Kenya'da muhalefetten "ekonomik boykot" çağrısı

- Muhalafet liderleri, Devlet Başkanı Kenyatta'nın partisini destekleyen şirketlere karşı "ekonomik boykot" çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Kenya'da muhalefetten "ekonomik boykot" çağrısı

NAİROBİ (AA) - Kenya'da muhalafet liderleri, Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'yı destekleyen ve aralarında ülkenin en önemli markalarının bulunduğu şirketlerin ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı.

Muhalefetin meclisteki kanadı “Ulusal Direniş Hareketi”nden başkent Nairobi'de yapılan açıklamada, Kenyatta'nın partisini desteklediği iddia edilen 3 büyük firmanın ürünlerine karşı "ekonomik boykot" başlatılması çağrısında bulunuldu.

Muhalafetin, devlet başkanının iktidardan uzaklaştırılması amacıyla yaptığı boykot çağrısı ülkede geniş yankı uyandırırdı. Muhalif milletvekili Junet Mohamed, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kenyatta'yı destekleyen şirketlerin, Kenyalıların demokratik seçime katılma hakkını reddettiğini savundu.

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçiminde ikinci kez aday olan mevcut Devlet Başkanı Kenyatta, oyların yüzde 98,26'sını alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti.

Seçimden çekilmesine rağmen adı oy pusulasında yer alan muhalefet partilerinin ortak adayı Odinga ise 73 bin 228 (yüzde 0,96) oy almıştı. Odinga, seçim sonuçlarını kabul etmediğini belirterek, sonuçları "düzmece" olarak nitelendirmiş ve 90 gün içinde yeni ve adil bir seçim yapılmasını istemişti.

Odinga, muhalefetin gelecek günlerde "ekonomik boykot, barışçıl protestolar, grev ve her türlü meşru protesto biçimlerini" yapma hazırlığı içinde olduğunu söylemişti.

Seçim komisyonunun istifa etmesini isteyen muhalifler, bunun yapılmaması üzerine oy kullanmayarak seçimi boykot etmiş ve bu nedenle 4 eyalette seçim yapılamamıştı.



Yorumlar