Katar krizine İran'dan ilk yorum

İran, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Mısır, Libya ve Yemen'in Katar'a yönelik aldığı diplomatik ilişkileri kesme kararına tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Katar krizine İran'dan ilk yorum

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Libya ve Yemen'in Katar'a yönelik diplomatik ilişkileri kesme kararına tepki gösterdi.

Kasımi, İran Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamasında, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın güneyindeki bazı komşuları arasında yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirten Kasımi, krizin bir an önce çözüme kavuşmasını umut ettiğini kaydetti.

Bölge ve küresel bazda var olan krizlere ek olarak çevresinde yaşanan gerginliğin, İran dahil bölgedeki hiç bir devletin yararına olmayacağını ifade eden Kasımi, İran'ın tüm taraflara sükünet çağrısı yaptığını aktardı.

Kasımi, bölgedeki ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların diplomatik yollardan ve şeffaf görüşmelerle mümkün olacağını söyleyerek, "Birbirine bağımlı günümüz dünyasında, yaptırım uygulamayı bir araç olarak kullanmak, etkisiz, çirkin ve kabul edilemez bir davranıştır." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Mısır, Libya ve Yemen, bu sabah Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Katar Dışişleri Bakanlığı ise, diplomatik ilişkileri kesme kararlarını üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandığını, kararların "dayanağı olmayan, gerçek dışı iddialar" nedeniyle alındığı belirtilmişti.

KILIÇ DANSININ SONUCU

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin özel kalem müdür yardımcısı Hamid Aboutalebi, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "Yaşananlar kılıç dansının ilk sonucu" ifadelerini kullandı.

Yorumlar