KESK üyelerinin yargılandığı dava

- Anayasa Mahkemesi, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen yasanın "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmesi"ni içeren hükmünün iptali istemini reddetti - Kararın ardından KESK üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 56 sanığın "DHKP/C'ye üye olmak" suçundan yargılanmasına kaldığı yerden devam edildi

Google Haberlere Abone ol
KESK üyelerinin yargılandığı dava

İSTANBUL (AA) - Anayasa Mahkemesi'nin, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen yasanın "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmesi"ni içeren hükmünün iptali istemini reddetmesinin ardından KESK üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 56 sanığın "terör örgütü DHKP/C'ye üye oldukları" iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz 33 sanık katıldı.

Mahkeme Başkanı Ersin Özaslan, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen yasanın "kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmesi"ni içeren hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurunun cevabının geldiğini söyledi.

Özaslan, Anayasa Mahkemesi'nin iptal istemini oy birliğiyle reddettiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, "yargılamaların bulundukları aşamadan itibaren devam etmesinin davaların önceki aşamalarına yönelik inceleme yapılabilmesine engel oluşturduğu" iddiasının yerinde olmadığı vurgulanarak, bu yönüyle kuralın adil yargılama hakkını engellediğinin söylenemeyeceği kaydedildi.

- "Dosyada delil kalmadı"

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Zeycan Balcı, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra 3 binin üzerinde yargı mensubunun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının içinde olduğu gerekçesiyle açığa alındığını belirterek, aynı Balyoz davasında olduğu gibi bu davada da sahte delillerin olduğunu öne sürdü. Bu davanın soruşturma aşamasındaki emniyet müdürleri ve kapatılan özel yetkili ağır ceza mahkeme üyelerine kadar birçok ismin tutuklandığını anlatan Balcı, dosyada dayanılacak hiçbir delilin kalmadığını savundu.

Avukatların beyanlarının ardından duruşmada sanıkların savunmasına geçildi. Bazı sanıklar savunmalarını yazılı sunarak beraatlarını talep ederken, bazıları savunmalarını hazırlamak için süre istedi.

Mahkeme heyeti, savunmaları hazır olmayan sanıklara gelecek celseye kadar süre verilmesine, savunmaları alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına hükmederek, duruşmayı erteledi.

- Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, terör örgütü DHKP/C üyesi oldukları iddiasıyla KESK üyesi 15'i öğretmen 56 kişi hakkında, ''terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak'' suçlarından 7,5 yıl ila 85 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

Yorumlar