KİK Türkiye Kanadı'ndan Kudüs tepkisi

-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: - "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün statüsüne yönelik aldığı karar, Kudüs'ün tarihi statüsüne aykırı, sorumsuzca atılmış, yanlış bir adımdır" - "Ortadoğu'da yeni çatışma alanları oluşturmaktan ve bölgeyi ateşe atmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu kararı kesin bir dille kınıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
KİK Türkiye Kanadı'ndan Kudüs tepkisi

ANKARA (AA) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün statüsüne yönelik aldığı karar, Kudüs'ün tarihi statüsüne aykırı, sorumsuzca atılmış, yanlış bir adımdır." dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadını oluşturan TOBB, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye Kamu-Sen tarafından, TOBB İkiz Kuleler'de ortak basın toplantısı düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün statüsüne yönelik aldığı kararın Kudüs'ün tarihi statüsüne aykırı, sorumsuzca atılmış, yanlış bir adım olduğunu söyledi.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün, İslam toplumu için mukaddes ve vazgeçilemez bir mekan olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Dolayısıyla bu karar, tüm İslam alemine karşı saygısızca bir tutum, açık bir provokasyondur. Filistin sorununun çözümüne ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir. Bizler bu kararı açık şekilde reddediyor, yok hükmünde görüyoruz." şeklinde konuştu.

Kudüs'ün statüsüyle ilgili bağlayıcı nitelikli Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bu tutumun, uluslararası hukukun ve diplomasinin de ihlali olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Bu adımı atmak isteyenler iyi bilmelidir ki bu karar hiç kimsenin menfaatine değildir. Kudüs sahipsiz değildir. Hz. Muhammed'in, Hz. İsa'nın ve Hz. Musa'nın ayak izini taşıyan Kudüs, 3 semavi dinin de kutsal şehridir. Bu kimliğiyle asırlar boyunca bir arada yaşamanın simgesi, insanlığın ortak değeridir. Bu nedenle Kudüs, sadece bölgesel değil, küresel dengeleri barındıran, üzerinde siyaset yapılmaması gereken, son derece hassas bir konudur."

Hisarcıklıoğlu, ABD yönetiminin kararının, Kudüs'ün evrensel kimliğinin yok edilmesine ve tahakküm altına girmesine zemin hazırlayacağına dikkati çekerek, "Hiç kimsenin, kişisel hevesleri veya politik çıkarları uğruna, milyarlarca insanın kaderiyle oynamaya hakkı yoktur. Kudüs’ün siyasi statüsü ve geleceği ile ilgili uluslararası kararlar varken, bu hukuksuz kararın alınması Kudüs’e ihanettir, huzur ve barışa ihanettir, insanlığa ihanettir. " değerlendirmesinde bulundu.

Alınan kararın, küresel güvenliği tehlikeye düşüreceğini, bölgedeki hassas dengeleri ve istikrarı bozacağını, yeni çatışmalara ve provokasyonlara neden olabilecek çok tehlikeli bir adım olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu nedenle sadece İslam alemi değil, Hristiyan ve Musevi toplumları da insani değerlere sahip çıkarak, bu karara karşı net ve ortak bir tavır ortaya koymalıdır. Ortadoğu'da yeni çatışma alanları oluşturmaktan ve bölgeyi ateşe atmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu kararı kesin bir dille kınıyoruz. İnsani değerlere, hukuka ve özgürlüğe değer veren bütün sivil toplumu ve uluslararası muhataplarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Toplantıya Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Polat ​ve Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci katıldı.

Yorumlar