Kılıçdaroğlu Kürt mü, Arapa mı, Alevi mi, Türkmen mi, Zaza mı?

Kılıçdaroğlu'nun etnik kökeniyle ilgili kendisi ve yakın çevresi tarafından başlatılan tartışmalar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte bir kez daha gündem oldu. Kimliğini gizlemek veya açıkça beyan etmemekle eleştirilen Kılıçdaroğlu Kürt mü, Arapa mı, Alevi mi, Türkmen mi?

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu Kürt mü, Arapa mı, Türkmen mi?

Kılıçdaroğlu Kürt mü, Arapa mı, Alevi mi, Türkmen mi, Zaza mı soruları uzun zamandır merakla soruluyordu; ancak "Altılı Masa"da yaşanan krizlerden sonra adaylığı kabul edilince kökeni daha çok tartışılmaya başladı. (Editörün özel notu: Kılıçdaroğlu'nun kökeni, inancı bizi veya bir başkasını asla ilgilendirmez. Ancak kendisi ve yakın çevresi tarafından bu tartışmaların başlatıldığı, hatta bu konuda özel ekipler kurularak kitaplar yazdırıldığı biliniyor. Hal böyle olunca da konu ister istemez merak edilmeye başlandı ve okuyucular da hararetle bu konuda bilgi arıyor. Bu haberi vermemizin amacı da bu bilgi talebini karşılamaktır.)

KILIÇDAROĞLU KÜRT MÜ, ARAPA MI, ALEVİ Mİ, TÜRKMEN Mİ, ZAZA MI?

Kılıçdaroğlu'nun kökeni veya dini inancının ne olduğu hiç kimseyi ilgilendirmemeli. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere Cumhurbaşkanlığı adaylığı dillendirilmeye başladığı günlerde CHP'de bir ekibin özel olarak görevlendirildiği ve Kılıçdaroğlu'nun soyunu araştırıp kitaplaştırdığı biliniyor. Bu araştırmalar ve başka araştırmacıların verileri sonrasında Kılıçdaroğlu'nun Kılıçdaroğlu Kürt mü, Arapa mı, Alevi mi, Türkmen mi, Zaza mı olduğu soruları daha da karmaşık hale geldi. Çünkü araştırmalardan farklı sonuçlar farklı veriler ortaya çıkmış durumda. 

KILIÇDAROĞLU'NUN ZAZA OLMASI DURUMU

Kılıçdaroğlu'nun, vatandaşlarının tamamı Zaza Alevisi olan Tuncelili olduğu biliniyor. Yani doğduğu, büyüdüğü yer Tunceli'dir. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun Zaza olduğu kabul ediliyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN ARAP OLMASI DURUMU

Ancak sonradan kendisi tarafından dillendirilen tezlere göre; Kılıçdaroğlu, Horasan'dan (bugünkü Afganistan, İran, Azerbaycan ve Türkiye'nin kuzey doğu topraklarının bir kısmını içine alan bölge) Anadolu topraklarına gelen bir aşiretin mensubudur. Kendi tezlerine göre aşiretin adı ise "Kureyşan"dır. Yine iddialara göre Kureyşan, Hz. Peygamberin kabilesi olan Kureyş kabilesinin bir uzantısıdır. Hal böyle olunca da Kılıçdaroğlu'nun Arap kökenli olduğu ortaya çıkıyor. 

KILIÇDAROĞLU'NUN KÜRT OLMA DURUMU

Kılıçdaroğlu'nun mensup olduğu Kureyşan aşiretinin Horasan'dan değil de İran'ın Kirmanşah bölgesinden Anadolu'ya geldiğini belirten kaynaklar da var. Bu kaynaklara bakıldığında ise Kureyşan'ın bir Kürt aşireti olduğu ortaya çıkıyor. Hal böyle olunca da Kılıçdaroğlu'nun Kürt olduğu olması gerekiyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN TÜRKMEN OLMA DURUMU

Kılıçdaroğlu'nun bizzat kendisinin dillendirdiği teze göre, ailesi Horasan'dan Anadolu'ya Konya'ya yerleşen bir Türkmen aşiretidir. Bu doğruysa Kılıçdaroğlu Türkmen'dir. 

Geçmişi veya tarihiyle ilgili bilgiler tartışmalı olsa da Kılıçdaroğlu hakkında tartışmasız ve kesin olan bilgi şu: Memleketi Tunceli. Kendisi ve ailesi köken olarak Zaza'dır. İnanç bağlamında ise Alevidir. (Alevilik de İslam dininin alt yorumlarından biridir.)

Yorumlar

Serkan Yildiz Klicdaroglunu Ailece taniriz. Kilicdarolgu Zazaca bilir Ailede Zazalarda var. Lakin köken olarak Türkmendir. Biz Zazayiz kendisine bir cok kez bu konuda konusma imkani oldu. Zazalari sevdigini ve Zazacayida Türkce kadar sevdigini Zazalarin Türklerle kader birligi yapmis gariban bir halk oldugunu bir cok kez bu sohbetlerde dillendirdi. Saygilarimla.