Kervan Gıda kimin sahibi kimdir?

Kervan Gıda kimin sahibi kimdir soruları ünlü gıda şirketinin halka arz edilmesiyle birlikte önem kazanmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kervan Gıda kimin sahibi kimdir?

Halk arz açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken Kervgan Gıda kimin, sahibi kim, kim tarafından zaman kuruldu? İşte Kervan Gıda hakkında merak edilen bilgilerden bazıları. 

Kervan Gıda Şükrü Başar ve kardeşleri tarafından 1995 yılında Manisa'da kuruldu. Türkiye'nin en büyük şeker ve şekerleme şirketlerinden biridir.   Şirket ilk olarak sakız üreterek şektöre giriş yaptı. Bugün hala bilinen Keloğlan markası ilk kez 1995 yılında çocuklarla buluştu. Şirketin ana ürünlerine jöleli şeker, jöleli ayıcık, marshmallow, sakız, meyan şekeri, lolipop ve sakız ürünleri dahildir. 1987 yılında ilk jöleli şeker olan jelibon marka'sından sonra 1998 yılında popüler "Bebeto" markasını tanıtmışdır.

19 Kasım 2020 Perşembe günü halk arz edildiğini açıklayan Kervan Gıda'nın şu anki yapısı bir ortaklık yapısı olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin sahibi Şükrü Başar olarak görünüyor ancak şirketin yönetim kurulunda aynı soyadını taşıyan iki kişi daha var. Şirketin yönetim yapısı şöyle:  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Başar, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Koçum, Yönetim Kurulu Üyeleri Fikret Başar, Burhan Başar, Mehmet Koca ve Ömer Yüksel. 

Kervan Gıda şirketinin tarihçesi şöyle tarif edilebilir: 

1987 yılında ilk jöleli şeker olan jelibon marka'sından sonra 1998 yılında popüler "Bebeto" markasını tanıtmışdır.

1998 Yumuşak şeker fabrikası hizmete açıldı ve Bebeto yepyeni bir marka olarak yerel ve global markalarla aynı rafta yer almaya başladı.

2005 Artan üretim kapasitesi  sayesinde private  label üretimine başlandı, ilk işbirliği Wrigley markası ile yapıldı.

2007 Frito Lay ile işbirliği anlaşması imzalandı.

2008 Hijyen, gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri alanında yeterlilik seviyesini gösteren BRC Food sertifikası alındı.

2010 Kervan Gıda ihracatta markalaşma adına en büyük adımını atarak Turquality programına dahil oldu.

2012 İlk yurtdışı ofisi Amerika'da kuruldu.

2014 Tüm dünyada keyifle oynanan Candy Crush oyunu Kervan Gıda'nın ilk lisanslı yumuşak şeker markası oldu.

2015 İngiltere'de açılan ofisi ile Bebeto markası İngiltere pazarında çok daha güçlü konuma kavuştu.

2015 İlk marshmallow hattı kuruldu.

2015 Global trendleri takip eden Bebeto, A,E,C vitaminlerini içeren, çoklu pakete sahip Fruit Strings markasının lansmanını yaptı.

2015 Manisa'da bulunan Akaş fabrikası devralındı, Jelly üretimi yapılmaya başlandı.

2015 Bebeto ürünleri İngiltere'nin en önemli market zincirlerinden biri olan One Stop'ta satışa sunuldu.

2016 "Product of the Year UK" tarafından 12.000 tüketici ile yapılan araştırma sonucunda Bebeto Fruit Strings İngiltere'de "yılın yumuşak şeker ürünü" ödülünün sahibi oldu.

2016 Bebeto markasının konumunu güçlendirmek ve ürünlerin daha fazla tüketiciye ulaşmasını sağlamak için İran'da ofis kuruldu.

2016 Kervan Gıda'nın Ar-Ge gücü sayesinde popcorn aroması marshmallow ile buluştu, Cornmallow markası ile lansmanı yapılan ürün sunulduğu pazarlarda büyük beğeni topladı.

2017 Bulunduğu pazarlarda yerelleşmenin gücüne inanan Kervan Gıda İngiltere'nin yerel yumuşak şeker markası Dexters'ı satın aldı.

2017 Kervan Gıda'nın Bebeto markası ile ihracat yaptığı ülke sayısı 90'a yaklaştı.

2017 Jelly üretiminde yeni yatırımlar yapılarak kapasite artışı sağlandı.

2017 Bebeto, Türkiye'nin perakende devleri Migros, A101 ve Bim raflarında yerini aldı.

2017 Kervan Gıda, Türkiye'nin en büyük yumuşak şeker üreticisi ve ihracatçısı oldu.

2017 Bebeto Marshmallow ürünlerinin pazardaki başarısı sonucunda İkinci marshmallow hattı kurulmasına karar verildi.

Şirketin sahibi konusuna gelirsek, ortaklık yapısı nedeniyle sahibi bir değil birden faza kişi görünüyor. Şirketteki ortaklık payları bulunan isimler şöyle: Mehmet Şükrü Başar, Fikret Başar, Mitat Başar, Burhan Başar, Fahrettin Çezik, Mahmut Koçum, Aydın Çelik ve Suat Erdem

HALKA ARZ AÇIKLAMASI

Şirket 19 Kasım Perşembe günü itibariyle halka arz açıklamasında bulundu. Şirket yönetim kurulu üyesi ve genel müdür Burhan Başar halka arzdan elde edilecek kaynakların şirketin yurt içinde ve yurt dışında önemli yatırımlara harcanacağını belirterek, "Yaklaşık 2.100 kişilik ekibimizle güçlü bir dünya markası olma yolunda adım atmaya devam ediyoruz. Büyüme oranı yüksek bir kurum olarak faaliyetlerimizi daha da geliştirmek için farklı yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. 2019 yılında yüzde 29 artışla, 687 milyon TL ciro elde ettik. 2020 yılının ilk yarısında ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 41 büyüyerek, altı aylık dönemi 469 milyon TL ciroyla kapattık. Şu anki üretimimizin yaklaşık yüzde 57’si ihracata yüzde 43’ü ise iç pazara yönelik. Halka arz sonrası sağlayacağımız kaynağın büyük bir bölümüyle yurt içi ve yurt dışında yeni yatırımlara imza atacağız. Hedefimiz Türkiye’de ilk sıraya yükselirken, dünyadaki en büyük beş üretici arasına girmek" ifadelerini kullandı.

Yorumlar