Kenya'da seçim sonuçları mahkemeye taşındı

- Uhuru Kenyatta'nın kazandığı duyurulan 26 Ekim'deki başkanlık seçiminin sonucuna itiraz eden eski bir milletvekili ile bazı sivil toplum örgütleri, Kenya Yüksek Mahkemesine itirazda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Kenya'da seçim sonuçları mahkemeye taşındı

NAİROBİ (AA) - Kenya'da başkanlık seçiminin sonuçlarına itiraz eden eski bir milletvekili ile bazı sivil toplum örgütleri, yeniden seçim yapılması istemiyle Kenya Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Kenya'da Uhuru Kenyatta'nın kazandığı açıklanan 26 Ekim'deki başkanlık seçimi sonrası seçim sonuçlarına itiraz eden eski Milletvekili Harun Mwau ve bazı sivil toplum örgütleri, yeni seçim yapılması talebiyle Yüksek Mahkemeye dava dilekçelerini sundu.

Kenya Yüksek Mahkemesinin mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın seçim sonucunu onaylaması ya da 60 gün içerisinde yeni bir seçim yapılmasına karar vermesi bekleniyor.

Mahkemenin, itiraza yönelik davanın sonucunu 16 Kasım'a kadar duyuracağı belirtiliyor.

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen devlet başkanlığı seçiminde ikinci kez aday olan mevcut Devlet Başkanı Kenyatta, oyların yüzde 98,26'sını alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti.

Seçimden çekilmesine rağmen adı oy pusulasında yer alan muhalefet partilerinin ortak adayı Odinga ise 73 bin 228 (yüzde 0,96) oy almıştı. Odinga, seçim sonuçlarını kabul etmediğini belirterek, sonuçları "düzmece" olarak nitelendirmiş, 90 gün içerisinde yeni ve adil bir seçim yapılmasını istemişti.

Muhalefet tarafından seçim sonucuna yönelik Yüksek Mahkemeye henüz resmi bir itiraz gelmezken, muhalefetin meclisteki kanadı “Ulusal Direniş Hareketi” önceki gün yaptığı açıklamada, ülkede Uhuru Kenyatta'nın partisini desteklediği iddia edilen 3 büyük firmanın ürünlerine "ekonomik boykot" başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar