Kemal Türkler neden kim tarafından öldürüldü?

Kemal Türkler neden kim tarafından ne zaman öldürüldü, sorusu Türkler'in ölümünün 40. yılında bir kez daha sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Kemal Türkler neden kim tarafından öldürüldü?

Eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler 22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucu evinin önünde öldürülmüştü. Türkler'in öldürülmesi 12 Eylül darbesinin hemen öncesinde gerçekleşen faili meçhul olaylardan sadece bir tanesiydi. Türkler öldüğünde DİSK Genel Başkanı değildi. Onun başkanlık dönemi 1967-77 arasındaydı. Cinayet tarihi ise 22 Temmuz 1980 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen Kemal Türkler'in kim tarafından neden öldürüldüğü konusunda hala somut bir veri bulunmuyor. İddiaya göre Kemal Türkler, Ülkücü kökenli Abdülsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz, İsmet Koçak ve Ünal Osmanağaoğlu tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü. İddialara göre onları azmettiren de MHP Milletvekili Celal Adan'dı. Ancak Celal bu iddiaları dile getirenlere karşı dava açarak haksız olduğunu ortaya koymaya çalıştı. Cinayetle ilgili aranan ve birçok kez yargılanan Ünal Osmanağaoğlu yurtdışına kaçtı. 1992'de Türkiye'ye geldi, serbest kaldı. 1999'da hem bu cinayetten hem de 1978'de Ankara'da 7 Türkiye İşçi Partili öğrencinin öldürülmesi olayından tutuklandı. 3 kez beraat etti. Yargıtay 3 kez bu kararları bozdu. 2010'da dava zaman aşımından düştü. 2012'de cezaevinden çıkan Ünal Osmanağaoğlu 2014'te öldü. Danıştay, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının failin yakalanması ve yargılanmasında özenli davranmaması nedeniyle tazminata hükmetti.

CİNAYETİN TANIĞI TÜRKLER'İN KIZI

Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan cinayetin yaşayan tek tanığı olarak mahkemelerde tanıklık yaptı. Soydan aynı ifadeleri Celal Adan'a yönelik iddiaları nedeniyle "sanık" olarak yargılandığı mahkemede de sarf ederek, "Ben babam gözümün önünde öldürüldüğünde 18 yaşındaydım. Üç kişinin çapraz ateşe alarak babamı öldürdüğünü gözlerimle gördüm. Katilleri gördüm, tanıyorum. Hatta hangi silahın tutukluk yaptığını bile gördüm. Tam 31 yıldır ben bu sahneyi defalarca yaşadım, hâlâ yaşıyorum.” dedi.

NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

İddialara göre Kemal Türkler'in 12 Eylül darbesi öncesinde, darbeye zemin hazırlanması kapsamında işlendiği ileri sürülen cinayetlere benzer bir cinayete kurban gitti. Cinayetin bir numaralı sanıklarından Ünal Osmanağaoğlu, bir ifadesinde, cinayeti işleyenler ile 1977 Taksim olaylarını yapanların aynı olduğunu söylemişti. Osmanağaoğlu'nun bu ifadesi, "cinayeti kontrgerilla veya derin devlet işledi" yorumlarına neden olmuştu.

KEMAL TÜRKLER KİMDİR?

Kemal Türkler, DİSK sendikasının kurucusudur. Türkler 1926 yılında Denizli'de doğdu. Türkler, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra 1947'de İstanbul'a giderek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. Aynı yıl Bakırköy'de kurulu Emayetaş Fabrikası'nda çalışmaya başlayan Türkler, okulu yarıda bıraktı.

1951'de daha sonra DİSK'in kurucu sendikalarından biri olacak Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikası'na (sonraki adıyla Türkiye Maden-İş Sendikası) üye oldu.

13 Şubat 1961'de Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurarak, bu partinin ilk genel sekreterliğini yaptı.

TİP'in 1971'de Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasına kadar parti içinde aktif olarak çalıştı.

1963'te Maden-İş Sendikası'nın başlattığı grevlerde aktif görev aldı, daha sonra tutuklandı.

Aynı yıl 26 Ocak'da yapılan sendika yönetim kurulunda Türk-İş'e karşı muhalefet kararı alan Maden-iş Sendikası'nın 15 Temmuz 1966'da Türkiye Petrol Kimya Ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikası (Lastik-İş), Türkiye Basın, Yayın,. Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası (Basın-İş) ve Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikasıyla (Gıda-İş) birlikte Sendikalar Arası Dayanışma Örgütü (SADA) içinde yer almasını sağladı. Bu arada Paşabahçe grevi nedeniyle Türk-İş'ten geçici olarak ihraç edilmiş olan Maden-İş Sendikası'nın SADA içinde yer alan diğer örgütlerle ortak hareketini yürüten Türkler, sonunda bu sendikalarla birlikte Türk-İş'ten ayrılarak 13 Şubat 1967'de DİSK'i kurdu.

28 Temmuz 1977'de yapmış olduğu açıklama örgüt içinde tartışmalara yol açtı. DİSK Yürütme Kurulu içinde diğer üyelerle anlaşmazlığa düşen Türkler, Aralık 1977'de yapılan 6. Genel Kurul'da genel başkanlığa seçilemedi.

Bu tarihten sonra Maden-İş Sendikası'nın genel başkanlığını yürüttü.

Türkler 22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Merter'deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Yorumlar