Kenya'daki devlet başkanlığı seçimi

- Kenya'da yeniden yapılan başkanlık seçiminde katılım oranı düşük oldu - Yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 6,5 milyon seçmen oy kullandı - Oy sayımının devam ettiği ülkede resmi olmayan sonuçlara göre, şu ana kadar mevcut Devlet Başkanı Kenyatta 2,6 milyon oy aldı - Seçimden çekilmesine rağmen adı oy pusulasında yer alan muhalefet lideri Odinga'ya ise 29 bin oy çıktı

Google Haberlere Abone ol
Kenya'daki devlet başkanlığı seçimi

NAİROBİ (AA) - Kenya'da, ikinci kez yapılan ve muhalefetin boykot ettiği başkanlık seçiminde, 20 milyon kayıtlı seçmenden sadece 6,5 milyon seçmenin oy kullandığı bildirildi.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) Başkanı Wafula Chebukati, başkent Nairobi'de düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Kenya'da yeniden yapılan seçimde sadece 6,5 milyon seçmenin oy kullandığını söyledi.

İptal edilen 8 Ağustos'taki başkanlık seçiminde yüzde 80 olan katılım oranının bu seçimde yüzde 32'ye kadar düştüğü kaydedildi.

Toplam 7 adayın yarıştığı seçimde mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta şu ana kadar yarışı açık ara önde götürüyor.

Oy sayma işleminin devam ettiği seçimde, 35 bin 564 oy verme merkezinin 14 bin 686'sından gelen resmi olmayan sonuçlara göre, Kenyatta 2,6 milyon oyla ilk sırada yer alıyor.

Seçimden çekildiğini duyuran fakat ismi hala oy pusulasında yer alan muhalefet lideri Raila Odinga ise 29 bin oyla ikinci sırada görülüyor.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, toplam 40 bin 833 oy verme merkezinin bulunduğu ülkede bazı oy verme merkezlerindeki sandık sonuçlarının çeşitli sebeplerle henüz kendilerine ulaşmadığı kaydedildi.

Muhalefet taraftarlarının çoğunluğa yakını seçimi boykot ederek oy kullanmaya gitmezken ülkedeki 4 eyalette oy verme işlemi 28 Ekim'e ertelenmişti.

Kenya Bağısız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) Başkanı Wafula Chebukati, dün yaptığı açıklamada, güvenlik endişeleri nedeniyle Siaya, Homa Bay, Kisumu ve Migori eyaletlerindeki oy verme işleminin 28 Ekim'e ertelendiğini söylemişti.

Öte yandan oy verme işleminin ertelendiği eyaletlerdeki muhalefet liderleri ile dini liderler yaptıkları açıklamada, bölgelerinde seçim yapılmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Kisumu eyaletinde açıklama yapan kilise papazları, seçim komisyonunun aldığı seçim kararının bölgeyi daha çok kaosa ve şiddete sürükleyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Bu eyaletlerdeki tüm güvenlik görevlilerinin geri çekilmesi ve seçim komisyonu başkanının oy sandıklarını geri göndermesi çağrısı yapan liderler, muhalefetin oy kullanmayacağını kaydetti.

- Protestolarda 4 kişi öldü

Başkent Nairobi başta olmak üzere Kisumu, Migori, Homa Bay ve Machakos eyaletlerinde, seçimi protesto eden muhalefet taraftarları ile polis arasındaki çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı.

Üç kişinin polisin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu hayatını kaybettiği bildirilirken, 1 kişinin de emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu yaralanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği aktarıldı.

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçimi, bazı "düzensizlikler" görüldüğü gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmişti. Muhalefet, 26 Ekim'de yeniden yapılması kararlaştırılan seçimi boykot edeceğini açıklamıştı. Muhalefet lideri Odinga, Seçim Komisyonunun tarafsız olmadığını ileri sürerek seçim yarışından çekilmiş ve taraftarlarından seçimi boykot etmelerini istemişti.

Yorumlar