Kelebek Hastalığı neden olur?

Kelebek hastalığı neden olur, nedir, belirtileri nelerdir? Bu hastalığa yakalanan insanların ne yapmalı, nasıl tedavi olabilir? İşte cevabı:

Google Haberlere Abone ol
Kelebek Hastalığı neden olur?

Kelebek hastalığı neden olur, nedenleri nelerdir? Kelebek hastalığı nedir, belirtileri nelerdir nasıl tedavisi edilir sorularının yanıtı otoimmün hastalıklar arasında yer alan kelebek hastalığını merak edenler tarafından araştırılmaktadır. Peki, asrımızın en yaygın hastalıklarından biri olarak bilinen Kelebek Hastalığı olarak bilinen Lupus veya bir diğer adıyla Sistemik Lupus Eritematozus hastalığı neden olur, kaynağı nedir, nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir?

Kelebek Hastalığı olarak bilinen Lupus veya bir diğer adıyla Sistemik Lupus Eritematozus romatizmal bir hastalık olarak öne çıkmaktadır ve genellikle vücuttaki pek çok organı birden tutmaktadır. Halk arasında kelebek adını alması yüzde kelebek benzeri dökülmelerle birlikte kendini göstermesinden kaynaklıdır.

Bağışıklık sisteminden kaynaklı hastalıklar yani otoimmün hastalıklardan biri olarak tabir edilen kelebek hastalığı diğer otoimmün hastalıklar gibi karmaşık çalıştığı için kendi hücrelerini yabancı olarak tanımlayarak saldırır. Bu nedenle kelebek hastalığında otoimmün sistem kollajen olarak bilinen maddeye saldırmaktadır. Bu durum romatizmal ve döküntü olarak kendini göstermektedir.

KELEBEK HASTALIĞI (LUPUS) NEDENLERİ NELERDİR?

Diğer otoimmün hastalıklar gibi kesin olarak nedeni bilinmeyen hastalıklardan biri olan kelebek hastalığının oluşumunda genetik faktörlerin etkin olduğu düşünülmektedir. Öte yandan çevresel faktörler ve hormonlarında etkisinin olduğu bilinmektedir. Kelebek hastalığının ultraviyole ışınlar ve stres, bazı ilaçlar ve enfeksiyonlar gibi faktörler nedeniyle atak geçirebileceği ifade edilmektedir. Kadın hormonlarında bulunan östrojenin hastalığın oluşumunu arttırdığı ve testesteronun ise azalttığı biliniyor. Söz konusu hastalıkta bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı reaksiyon göstermesi söz konusudur. 

Tüm vücudu etkileyebilen Sistemik Lupus Eritematozus birbirinden farklı belirti ve bulgularla kendini gösterebilir. Eklem ağrıları ve genel hastalık belirtileri ile ortaya çıkabilen hastalığın en sık belirti ve bulgularından bazıları ise şu şekildedir;

- Sistemik Lupus Eritematozus hastalığının en belirgin belirtilerinden biri yorgunluktur

- Bununla birlikte halsizlik gibi şikayetlerde kendini gösterebilir.

- Cildi etkileyen Sistemilk Lupus Eritematozus nedeniyle özellikle burun ve yanaklarda kelebek şeklinde döküntüler görülebilir.

- Bunun yanı sıra ultraviyole ışınlarından etkilenen vücudun çeşitli bölgelerinde hastalığın belirtileri baş gösterebilir.

- Hastalığa bağlı olarak damarlarda iltihaplanmanın yanı sıra vaskülit olarak adlandırılan iltihap gelişebilir. Özellikle cildin küçük damarlarında iltihaplanma görülebilir.

- Cildin yanı sıra sert deri olarak bilinen tırnaklarda bu hastalıktan etkilenebilir ve buna bağlı olarak tırnaklarda lekeler görülebilir.

- Sistemik Lupus Eritematozus hastalığının ağız mukozasında da iltihaplanma yapabileceği belirtiliyor.

- Saçlarda da çeşitli etkilere sahip olduğu belirlenen Sistemik Lupus Eritematozus hastalığının yer yer saç dökülmelerine neden olabileceği biliniyor. Öte yandan bu bölgelerde dökülen saçların yerine yenisi gelmeyebilir.

- Hastalıktan muzdarip olanların parmak uçlarında soğukta ortaya çıkan beyaz ve mor renk değişimine neden olan raynaud sendromu görülebilir.

- Sistemik Lupus Eritematozus hastalığında vücuttaki küçük damarların etkilenmesi olağan belirtiler arasında yer alır.

- Hem küçük hem de büyük eklemlerde artalji yani eklem ağrıları şikayetleri yaşanabilir. Özellikle sabah saatlerinde daha belirgin olan ağrılar bazı hastalarda ise artrit yani iltihaplanmaya bağlı eklem şişmesi ile ortaya çıkabilir.

- Bunun yanı sıra özellikle vücutta ısı artışı ve şişmeler görülebilir.

- Sistemik Lupus Eritematozus hastalığına bağlı olarak hastalarda kas tutulmaları ağrı ve kaslarda iltihaplanma gelişebilir.

- Böbrek tutulumu Sistemik Lupus Eritematozus hastalarının yaklaşık %70’inde görülebilen belirtiler arasında yer alır.

- Öte yandan bu kişilerde yapılan tahlillerde idrarda kan ve protein tespit edilir.

- Sistemik Lupus Eritematozus hastalarında dokularda sıvı tutulumuna bağlı ödem görülebilir. Ağır vakalarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilen böbrek iltihabına rastlamak mümkündür.

- Sinir sistemiyle ilişkili migren görülebilen kelebek hastalarında aynı zamanda epilepsi, denge problemleri gibi belirtilere rastlamak mümkündür.  Öte yandan bu hastalarda psikolojik problemler görülebilir.

- Kelebek hastalarında inme ortaya çıkabilmektedir.

- Sindirim sistemi tutulumu görülebilen Sistemik Lupus Eritematozus hastalarında pankreatit nedeniyle sindirim problemlerine rastlanır.

- Görülen şikayetler arasında göğüs ağrısı gibi akciğer ya da kalp zarında iltihaplanma bulgularının yanı sıra akciğer zarları arasında sıvı birikimi ve iltihaplanma olduğunda nefesle artan bir göğüs ağrısı ortaya çıkabilmektedir.

- Öte yandan kalp zarı iltihaplanmasına ise perikardit denir ve Sistemik Lupus Eritematozus hastalarında bu şikayet sık görülebilir.

- Akciğer dokusunda iltihaplanma sonucunda zatürre yani pnömoni ortaya çıkabilmektedir.

- Kelebek hastalığında lenf nodları, dalak ve karaciğerde büyüme ortaya çıkabilir.

- Kelebek Hastalığı olarak bilinen Lupus veya bir diğer adıyla Sistemik Lupus Eritematozus hastalığında Periton adı verilen karın zarı iltihaplandığı için karın ağrısı görülebilir.

KELEBEK HASTALIĞINDA TANI NASIL KONULUR?

Kelebek hastalığı (lupus) veya Sistemik Lupus Eritematozus tanısı klinik belirtilerle ele alınır ve bazende bu belirtilerle birlikte bazı kan testleri uygulanır. Bu testler yardımı ile hastaya tanı konur. Hastalara Sistemik Lupus Eritematozus tanısı konurken tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır ve bu test sonuçlara göre tanı konur. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok kan tahlili isyebilmektedir.

Bunun yanı sıra tanı koyarken başlangıçta tipik hastalık belirtilerini göstermeyen hastalarda tanı koymak çok zor olabilir bu sebeple Sistemik Lupus Eritematozus pek çok doku hastalığı ile karıştırılabilmektedir.

KELEBEK HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diğer bir çok otoimmün hastalık gibi Kelebek veya Lupus hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Kelebek hastalığından muzdarip olanlarda hastalığın ilerlemesini durdurmak, hayati komplikasyonları önlemek ve belirtileri hafifletmek için beli başlı tedaviler uygulansada bu durum hastalığı tamamen tedavi etmeyebilir.

Öte yandan hastalıkta erken tanı hastalığın daha az yayılması için büyük önem taşır. Çünkü ilerlemiş hastalığı geri döndürmek mümkün olmayabilir.

Sistemik Lupus Eritematozus hastalığında tedavi her hasta için hastalığın şiddetine göre özel olarak belirlenir ve uygulanır. Vücudun pek çok organ ve dokusunda ortaya çıkan iltihaplar için iltihap giderici ilaçların kullanılması gerekeceğinden hastalara bu süreçte  iltihap giderici ilaçlar verilebilmektedir.

Genellikle kelebek hastalarında diğer otoimmün hastalığı bulunanlar gibin bağışıklık sistemini baskılayan steroid grubu ilaçlar verilir. Kan pıhtısı eğilimi olan hastalara aspirin gibi kan sulandırıcı ajanlar reçete edilebilir.

Hastalara aynı zamanda çeşitli yardımcı ilaçlar verilerek belirtilerin azaltılmasına yardımcı olunabilir. Diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi kelebek hastalığında da hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmesinde önemli bir yarar vardır. Doktorların verebileceği çeşitli tedavi ve tamamlayıcı yöntemler kesinlikle eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Doktorun vereceği tedaviler ile hastaların şikayetleri azaltılarak hayat kalitesi yükseltilebilir. Bu açıdan hastaların tedavilerini eksiksiz ve tam olarak uygulaması gerekmektedir.

Kelebek hastalarının söz konusu belirtileri gördüğü andan itibaren bir doktora başvurarak şikayetlerini anlatması önemlidir. Doktorun yapacağı tetkikler  ve incelemeler sonucunda hastanın tanısı konur ve hemen tedaviye başlanabilir. Erken tanı ve erken tedavi ile hastaların belirtileri azaltılabilir ve hastalığın seyir hızı düşürülerek daha kaliteli bir yaşam tarzı ile hastanın rahatlaması sağlanabilir.

Kelebek hastalarının sosyal hayatlarının çok fazla etkilenmemesi içinde yine erken tedavi ile vücuttaki belirtiler ve şikayetler azaltılarak hastanın rahat etmesi sağlanabilir. Bunun içinde erken tanı ve tedavinin önemi oldukça yüksektir. 

Kelebek hastalığı neden olur, kaynağı nedir sorusunu soranlardan biri de sizler iseniz sizlere özellikle tavsiyemiz, hastalığınıza internet üzerinden çözüm bulmak yerine kesinlikle bir doktora danışmanızdır.

Kaynak: SonHaberler.Com

Yorumlar