Kılıç, Macaristan'da temaslarda bulundu

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kılıç, Macaristan'da temaslarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Kılıç, Macaristan'da temaslarda bulundu

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve beraberindeki heyet, Macaristan'da çeşitli temaslarda bulundu.

Resmi ziyaret kapsamında başkent Budapeşte'de bulunan Kılıç, Macaristan Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Zsolt Nemeth, Macaristan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Istvan Jakab ve Macaristan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeleriyle görüştü.

Zsolt Nemeth ile görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kılıç, İstanbul’daki saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Macaristan Parlamentosuna İstanbul’daki patlama nedeniyle Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Kılıç, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı da ayrıca şükranlarını sundu.

Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydeden Kılıç, “2023 aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılı. Bu anlamda Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir kutlamayı Türkiye’de yapacağız ama aynı zamanda Macaristan ile diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıl dönümünü 100 farklı programla kutlayacağız.” dedi.

Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşının da ele alındığını belirten Kılıç, "Hem Türkiye hem de Macaristan savaşın son bulması için çaba sarf ediyor. Türkiye açısından tahıl koridorunun büyük önemi var. Sayın Cumhurbaşkanımızın kişisel liderliğinde tahıl koridoru anlaşmasının devamı için büyük bir çaba sarf ettik ve bunda başarılı olduk." diye konuştu.

Kılıç, Macar Parlamentosu ile iş birliğini arttırmak istediklerini ve bu konuda çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Zsolt Nemeth ise Türkiye ile Macaristan’ın diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100’üncü yılını kutlayacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Macaristan’ı ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.

Görüşmelerde Rusya-Ukrayna savaşının ele alındığını aktaran Nemeth, “Savaşa bakışımız Türkiye’yle çok yakın. Her iki ülke de ateşkesin sağlanması için diplomatik görüşmelerin bir an önce başlatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye son dönemde çok önemli arabuluculuk görevi üstlendi ve umarız bunu önümüzdeki dönemde de devam ettirir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin düzensiz göç konusunda ve Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği açısından çok önemli rol oynadığına işaret eden Nemeth, AB ile Türkiye arasındaki göç mutabakatının devam etmesini ve AB’nin Türkiye’ye yardımlarını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Nemeth, Türkiye’nin hem AB’nin hem de Macaristan’ın enerji tedarikinde önemli rol oynadığını kaydetti.

Ülkesinin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olmaktan mutluluk duyduğunun altını çizen Nemeth, kendilerini Türk ailesine ait hissettiklerini ve buradaki iş birliğini arttırmak istediklerini dile getirdi.

Kılıç'a, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir eşlik etti.

Yorumlar