Kentten köye göç ettiren çilek

- Konya'nın en küçük ilçelerinden Hüyük'te 1990'lı yıllarda başlayan ve teşviklerle üretim alanı genişleyen çilek yetiştiriciliği, daha önce büyük şehirlere göç veren ilçenin yeniden göç almaya başlamasını sağladı - Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Şahin: - "Çilek üreticiliği ile aylık asgari ücretten çok daha fazlasını kazanacağını gören şehirdeki gençlerimiz, köylerine dönerek çilek yetiştirmenin yollarını arıyorlar" - İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bekir Çakır: - "2007 yıllında 150 dekar olan çilek tarlası, 2018 yılında yaklaşık 7 bin dekara ulaştı"

Google Haberlere Abone ol
Kentten köye göç ettiren çilek

KONYA (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Konya'nın en küçük ilçelerinden Hüyük'te, 1990'lı yılların başında başlayan ve teşviklerle üretim alanı genişleyen çilek yetiştiriciliği, yıllardır büyük şehirlere göç veren ilçenin yeniden göç almasını sağladı.

Türkiye'nin önemli tatlı su alanlarından Beyşehir Gölü'nün yanında, yaklaşık 1250 metre rakıma sahip ilçede üretilen çilek, Türkiye'nin birçok şehrine gönderilmesinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin önemli geçim kaynaklarından çileğin ekim alanının yıldan yıla arttığını ve bu artışın kentten köye göçün başlamasına neden olduğunu söyledi.

İlçenin uzun yıllardır şehre göç verdiğini ve göç edenlerin çoğunluğunu oluşturan genç nüfusun asgari ücret ile çalıştığını belirten Şahin, "Çilek üreticiliği ile aylık asgari ücretten çok daha fazlasını kazanacağını gören şehirdeki gençlerimiz, köylerine dönerek çilek yetiştirmenin yollarını arıyorlar. Bu şekilde dönüp çilek üretimine başlayan gençlerimizin sayısı her yıl artıyor." diye konuştu.

Şahin, Konya'da çilek ile ilgili en fazla teşvik alan ilçenin Hüyük olduğunu dile getirdi.

Sulanabilir arazinin artması için 25 civarında göletin yapımının devam ettiğinin altını çizen Şahin, "Bu göletler tamamlandığında, kentten köye göçün daha da artacağına inanıyoruz." dedi.

- Yüksek rakım lezzet ve aromasına yansıyor

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bekir Çakır da verilen destekler sayesinde ilçede çilek üretim alanının yaygınlaştığını anlattı.

Bölgenin iklim koşullarının çilek üretimine son derece uygun olduğuna dikkati çeken Çakır, "2007 yıllında 150 dekar olan çilek tarlası, 2018 yılında yaklaşık 7 bin dekara ulaştı. Yüksek rakım, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ne yakınlığı, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı Hüyük çileğinin aroması ve lezzeti diğer bölgelere göre oldukça farklıdır." ifadelerini kullandı.

- Yılda 25 bin ton çilek üretiliyor

İlçede yıllık 25 bin ton civarında çilek üretildiğini, bakanlık ve Konya Büyükşehir Belediyesinin çilek üretimini artırmak için çeşitli destekler verdiğini vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:

"Çilek ile uğraşan çiftçilerimiz genel olarak üretimden ve fiyattan memnun. Çileğin maddi katkısının yanı sıra bu bölgede kentten köye göçe neden olması da önemli bir gelişme. Çilek ekmeye yeni başlayacak vatandaşlarımızdan bize başvuranlara işin tekniği ile alakalı yönlendirme yapıyoruz. Çilek ekimi biraz yoğun işçilik gerektiriyor ancak herkesin yapabileceği bir işçilik. Büyükşehir Belediyesinin, çileği korumak için naylon ve fide desteğine başvurular devam ediyor. Genç çiftçi destekleri kapsamında da bu sene ilçemizde bir kişiye çilek desteği verilecek."

- Emekliler de çilek için ilçeye dönüyor

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin ise bu yıl rekoltede biraz düşüş yaşandığını aktardı.

Son yıllarda sulanabilir arazinin artması ve çilek üretiminin yüksek ekonomik getirisi nedeniyle, genç nüfusun yanında şehir merkezindeki emeklilerin de ilçeye dönerek üretime başladıklarına işaret eden Şahin, sürdürülebilir tarım için genç nüfusa ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Çilek bahçesi sahiplerinden 76 yaşındaki Ahmet Küçükgünay, 4 senedir çilek ürettiğine değinerek, "Bakımı diğer tarım ürünlerine göre biraz zor ancak kazancı çok güzel. Çilek bereketli bir ürün. Bu sene çilek eken çiftçilerimiz çok memnun. Biz üreticiler de kazanıyoruz, alıp satan tüccar da kazanıyor. Allah'a şükür emeğimizin karşılığını alıyoruz. Bu işi becerene gerçekten güzel para var. Ancak organik olması şart." ifadelerini kullandı.


Yorumlar