoksa vardı da biz mi farkında değildik. 15 yıldır bu ülkede koalisyon yoksa ve sen de bir daha iktidar olacağını düşünüyorsan niye başkanlık sistemini getiriyorsun? Hangi gerekçeyle getiriyorsun? İktidar kanadı bizim kavga etmemizi istiyor, bizi kamplaştırmak istiyor, bu tuzağa düşmeyeceğiz." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, sorunun memleketin akılla mı yoksa ön yargılarla mı yönetileceği olduğunu aktararak, "Bir memleketi akılla yönetiyorsanız, üç kişi bir araya gelirse daha güzel kararlar çıkar, beş kişi bir araya gelirse daha güzel kararlar çıkar. Bir görüşe karşı farklı bir görüş çıkarsa ortaya daha olgun bir görüş ortaya çıkar. Koalisyonlardan niye korkuyoruz? ifadelerini kullandı.

Türkiye'de koalisyon dönemlerinde büyüme hızının daha fazla olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, aksi yöndeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinlik

Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki etkinliğe katılmasının engellenmesine ilişkin, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2 milletvekili Almanya’da konuşacak, konuşmaları iptal edilmiş. Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini ifade edebilmeli." dedi.

"Çift haneli enflasyona gidiyoruz"

"Başkanlık sistemini getiriyoruz, terörü önleyeceğiz." söylemini eleştiren Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siz terörü önlediniz de size engel olan çıktı mı? Kim engel oldu? Sıfır terörle devralındı, Türkiye bugün kan gölüne döndü. Demek ki bu söylem de doğru değil. 'Ekonomide istikrar olacak.' Enflasyon rakamları gene açıklandı, çift rakamlı enflasyona gidiyoruz tekrar. İşsizlik almış başını gidiyor. Ülkeyi kim yönetiyor 15 yıldır, tek parti. Bir sorun var mı tek partinin içinde, hiçbir sorun yok görünüyor. Karar alıyorlar mı alıyorlar. Parlamentodan istedikleri kanunları çıkarıyorlar mı? Çıkarıyorlar. O zaman neden başkanlık sistemi. Neden?"

"Halk oylamasında 'hayır' çıkarsa ekonomi istikrarsız olur mu?" diye sorulduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, hiçbir şey olmayacağını, Cumhurbaşkanı'nın da Başbakan'ın da görevini sürdüreceğini, TBMM'nin de eskiden olduğu gibi kanun yapacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Evet çıkarsa? O zaman bizi büyük bir macera bekliyor, sonu belli olmayan bir macera." dedi.

"Neden 'evet' diyeceklerini anlatmıyorlar"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, referandumun milletvekili seçimine benzetilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, sonucun "hayır" çıkması durumunda ülkenin yönetim sisteminde hiçbir şeyin değişmeyeceğini kaydetti.

"Türkiye'nin bu kadar sorunu varsa niye başkanlık sistemi geliyor? Bir Allah'ın kulunun çıkıp bunu bize makul cümlelerle anlatması lazım. 'Evet' deyin. İyi de neden 'evet' diyeceklerini anlatamıyorlar." diyen Kılıçdaroğlu, buradan çıkış bulunamadığı için toplumun kutuplaştırıldığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, "Sakın bu tuzağa kimse düşmesin. Toplumu kutuplaştırmaya kimsenin hakkı yoktur. Kutuplaşmayacağız. Çünkü bu siyasi partilerin katıldığı bir seçim değil." değerlendirmesini yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının sadece bugünü değil, geleceği de ilgilendirdiğini belirterek, "Yani çocuklarımızı, torunlarımızı, geleceğimizi, vatanımızı ve bayrağımızı ilgilendiren bir seçim. Yani demokrasiyi oylayacağız. Tercihi biz yapacağız. Dolayısıyla burada kutuplaşmaya gitmek, kavga etmek değil, tam tersine farklı görüşteki insanlarımızın bir araya gelip makul konuşması lazım. Biz bunu niye getiriyoruz, oturup insan gibi konuşacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini aktaran Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı tarafsızsa devletin sigortası olacağını, devletin bütün kurumlarının uyum içinde çalışmasını yürüteceğini, aksi takdirde taraflı olursa cumhurun başkanı olamayacağını söyledi.

Referandumun memleket meselesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu bir referandumdur. Bunun partilerle alakası yoktur. Türkiye'nin geleceğiyle ilgilidir. Bunu herkese anlatmamız lazım. Bu bir memleket meselesi. Bu bir demokrasi meselesi. Bunun Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir ilgisi yok. Hepimiz faniyiz. Ama bu anayasa böyle gidecek. Birisi vardır çok makul gelir, seçilmiştir makul bir insandır. Biri gelir makul değildir." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, herkesin hak, hukuk ve adalet üzerinden düşünmesi gerektiğini dile getirerek, "Benim hakkım varsa başkasının da hakkı vardır. Ben adalet istiyorsam başkasının da adalet isteme hakkı vardır. Ben 'hukuk' diyorsam başkasının da 'hukuk' deme hakkı vardır. O nedenle hepimiz hakkı, hukuku ve adaleti her ortamda savunmak durumundayız. Kimin için savunacağız? Kendimiz için mi? Hayır. Bayrağımız, vatanımız, çocuklarımız, ülkemiz, ülkemizin saygınlığı için savunacağız. Aksi halde bizim varlık nedenimiz nedir? Bunları savunacağız. Bunun mücadelesini yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Mutlaka sandığa gidin"

Herkesin aklını kullanarak sandığa gitmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sandığa giderken düşünerek gideceğiz. Kavga etmeden gideceğiz. Bunun siyasi parti kutuplaşmasına dönüşmesi en büyük tehlike. Türkiye'ye verilecek en büyük zarar. Adalet ve Kalkınma Partisinden de Milliyetçi Hareket Partisinden de diğer partilerden de bütün vatandaşlarımın çok iyi bilmesi lazım. Mesele memleket meselesidir, parti meselesi değildir. Olaya böyle bakmamız lazım. Böyle bakmazsak hep beraber kaybederiz.

Sandıkları ve oylara sahip çıkacağız. Oyunuz ne olursa olsun başımın üstünde. İster 'evet', ister 'hayır' olsun ama mutlaka sandığa gidin. Sandığa gidip oyunuzu kullanırsanız Türkiye'nin geleceği konusunda karar veren, sorumluluk alan bir kişi olursunuz. 'Efendim sandığa gitsek de gitmesek de sonuç değişmez.' Bir oy kadar değerli bir oy yoktur, özellikle bu referandum sürecinde. Ülkenin kaderini belirliyoruz. Normal bir seçim yapmıyoruz. 'A partisi mi iktidar olsun, B partisi mi iktidar olsun?' değil. Sandığa gidip oyumuzu kullanmak zorundayız. Komşunuzu ikna edin, sandığa götürün. 'Efendim sandığa gideceğiz de referandum sonrası sandıklarla oynayacaklar.' Onu bırakın arkadaşlar. Bundan kesinlikle emin olun; biz CHP olarak bütün sandıklara ve sizin oylarınıza sahip çıkacağız. Bundan emin olun. Yeter ki sandığa gidin. 16 Nisan Türkiye'nin bekası için önemlidir."

Yorumlar

sadık laf olsun torba dolsun samimi değil
ÇOOK SAĞOL BE MALLLLL...