Kentten kırsala büyük adım

Samsun'da iki kardeş, şehir hayatını terk edip kırsalda baba topraklarında tıbbi aromatik bitkiler yetiştirerek yeni bir hayata adım attı. Bu değişim, yerel kalkınma ve kadın girişimciliği açısından örnek teşkil ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Kentten kırsala büyük adım

Samsun'un Kavak ilçesi Azaklı Mahallesi'nde, "kendi işimizin patronuyuz" diyen iki kardeş, Ramazan Karagöz ve Beratiye Kıran, şehirdeki işlerini bırakarak kırsal mahalledeki baba topraklarında bir dönüşüme imza attı. Kardeşler, uzun süredir boş duran arazilerinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştirme kararı aldı.

YEREL DESTEKLERLE YOLA ÇIKAN KARDEŞLER

Kardeşler, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yaklaşık 550 dönüm alanda lavanta, papatya, kekik gibi bitkiler yetiştiriyor. Beratiye Kıran, AA muhabirine verdiği demeçte, "Kendi işimin patronuyum, bundan büyük mutluluk yok" ifadelerini kullandı.

TARLADAN FABRİKAYA BİR BAŞARI HİKAYESİ

Yıllar içinde kapasitelerini artıran Karagöz ve Kıran, kurdukları tesiste bitkilerden yağ elde ediyor ve talep edenlere satıyor. Kıran, geçmişte verim alınamayan arazilerden şimdi kar sağladıklarını belirtiyor. "Kırsal kesimlerde olmayacak şeyler oluyor" diyerek, kırsal kalkınmanın önemine vurgu yapıyor.

BÖLGESEL KALKINMA VE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi'nden Hicran Çıkış Kanca, kırsal gelir kaynaklarının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar ve kadın çiftçilere verilen desteğin altını çiziyor. "Tarımda kadın elinin değdiği her iş sürdürülebilir" diyerek, bu projenin önemine işaret ediyor.

Yorumlar