Kazakistan Kültür Günleri

- Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Saparbekulı: - "Şöyle bir hayalim var, konusu ne olursa olsun, bir konuda Türk dünyasının yapımcıları ortak bir film yapsınlar" - Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Rayımkulova: - "Kazakistan Kültür Günleri'ni Türkiye'de düzenlemekten büyük sevinç duyuyoruz, dostluğumuz ve kardeşliğimiz ebedi olsun"

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Kültür Günleri

ANKARA (AA) - Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, "Şöyle bir hayalim var, konusu ne olursa olsun, aşk olsun, tarih olsun, bir konuda Türk dünyasının yapımcıları ortak bir film yapsınlar." dedi.

Türkiye ve Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 25'inci yılı kapsamında Keçiören'deki Antares alışveriş merkezinde Kazakistan Kültür Günleri programı çerçevesinde "Yaşlı Adam" (The Old Man) filminin ücretsiz gösterimi ve basın toplantısı düzenlendi.

Film gösterimi öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Saparbekulı, "Bugün Kazak sinema sanatı açısından çok önemli bir gün, Kazakistan'ı yurt dışında tanıtmakta bizden daha fazla rol alan yönetmen Ermek Tursunov'un filmini izleyeceğiz." dedi.

- "Hayalim ortak bir Türk dünyası filmi çekilmesidir"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türk dünyasının birliği hakkındaki bir sözüne atıfta bulunan Büyükelçi Saparbekulı, "Cumhurbaşkanımız Nazarbayev'in bir ifadesi vardır, 'Türk dünyası siyasi alanda, ekonomik alanda, kültür ve eğitim alanında birlik olmalıdır' demektedir. Biz de bugün sanat alanında bir olduğumuza, aynı ortak kökten geldiğimize tanık oluyoruz." dedi.

Hayalinin Türk dünyasının ortak bir film çekmesi olduğunu belirten Saparbekulı, şunları söyledi:

"Sade bir vatandaş olarak şöyle bir hayalim var, konusu ne olursa olsun, aşk olsun, tarih olsun, bir konuda Türk dünyasının yapımcıları ortak bir film yapsınlar, Ermek Bey gibi yönetmenler bir araya gelsin, sadece 80 milyonluk ya da 18 milyonluk bir halkın sanat eseri değil, toplamda iki yüz milyonluk Türk dünyasının halklarının sanat eseri olacaktır, film yapımcılarımızın katkılarıyla bunun gerçekleşebileceğini ümit ediyorum."

- "Burada olmaktan kıvanç duyuyorum"

Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Aklotı Rayımkulova da Kazakistan ve Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin 25 yılı doldurduğunu ifade ederek "Kazakistan Kültür Günleri'ni Türkiye'de düzenlemekten büyük sevinç duyuyoruz, dostluğumuz ve kardeşliğimiz ebedi olsun." dedi.

Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Türk dünyası sanatçılarının dünyada tanınmalarını ümit ettiğini dile getirerek "Kazak yönetmenimiz Ermek Tursunov'la çok önceden tanışıyoruz, ülkemizde tanınmış bir yazar ve yönetmendir. Ümidim, Türk dünyamızın yazar ve yönetmenlerinin dünyada tanınmalarıdır." değerlendirmesini yaptı.

Kazak yönetmen Ermek Tursunov da Türkiye'de olmaktan sevinç duyduğunu vurgulayarak "Dünyanın birçok ülkesinde film gösterimi düzenledik fakat Türk dünyamızdan Türkiye'de ilk defa film gösteriminde bulunuyorum ve burada olmaktan kıvanç duyuyorum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanvekili Ramazan Çokçevik de "Kazak sinemasının güzel örneklerini sinemalarımızda çok daha sık görmek isteriz." dedi.

Konuşmaların ardından "Yaşlı Adam" filminin gösterimine geçildi.

Yorumlar