"Keşke bir atımız olsa"

- Modern pentatlon branşında Türkiye'yi olimpiyatlarda ilk kez temsil eden dünya rekortmeni milli sporcu İlke Özyüksel: "Çalışacak atımız yok. Hocanın atı var. O da bir tane" - "Askeriyenin atları çok iyi. Onlar da devletin olduğu için komutanlarla görüşülerek bir şeyler yapılması planlanıyor" - "Aynı yıl içinde 4 organizasyonda da kürsüye çıkarak bir kere daha tarihe geçeceğimi düşünüyorum" - "Rakiplere ilişkin verilere baktığımızda olimpiyat şampiyonu olmamam için geriye bir tek şanssızlık faktörü kalıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Keşke bir atımız olsa"


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye'yi olimpiyatlarda ilk temsil eden modern pentatloncu ve gençler dünya rekorunun sahibi milli sporcu İlke Özyüksel, binicilik branşı için antrenman yapacağı atın olmamasından yakındı.

İlke Özyüksel, 8 yaşında başladığı sporculuk hayatı, 14 yılda kırdığı rekorlar, boynuna astığı 30'a yakın uluslararası madalya, eskrim ve binicilik dallarında yaşadığı "antrenör ve çalışacak at bulamama" sıkıntılarıyla, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndaki hedefine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Modern pentatlonun dallarından binicilikte çalışma yapacak at bulmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren İlke, "Önceden üç tane at vardı. Çok yaşlandılar. Birkaç sene önce atlara 'çalışmaz' raporu alındı. Biri de zaten öldü." diye konuştu.

İrlandalı bir çalıştırıcının kendi antrenörlerine "Sizin elinizde olimpiyat şampiyonu olacak sporcu var ama olimpiyat şampiyonu yapacak antrenörler yok." yorumunda bulunduğunu aktaran milli sporcu, "Evet maalesef böyle. Modern pentatlon bizde zor. Çünkü pentatlonu bilen yok. Anlatmaya, sistemi yürütmeye çalışıyoruz. Herkes elinden geleni yapıyor." ifadelerini kullandı.

Modern pentatlonun dallarından binicilikte iyi olduğunu hatta en iyi olma yolunda ilerlediklerini ifade eden İlke, şunları söyledi:

"Fakat at eksiği var. Keşke bir atımız olsa. Çalışacak atımız yok. Hocanın atı var. O da bir tane. Arkadaşlarından buluyor, sağ olsun ama engel atlayan birkaç tane atımız olsa çok iyi olurdu. At alınması gerekiyor, maalesef bulunamıyor. Bakımının zor ve masraflı olması belki de neden. Binicilik kulüplerindeki atlar, kişilerin. Askeriyenin atları çok iyi. Onlar da devletin olduğu için komutanlarla görüşülerek bir şeyler yapılması planlanıyor. Komutanlarımız kabul ederlerse sadece binmek için, haftada iki gün askeriyeye girip antrenman yapıp çıkabiliriz. Önceden üç tane at vardı, çok yaşlandılar. Birkaç sene önce de atlara 'çalışamaz' raporu alındı. Biri de zaten öldü. Diğerleri ne oldu bilmiyorum."

Milli sporcu, düzenli olarak eskrim çalışamadığını, bu branşta antrenör konusunda da sıkıntı yaşadığını ancak Eskrim Milli Takımı'nın Azerbaycan asıllı Ukraynalı antrenörü Valery Shturbabin'in kendisine çok yardımcı olduğunu dile getirdi.


- "(Gir kazan) diyorlardı"


Spora yüzmeyle başlayan, başarılı oldukça koşu, atıcılık, eskrim ve biniciliği ekleyerek yöneldiği modern pentatlonda yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerinde Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında rekorlar kırarak madalyalar toplayan İlke, şunları aktardı:

"Küçükken oyun olarak görüyordum. Spor yapıyorum, okula devam ediyorum. Sorumluluğumuz yok, işin çok da bilincinde değildik. Olimpiyat nedir bilmiyordum. Yarışlara götürüp 'Gir, kazan.' diyorlardı, kazanıyorduk o kadar. Olimpiyattan 2 sene önce olimpiyatın gerçekten ne olduğunu Bakanlıkta yapılan bir toplantıda anladım. Olimpiyat yılı 2016'dan itibaren 'Bu benim mesleğim, profesyonel anlamda yapacağım.' diye karar verdim. Hedefi de olimpiyat madalyası olarak koyduk."

2016 Rio Olimpiyatları öncesi hedefin katılmak, 2020 Tokyo'da ise madalya olduğunu belirten İlke Özyüksel, "Olimpiyat atmosferini bilmek çok önemliydi. Tecrübesizmişim, şu an olsa çok daha farklı yarışırdım. Artık farkındayım ve her şeye gerçekçi yaklaşıyorum. Rakiplerin durumuyla kendimi karşılaştırabiliyorum. Yetenekleri, antrenman düzeyleri, gelecekleri seviye, hepsini analiz ediyoruz. 2020 Tokyo'ya daha farklı bakıyoruz. Daha profesyonel, daha bilinçli... Ekip daha iyi." diye konuştu.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 23 yaşında en parlak döneminde madalya mücadelesi vereceğini vurgulayan İlke, "Sonuçlara bakıyoruz, sporcuları karşılaştırıyoruz. İşi inanılmaz analize döktük. Rakiplerimin en iyi ve en kötü durumlarını, daha ne kadar gelişebileceklerini inceliyoruz. Rakiplere ilişkin verilere baktığımızda olimpiyat şampiyonu olmamam için geriye bir tek şanssızlık faktörü kalıyor. İnşallah diyorum." değerlendirmesini yaptı.


- "Hayatımda ilk kez bütünlemeye kaldım"


Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Spor Bilimleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi İlke, çok sayıda ders aldığı için eğitim hayatında ilk kez bütünlemeye kaldığını vurguladı.

Olimpiyat kota yarışlarının 2019 yılında olacağını, bu nedenle daha rahat çalışabilmek için 4. sınıftan dersler aldığını dile getiren İlke, "Hayatımda ilk kez bütünlemeye kaldım. Nedeni, 13 ders aldım, yani üstten çok ders aldım seneye rahat olayım diye. Bunlardan birinden kaldım ama onu da vererek rahatladım." diye konuştu.

Bu yıl gençler ve büyükler kategorilerinde 2 Avrupa, 2 de Dünya Şampiyonası'nda mücadele edeceğini, aynı yıl içinde 4 organizasyonda da kürsüye çıkarak bir kere daha tarihe geçmek istediğini anlatan 21 yaşındaki sporcu, şöyle devam etti:

"Bunun ilk adımını gerçekleştirdim. İspanya'daki Avrupa Gençler Modern Pentatlon Şampiyonası'nda genç kızlar dünya rekorunu kırarak altın madalya aldım. Büyükler ve gençler kategorisinde de yarışıyorum. Geriye bir Avrupa, 2 Dünya Şampiyonası kaldı. 2018 yılında 4 madalya alırsam, aynı yıl içinde 4 organizasyonda da kürsüye çıkarak bir kere daha tarihe geçeceğimi düşünüyorum."

Modern pentatlonun bünyesinde 5 dal barındırdığı için insanlara zor bir branş olarak göründüğünü ancak sporcunun erken başlaması durumunda giderek daha rahat ettiğini, ailelere çocuklarını modern pentatlona başlatmalarını tavsiye eden İlke Özyüksel, kendisine destek olan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Modern Pentatlon Federasyonuna teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Yorumlar