Kazakistan’dan nükleer denemelerin yasaklanması çağrısı

- Kazakistan Dışişleri Bakanı İdrisov, nükleer denemelerin yasaklanması çağrısını yineledi

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’dan nükleer denemelerin yasaklanması çağrısı

ASTANA (AA) – Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Semipalatinsk nükleer deneme alanını kapatan dünyadaki ilk lider olduğunu anımsatarak, uluslararası topluluğa bir kez daha nükleer denemelerin yasaklanması çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İdrisov’un Viyana’da düzenlenen Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) toplantısında yaptığı konuşmada, Semipalatinsk nükleer deneme alanının kapatıldığı 29 Ağustos'ta Astana’da “Nükleer Silahsız bir Dünya” konulu uluslararası konferans yapılacağını belirtti.

İdrisov, dünya siyasetçilerini ve uzmanlarını söz konusu etkinliğe davet etti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in nükleer deneme alanını kapatan dünyadaki ilk lider olduğuna işaret eden İdrisov, uluslararası topluluğu Birleşmiş Milletlerin 100. yıl dönümünün kutlanacağı 2045 yılına kadar nükleer silahsız ve savaşsız bir dünya inşa etme amacına destek vermeye çağırdı.

Kazakistan, 1991 yılında Sovyetler Birliğinden kalma nükleer deneme alanı Semipalatinsk’i kapatarak nükleer silahlardan vazgeçmişti.

Yorumlar