Kenya'da öğretim görevlilerinin grevi sona erdi

- Öğretim üyeleri hafta başında üniversitelerine geri dönecek

Google Haberlere Abone ol
Kenya'da öğretim görevlilerinin grevi sona erdi

NAİROBİ (AA) - Kenya'da öğretim görevlilerinin yaklaşık 1,5 ay önce başlattığı grev, hükümetle varılan mutabakatın ardından sona erdi.

Akademik Personel Birliği Genel Sekreteri Constantine Wasonga, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetle maaşların ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi ve greve katılanların disiplin cezası almaması üzerine geniş kapsamlı bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Wasonga, açıklamada "Grev bitti. Grevimizin amacına ulaştık. Tüm öğrencileri eğitimlerine devam etmeye davet ediyoruz. Tüm akademisyenlerin araştırmalarına ve öğretime pazartesi itibariyle başlamasını bekliyoruz." ifadesi kullanıldı.

- "Tüm bedeli biz ödedik"

Öte yandan, eğitim hayatları bu yıl hem uzun süren seçim süreci hem de grev sebebiyle aksayan öğrenciler, grevin son bulması kararını memnuniyetle karşıladı.

AA muhabirine konuşan Moi Üniversitesi öğrencisi Edwin Kegoli, üniversitelerin kaybedilen zamanı telafi etmesi gerektiğini söyledi.

Gelecek sene öğrencilerin rahat edeceğini ancak tüm bedeli kendilerinin ödediğini söyleyen Kegoli, "Bu yıl mezun olması gereken öğrencilerin kayıp dersler sebebiyle diplomalarını alamayacak olması üzüntü verici." dedi.

Kenya'daki binlerce öğretim üyesi, hükümetle imzaladıkları 2013-2017 toplu iş sözleşmesi (CBA) uygulanmadığı için ekim ayında greve gitmişti.

Öğretim üyeleri, sözleşme kapsamında verilen 50 milyon dolarlık maaş zammı ve ödenek sözü yerine getirilene kadar grevi sonlandırmayacaklarını açıklamıştı.

Yorumlar