Kaz Dağları'nda altın arayan şirket kimindir, sahibi kimdir?

Kaz Dağları'nda altın arayan, ağaçları kestiği için tepkilerin odağında olan Kanadalı şirket hangisidir, kimindir, sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Kaz Dağları'nda altın arayan şirket kimindir, sahibi kimdir?

Kaz Dağları'nın Çanakkale Kirazlı Mevkii'nde altın arayan şirket hangisidir, şirketin adı nedir, sahibi kimdir? 

İşte Kaz Dağları'nda altın arayan şirketin künyesi: 

Alamos Gold, dört ayrı şirketin 2003 yılında birleşmesiyle oluşan bir organizasyondur. Temelleri ise 1500'lü yıllara kadar dayanıyor.

Alamos Gol'dun merkezi Kanada'nın Toronto kentinde bulunuyor.

Şirketin yaklaşık 5 bin çalışanı bulunuyor.

Şirketin Türkiye'deki altın arama işlerini ise Doğu Biga Madencilik San. Tic. A.Ş. yürütüyor. 

Şirket kendini tanıttığı yazısında şöyle diyor: Alamos Gold şirketi, Kuzey Ontario, Kanada'daki Young-Davidson ve Island Gold Madenleri ve Sonora, Meksika'daki Mulatos ve El Chanate Madenleri de dahil olmak üzere, Kuzey Amerika'daki dört işletme madeninden çeşitlendirilmiş üretimi olan Kanada merkezli bir altın arama üreticisidir.

Şirket, Meksika, Türkiye, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırma ve geliştirme projeleriyle faaliyetler yürütmektedir. 

Kirazlı Projesi; Türkiye'deki Kirazlı Altın Projemiz, kısa vadeli önemli bir düşük maliyetli üretim artışı kaynağıdır. Kirazlı, herhangi bir altın fiyatı ortamında en yüksek getiri, gelişmemiş altın projelerden biridir. Kirazlı, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Biga Yarımadası'ndaki Çanakkale ilinde bulunan her iki projesi ile Aği Daği'nin 25km kuzey batısında yer almaktadır İstanbul’un hava karayolu ile yaklaşık 250km veya Türkiye'nin başkenti Ankara’nın 800km.

Şirket, Ankara, Türkiye'de bir idari ofis ve her ikisi de Türkiye'nin Çan ilçesinde bulunan küçük kasabalar olan Etili ve Sogutalan'da keşif ofisleri bulundurmaktadır.

Projeye yakın olan altyapı mükemmel. Kirazlı mülkiyeti, bir bitişik lisansta 1.999.56 hektar mineral görev süresinden oluşmaktadır. Türk varlıklarını içeren tüm imtiyazların maddi hakları Doğu Biga Madencilik San. Tic. A.Ş., Şirket'in bağlı ortaklığıdır. Ağı Dağı ve Çamyurt Projeleri; Ağı Dağı, Çanakkale'nin yaklaşık 50km güneydoğusundadır.

Kirazlı ve ilk etap Çamyurt Projesi, Ağı Dağı'ndan sırasıyla yaklaşık 25km kuzeybatı ve 4km güneyde yer almaktadır. Projeye yakın olan altyapı mükemmel. Ağı Dağı özelliği şu anda bir işletme ruhsatında toplam 6.320.20 hektar mineral görev süresinden oluşmaktadır. Türk varlıklarını içeren tüm imtiyazların maddi hakları Doğu Biga Madencilik San. Tic. A.Ş., Şirket'in bağlı ortaklığıdır. 

KİRAZLI'DA ALTIN ARAMA SÜRECİ

Kirazlı Altın Madeni Projesi, 2012'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED olumlu raporu aldı. Danıştay 2014'te 'ÇED olumlu' kararını iptal etti. Alamos Gold'un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin 'Gayrisıhhî Müessese' iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı. Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin 2012'de onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu. Seçim döneminden önce inşaatın durduğu açıklansa da inşaatın devam ettiği ortaya çıktı. TEMA Vakfı tarafından yapılan araştırmada, kesilen ağaç sayısının ÇED raporunda belirtilenin yaklaşık dört katı olduğu belirlendi. Şirketin Ağı Dağı ve Çamyurt ile birlikte toplam üç bölgede arama ruhsatı bulunuyor. Bu üç alanın toplamı 3 bin 500 hektara denk geliyor.

Kanadalı Alamos Gold'un, Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada ve Meksika'da maden projeleri bulunuyor. Şirketin 31 Temmuz'da açıkladığı finansal sonuçlarına göre ise yılın ilk yarısında net kârı 23.6 milyon dolara ulaştı. Finansal sonuçları açıklayan şirket CEO'su John A. McCluskey, Kirazlı projesiyle ilgili "Artık güçlü serbest nakit akışı ile birlikte bu projeden fayda görmeye başlamak için bir yıldan az bir zaman kaldı" diyor. Teksas borsasında işlem gören şirket hisseleri ise Türkiye'de eylemlerin başladığı 26 Temmuz'dan bu yana yüzde 8'e yakın oranda yükseldi.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar