Kaz Dağları yaygarası başlatan TEMA Vakfı, Koç Holding'in orman talanına neden sessiz?

Kaz Dağları'nda on yıllardır devam eden madencilik faaliyetlerini ilk kez yapılıyormuş gibi bir anda gündeme getiren Yönetim Kurulu'nda Gezi suçlamasıyla cezaevinde bulunan Osman Kavala'nın da bulunduğu, Koç ailesinin öncülüğünde kurulan TEMA Vakfı'nın, Koç Holding'in madencilik faaliyetleri sırasında neden olduğu orman talanına karşı hiçbir adım atmadı. Özellikle de İstanbul'da Kuzey ormanlarının bağrına bir hançer gibi saplanan Koç Üniversitesi'nin neden olduğu çevre tahribatı ile holdingin Bursa Kemalpaşa'daki krom madeninin neden olduğu orman tahribatı konusunda hiçbir çevreciden şu ana kadar tepki gelmemesi dikkat çekiyor. Kemalpaşa'daki krom madeninin neden olduğu tahribat uydu fotoğraflarında bile net bir şekilde görülebiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kaz Dağları yaygarası başlatan TEMA Vakfı, Koç Holding'in orman talanına neden sessiz?

İçinde Kaz Dağları'nın da bulunduğu Çanakkale-Balıkesir bölgesinde on yıllardır devam eden madencilik faaliyetlerini ilk kez yapılıyormuş gibi bir anda gündeme getiren kurum TEMA Vakfı oldu. Vakıf, altın madeninin üzerinde drone ile yaptığı çekimleri kamuoyuyla paylaştıktan sonra CHP ve HDP'nin de harekete geçmesiyle gündeme oluşturmayı başardı. 

TEMA Vakfı'nın bu hassasiyeti ister istemes, "Peki, Yönetim Kurulu'nda Gezi suçlamasıyla cezaevinde tutuklu olan Osman Kavala'nın da bulunduğu, Koç ailesinin öncülüğünde kurulan TEMA Vakfı'nın, Koç Holding'in madencilik faaliyetleri sırasında neden olduğu orman talanına karşı neden bir drone çekimi yapmıyor ve neden bunu kamuoyuyla paylaşmıyor?" sorusunu getiriyor.

Özellikle de İstanbul'da Kuzey ormanlarının bağrına bir hançer gibi saplanan Koç Üniversitesi'nin neden olduğu çevre tahribatı ile holdingin Bursa Kemalpaşa'daki krom madeninin neden olduğu orman tahribatı konusunda hiçbir çevreciden şu ana kadar tepki gelmemesi dikkat çekiyor. Kemalpaşa'daki krom madeninin neden olduğu tahribat uydu fotoğraflarında bile net bir şekilde görülebiliyor. 

Koç Holding'in 1992 yılında İstanbul'da Kuzey Ormanları'nın böğrüne bir hançer gibi sapladığı inşaatın üzerine, Gezi olaylarında "ağaç bahanesiyle neredeyse hükumete darbeye varan" eylemlere destek veren Koç Üniversitesi'ni inşaa etti. Üniversitenin şu an bile havadan çekilen görüntüleri görenlerin yüreğini burkuyor. Ormanın kalbine saplanan bir hançer gibi duran üniversitenin "çevreci hassasiyet"lere sahip olması ise duyanlara trajikomik geliyor.

İşte o üniversite:

Kaz Dağları yaygarası başlatan TEMA Vakfı, Koç Holding'in orman talanına neden sessiz?

TEMA Vakfı'nı kuran Koç Holding'in Türkiye'nin dört bir yanında madencilik faaliyetleri de yürüttüğü biliniyor. Bunlar arasında altın ve krom da dahil birçok yerde maden ocakları bulunuyor. Özellikle de Bursa'nın Kemalpaşa ilçesine bağlı Ömeraltı köyündeki maden ocağı ise tam bir doğa talanına neden olmuş durumda. Ormanlık alanda kurulan maden ocağı nedeniyle sayısı bilinmeyen ağaçların tahrip edildiği tahmin ediliyor. 

Koç Holding büynesinde faaliyet gösteren Demir Export firmasına bağlı Güdecek Krom İşletmeleri'nde yıllık 30 bin ton krom üretimi yapılıyor. Ancak, işletmenin bölgede neden olduğu tahribat konusunda şu ana kadar hiçbir çevreci kuruluştan itiraz gelmedi. Oysa uydu fotoğraflarından bakıldığında bile büyük bir ormanlık alanın maden işletmesi tarafından talan edildiği net bir şekilde görülebiliyor.

İşte o görüntüler:

Kaz Dağları yaygarası başlatan TEMA Vakfı, Koç Holding'in orman talanına neden sessiz?

TEMA VAKFI'NIN KURUCULAR KURULU ÜYELERİ

Tema Vakfı'nın kurucu üyeleri arasında dikkat çeken isimler şöyle:

Semahat ARSEL
Numat SABİTESİN
Mehmet Osman KAVALA
Suna KIRAÇ
Rahmi M. KOÇ
Vehbi KOÇ (Merhum)
Ali KOÇMAN (Merhum)

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar