Kenya'daki genel seçim

- Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu Başkanı Chebukati: - "Ülke genelinde 300'ün üzerindeki seçim merkezinde oy verme işlemi uzatıldı"

Google Haberlere Abone ol
Kenya'daki genel seçim

NAİROBİ (AA) - Genel seçimlerin yapıldığı Kenya'da, çeşitli aksaklıklar nedeniyle 300'den fazla seçim merkezinde oy verme süresinin uzatıldığı bildirildi.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu Başkanı Wafula Chebukati, başkent Nairobi'deki oy sayım merkezi Bomas'da yaptığı basın açıklamasında, "Ülke genelinde 300'ün üzerindeki seçim merkezinde oy verme işlemi uzatıldı." dedi.

Chebukati, saat 05.00'te açılan seçim merkezlerinde oy verme süresinin saat 17.00'de resmi olarak sona erdiğini fakat sırada bekleyen vatandaşlar oylarını kullanana kadar bu merkezlerin açık kalacağını belirtti.

Bazı eyaletlerde çeşitli aksaklıklar nedeniyle geç saatlerde açılan seçim merkezleri bulunduğunu ifade eden Chebukati, bu merkezlerde oy verme işleminin gecikilen süre kadar uzatıldığını bildirdi.

Turkana ve Wajir eyaletlerindeki 18 seçim merkezine sağanak yağış nedeniyle seçim malzemelerinin geç saatlerde ulaştığı, bu nedenle buralarda oy verme süresinin uzatıldığı öğrenildi.

Yaklaşık 20 milyon seçmenin bulunduğu Kenya'da, aralarında mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile muhalefet partilerinin ortak adayı Raila Odinga'nın da bulunduğu 8 aday devlet başkanlığı için yarışıyor.

Kenyalılar ayrıca bin 470 milletvekili, 258 senatör, 180 vali ve çeşitli ilçe temsilcilikleri için 16 binden fazla kişiyi belirlemek üzere oylarını kullanıyorlar.

Oy kullanma işleminin bittiği yerlerde sandıklardan çıkan sonuçlar elektronik seçim sistemine yüklenerek başkent Nairobi'deki oy sayım merkezi Bomas'da canlı olarak paylaşılıyor.

Ülke genelindeki 40 bin 883 oy verme merkezinin 5 bin 455'inden şu ana kadar gelen sonuçlara göre, mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta 904 bin 477 oyla (yüzde 57,54) başkanlık yarışını ilk sırada götürürken, rakibi Raila Odinga ise 656 bin 293 oyla (yüzde 41,75) ikinci sırada yer alıyor.


Yorumlar