Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor?

Katar Türkiye'ye savaş uçakları ve askeri personel gönderiyor. Haliyle haberi duyanlar merak ediyor? Katar Türkiye'ye neden savaş uçağı ve asker gönderiyor? Alınan son bilgilere göre Katar 30 savaş uçağı ve 250 askeri personeli Türkiye'ye gönderiyor.

Google Haberlere Abone ol
Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor?

Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor, Fransız Rafale savaş uçaklarının Türkiye'ye getirilmesinin nedeni nedir soruları bu aralar merakla soruluyor. 

Türkiye'nin son yıllarda en sadık dostlarından biri olarak öne çıkan Katar'dan 30 Fransız yapımı Rafale savaş uçağı ve 250 asker geliyor. 

Uçaklar ve askerler Türkiye'nin farklı bölgelerindeki üslere yerleştirilecekler. Peki, bu uçaklar ve askerler neden Türkiye'ye geliyor, sorusu Yunanistan'ın Fransa'dan aynı model savaş uçaklarını alarak Ege Denizi'nde cirit attığı düşünülünce anlam kazanıyor. 

Bilindiği üzere Yunanistan, Fransa'dan onlarca Rafale savaş uçağı alarak Ege Denizi'nde Türkiye'ye karşı konuşlandırmış durumda. Üstün yetenekli savaş uçakları olarak bilinen Rafale'lerin savaş kabiliyeti ve yeteneklerini öğrenmenin ve onlar akarşı koymanın en iyi yollarından biri onları yakından tanımak, hatta bizzat onları kullanmaktan geçiyor. İşte bu noktada Fransa'dan bu uçaklardan onlarcasını alan Katar devreye giriyor. 

Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor
Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor

 

Genelkurmay Başkanı Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in 2 Mart 2021'deki Doha ziyareti sırasında Katar askeri hava aracı personelinin Türkiye'de konuşlanmasına dair teknik düzenleme imzalanmıştı.

Düzenleme, 1 Nisan 2022'de Meclis'ten geçmişti. Katar Hava Kuvvetleri'ne ait içinde Rafale jetlerinin de bulunduğu muharip uçaklar, Türk jetleri ile birlikte uçacak. Türk pilotları, Rafale uçaklarının kabiliyetlerini sahada öğrenerek önemli bir deneyim kazanabilecek. Düzenlemeye göre Katar Hava Kuvvetleri'ne ait en fazla 36 adet hava aracı, Türk Hava Kuvvetleri'nin üslerini kullanabilecek. Katar'ın yeni teslim aldığı Rafale savaş uçakları, nakliye uçaklarının yanı sıra helikopterler de Türkiye'de konuşlanacak.

Anlaşmaya göre, Katar askeri hava araçlarının tüm faaliyetleri Türk yetkili makamlarının ön onayına tabi olacak. Ulaştırma uçağı sortilerinde, kokpitte gözlemci olarak bir Türk ulaştırma pilotu da bulunacak. Katar'ın eğitim uçuşu maksadıyla muharip jet uçaklarını da konuşlandırması durumunda, bu uçakların icra edecekleri eğitim uçuşlarını bir Türk hava aracı da sol uçuşuyla gözetleyecek.

Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor
Katar neden Türkiye'ye savaş uçağı gönderiyor

 

Resmi Gazetede yayınlanan söz konusu anlaşma için şöyle denilmişti: "2 Mart 2021 tarihinde Doha'da imzalanan ve 7386 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli 'Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması konusunda Teknik Düzenleme'nin onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir."

Evet özetlemek gerekirse; Katar savaş uçakları Türkiye'de hem eğitim almaya geliyor hem de Fransız Rafale uçaklarını tanıması konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine önemli bir imkan sağlanıyor.


 

Yorumlar