Kaz Dağları tutkusunu fotoğraflarıyla ölümsüzleştirdi

- Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 53 yıldır Kaz Dağları'nda yalnızca bir hafta açan endemik bitkilerin fotoğraflarını çekerek sergide izlenime sunan sanatçı Haşmet Demirbil, bölgenin eşsiz güzelliklerini gelecek nesillere aktarmak için çabalıyor - Demirbil: - "Kaz Dağları’nda yılın sadece belirli aylarında 1 hafta açan endemik bitkilerimiz var, her yıl onları bulup fotoğraflıyorum. Bu benim için bir tutku"

Google Haberlere Abone ol
Kaz Dağları tutkusunu fotoğraflarıyla ölümsüzleştirdi

BALIKESİR (AA) - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKÇÜ - Fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil, Balıkesir'in Edremit ilçesinde endemik bitkilerin fotoğraflarından oluşan ve "Efsanelerle Kaz Dağları" adını verdiği sergisini izlenime sunarak, bölgenin eşsiz güzelliklerini gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ediyor.

Alpler’den sonra dünyanın en bol oksijenine sahip Kaz Dağları, fotoğraf tutkunları için yıllardır doğal bir plato olma görevini sürdürüyor. Yüksek rakımlarda barındırdığı yüzlerce endemik bitki arasında sadece kendi sınırlarında yetiştirdiği 32 tür endemik bitkiyle dünyanın eşsiz alanları arasına giren Kaz Dağları, yılın sadece bir haftasında bunların fotoğraflanmasına müsaade ediyor.

Bu fırsatı 53 yıldır değerlendiren Demirbil (70), çektiği binlerce endemik bitki fotoğrafı arasından seçtiği 50 fotoğrafı sergilemeye başladı. Bitki fotoğraflarına, Kaz Dağları’nın destanlara konu olan mekanların fotoğraflarını da dahil eden Demirbil, sergisinin adını "Efsanelerle Kaz Dağları" olarak belirledi. Türkiye'de Edremit'in yanı sıra İstanbul'da da beğeniye sunulan sergi, bu yıl Yunanistan ve Bulgaristan'da da sanatseverlerle buluşacak.

- "Gelecek nesillere bu bilgileri aktarmalıyız"

Okullarda öğrencilere ücretsiz fotoğraf eğitimi veren ve 100'ü aşkın özgün konulu sergi açan Haşmet Demirbil, AA muhabirine, Kaz Dağları’nın köklü tarihini ve eşsiz güzelliklerini gelecek nesillere aktarma gayretinde olduğunu söyledi.

Demirbil, "4 yıl önce yakalandığım akciğer kanserini yendim. Artık hastalığım ilerlemiyor. 2 yıldır sadece kontrollere gidiyorum. Kaz Dağları’nda yılın belirli aylarında 1 hafta açan endemik bitkilerimiz var, her yıl onları bulup fotoğraflarını çekiyorum. Bu benim için bir tutku." dedi.

Endemik bitki fotoğraflarından en iyi olanları seçip, Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde izlenime sunduğunu dile getiren Demirbil, "Sergimi gezenlere de Kaz Dağları’nın efsaneleri ve tarihi geçmişini, güzelliklerini anlatmaya çalışıyorum. Kaz Dağları dünyanın eşsiz güzellikteki en iyi yerlerindendir. Burası şifa kaynağıdır. Gelecek nesillere bu bilgileri aktarmalıyız.” diye konuştu.

Yorumlar