KÇÖ Ne Kadar Oldu? (Kısa Çalışma Ödeneği 2021)

KÇÖ yeni yılda yapılan asgari ücret zammıyla birlikte arttı. Peki, KÇÖ ne kadar oldu yani Kısa Çalışma Ödeneği yeni zamla birlikte ne kadar oldu?

Google Haberlere Abone ol
KÇÖ Ne Kadar Oldu? (Kısa Çalışma Ödeneği 2021)

Kısa adı KÇÖ olarak yaygınlaşmaya başlayan Kısa Çalışma Ödeneği bilindiği gibi yeni yılda gelen zamlarla birlikte arttı. Peki, 2021 yılı KÇÖ yani Kısa Çalışma Ödeneği ne kadar oldu?

Kısa Çalışma Ödeneği sabit bir rakam olmadığı için "Ne kadar oldu" sorusuna net bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü, kişiye, sektöre ve maaşa göre değişen oranlarda verilen bir pandemi desteğidir KÇÖ. Peki, o zaman KÇÖ ne kadar zamlandı, yeni yılda ne kadar oldu? İşte detayları: 

Kısa Çalışma Ödeneği zammı asgari ücret ve asgari geçim indirimi zamlarıyla birlikte netleşti. Bilindiği üzere; Asgari ücret zammı belli oldu. AGİ dahil bir çalışanın asgari ücret maaşı 2 bin 825 TL 90 kuruş olarak açıklandı. Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca çalışanın yararlandığı Kısa Çalışma Ödeneği de asgari ücret zammı sonrası değişti.

Asgari ücrete gelen yüzde 21.56 zam ile birlikte, çalışmaktayken pandemi nedeniyle devletten KÇÖ alan vatandaşların alacağı zam da açıklandı.

Kısa Çalışma Ödeneği maaşa göre hesaplanıyor. İlk verilmeye başladığı günden itibaren Kısa Çalışma Ödeneği miktarı maaşın brüt hesaplamasının yüzde 60’ı kadar veriliyor.

2021 yılında en düşük kısa çalışma ödeneği olan asgari ücret üzerinden hesaplanan Kısa Çalışma Ödeneği miktarı; 2 bin 146 lira oldu.

Bu tutar sadece asgari ücret alan biri için geçerli. Diğer çalışanlar şu an aldıkları ücrete yüzde 21.56 ekleyerek hesaplama yapabilir.

Örneğin 4000 TL maaş alan bir kişinin yeni dönemde alacağı Kısa Çalışma Ödeneği 2400 TL olarak alınıyordu.

Yeni dönemde buna yüzde 21 zam eklemek gerekiyor. Yani yeni dönemde alacağı ücret 2904 TL olacak.

Öte yandan Kısa Çalışma Ödeneği geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından süresi uzatılmıştı.

Kısa Çalışma Ödeneği alınan yeni tedbirlerle yaza aylarına kadar uzatıldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

Öte yandan Kısa Çalışma Ödeneği yaz aylarına kadar uzatıldığı için başvurular da uzatıldı. Buna göre bir açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yazılı açıklamasında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zorlayıcı sebep kaynaklı kısa çalışma uygulaması kapsamında başvuruların 1 Aralık 2020 itibarıyla tekrar alınmaya başladığını belirterek, son başvuru tarihinin 31 Ocak 2021'e kadar uzatıldığını anımsatmıştı.

 

Yorumlar