Kenya'daki Seçim Komisyonu karşıtı gösteriler

- Muhalefetin Kisumu eyaletinde düzenlediği protestoda 4 kişi vuruldu

Google Haberlere Abone ol
Kenya'daki Seçim Komisyonu karşıtı gösteriler

NAİROBİ (AA) - Kenya'da ay sonunda yapılacak devlet başkanı seçimi öncesi muhalefetin ülke genelinde sürdürdüğü Seçim Komisyonu karşıtı protestolarda 4 kişinin silahla yaralandığı bildirildi.

Adı açıklanmayan bir polis yetkilisi, Kisumu eyaletinin Kisumu kentindeki seçim komisyonu karşıtı protestoda, göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 4 kişinin silahla vurularak yaralandığını belirtti.

Yetkili, söz konusu yaralıların hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Öte yandan güvenlik güçlerinin göstericilere gerçek mermiyle müdahale ettiği ileri sürüldü.

Yerel basındaki haberlere göre ise polis, göstericilerin polis kurşunuyla yaralandığı iddialarını reddetti.

Muhalefet liderleri, göstericilere seçim komisyonu karşıtı protestolara devam etmeleri çağrısında bulundu.

Muhalefet adayı Raila Odinga'nın dün, 26 Ekim'deki devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını açıklamasına rağmen ülke genelinde, seçim komisyonuna tepki gösterileri devam ediyor.

Başkent Nairobi, Mombasa ve Kisumu eyaletlerinde sokaklara dökülen binlerce gösterici Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonunu (IEBC) protesto ederek polisle çatışmıştı.

Nairobi'de şehir merkezinde toplanan kalabalık grup ellerindeki taş ve sopalarla güvenlik güçlerine ve çevreden geçen araçlara saldırırken durumu kontrol altına almaya çalışan polis de göstericilere biber gazıyla müdahale etmişti.

Öte yandan Kenya'da hükümetin bir süredir ısrarla üzerinde durduğu mevcut seçim yasasında değişiklik yapılmasını öngören tartışmalı yeni seçim yasası, bu sabahki oturumla parlamentodan geçmişti.

Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeni yasayı cuma gününe kadar imzalaması bekleniyor.

Muhalefetin ise Odinga'dan boşalan aday koltuğu için yeni bir isim belirlemesi gerekiyor.

- İlk seçim ağustostaydı

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan seçimde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını kaydetmişti.

Yorumlar