Kibrit çöpünden "Bağdat minyatürleri"

- Üniversite mezunu Bağdatlı genç, yaşadığı tarihi şehrin mimari güzelliğini binlerce kibrit çöpü kullanarak yaptığı minyatürlerle gözler önüne seriyor - Kibrit çöpünden "Bağdat minyatürleri" yapan Abdulhamid: "Tahrir Meydanı minyatürü, en kısa süreli çalışmamdı, 25 günde tamamladım. En büyük çalışmam ise tarihi Uluslararası Bağdat Demiryolları binası. 6 ay süren bu çalışmamda, 7 binden fazla çöp kullandım" "Projemin sonunda, baktığınızda tüm sokak, cadde, mahalleleri ve mimari yapısıyla Bağdat şehrinin tamamını göreceksiniz"

Google Haberlere Abone ol
Kibrit çöpünden "Bağdat minyatürleri"

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşayan üniversite mezunu genç, kadim şehre ve mimarisine olan sevgisini kibrit çöpünden yaptığı "minyatürler" ile ifade ediyor.

Bağdat Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu 26 yaşındaki Ethem Abdulhamid, yaşadığı kentin mimari güzelliğini anlatmak için seçtiği ilginç uğraşı ve neler yapmak istediğini AA muhabirine anlattı.

Üniversitede genetik mühendisliği okuyan, şimdi ise yabancı bir yardım kuruluşunda çalışan Abdulhamid, "Okuduğum alandan uzak olan mimarlıkla hobi olarak ilgilenmeye başladım. Başlarda minyatürleri toprak, kireç, hatta dondurma çubuğuyla yapıyordum." dedi.

Bağdatlı genç, bir süre sonra, daha küçük parçalara ayrılması kolay ve hafif olan kibrit çöpünü keşfettiğini belirterek, "Böylece kafamda tasarladığım minyatürleri çabuk ve kolayca yapmaya başladım. İlk deneyimim de öğrencisi olduğum Bağdat Üniversitesi Kulesi oldu." diye konuştu.

- "Bağdat'ın muazzam geçmişine dikkatleri çekmek istedim"

İlginç uğraşında Bağdat'taki eserleri özellikle seçtiğinin altını çizen Abdulhamid, şunları söyledi:

"Bu alanla ilgilenen sanatçıların büyük bölümü dünyanın ünlü ikonlarının minyatürünü çiziyor ya da yapıyor. Bu da milyonlarca insan tarafından ilgi görüyor. Ben ise bunların aksine Bağdat'ın tarihine, muazzam geçmişine dikkatleri çekmek istiyorum. Böylece dünyaya sadece savaş ve çatışma sahası olarak sunulan Bağdat'ta özel mimarilerin olduğunu göstereceğim."

Abdulhamid, Bağdat'ta tarihi Osmanlı Kışlası, Bağdat Saat Kulesi, Tahrir Meydanı, Memun (Bağdat) Kulesi, Şehitler Anıtı, Zafer Kılıçları, Cezire ve Sarrafiyye Köprüsü gibi eski ve güzel yapılar olduğunu dile getirerek, yaptığı Bağdat minyatürüyle eski ve yeni mimariyi bütünleştirdiğini ifade etti.

- Küçücük atölyede koca şehir

Bağdat'ta ailesiyle kaldığı evdeki odasının bir köşesinde küçücük çalışma atölyesine sahip Abdulhamid, "Atölyemi çok küçük bir alana kurdum. Yaptığım minyatürlerde özel ve pahalı malzemeler değil, çarşıda bulunan kibrit çöpü ve küçük çakılar kullanıyorum. Böylece, artık eskisi gibi kullanılmayan, modası geçmiş kibrite yeni ve farklı bir manevi değer kazandırıyorum." dedi.

Ortalama 4 ila 6 ay süren çalışmalarında 5 binden fazla kibrit çöpü kullandığını belirten Abdulhamid, "En küçük çalışmamda ortalama bin 200 çöp kullanıyorum. Tahrir Meydanı minyatürü, en kısa süreli çalışmamdı, 25 günde tamamladım. En uzun süreli ve büyük çalışmam ise tarihi Uluslararası Bağdat Demiryolları binası. 6 ay süren bu çalışmamda, 7 binden fazla çöp kullandım." diye konuştu.

- "Baktığınızda tüm Bağdat'ı göreceksiniz"

Abdulhamid, 3 yıldır üzerinde çalıştığı projenin sonunda Bağdat şehrinin tamamını tasarlamayı amaçladığını kaydetti.

"Projemin sonunda, baktığınızda tüm sokak, cadde, mahalleleri ve mimari yapısıyla Bağdat şehrinin tamamını göreceksiniz." diyen Abdulhamid, yaptığı Bağdat minyatürlerini satmak istemediğini, onlar üzerinden para kazanmayı düşünmediğini de sözlerine ekledi.






Yorumlar