Kentsel dönüşümde 'kilitlemeye karşı' yeni formül

Kentsel dönüşümde özellikle de riskli bölgelerde bir türlü anlaşmaya yanaşmayan hak sahiplerinin mülkleri artık hazine tarafından alınmayacak, ihale yoluyla ilk olarak bölgedeki hak sahiplerine, olmazsa yeniden yapılacak ihalelerle dışarıdan yatırımcılara satılacak, geliri de mülk sahibine verilecek. Bu şekilde kentsel dönüşümlerdeki kilitlenmenin önüne geçilmiş olacak.

Google Haberlere Abone ol
Kentsel dönüşümde 'kilitlemeye karşı' yeni formül

Kentsel dönüşüm bazı semtlerde kördüğüme döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı. Dönüşüm kararına uymayanların hisseleri 3'üncü kişilere satılabilecek.

Eski yönetmeliğe göre 'riskli alan' ya da 'riskli yapıda' anlaşmayanın hissesini diğer malikler almazsa Hazine'nin alması gerekiyordu. Bundan sonra Hazine sadece riskli alanda devreye girecek, riskli yapıda ise alıcı olmayacak. Karara katılmayanların hissesi için ilk yapılacak ihaleye sadece o yapıdaki hak sahipleri katılabilecek. Eğer alan olmazsa bu defa yapılacak ihaleye dışarıdan yatırımcılar katılacak. Satış yapılana kadar ihale tekrar edilecek.

Yani yapılan düzenlemeye göre malikler arasında bu hisseleri alan çıkmazsa dışarıdan bir yatırımcıya satılabilecek. Satışlar ihaleyle yapılıp gelir hisse sahibine verilecek. Bu satışla kilitlenen dönüşüm projelerinin tamamlanması hedefleniyor.

Gayrimenkul uzmanları yapılan düzenlemenin dönüşüm sürecini hızlandıracağını söylüyor.

Yorumlar