Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına tepkiler

- Fransa ve Almanya, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı karşısında İspanya'ya destek verdi

Google Haberlere Abone ol
Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına tepkiler

ANKARA (AA) - Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası bunu tanımayan Fransa ve Almanya'dan İspanya'ya destek açıklamaları geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya'daki tek muhatabının Başbakan Mariano Rajoy olduğunu ve Rajoy'a anayasal kuralları uygulamada tam destek verdiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ziyaret için Fransız Guyanası'nda bulunan Macron, gazetecilerin Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

İspanya'nın iç sorunu olan bir konuyla ilgili yorum yapmayacağını belirten Macron, "Benim İspanya'da tek muhatabım var, o da Başbakan Rajoy'dur. İspanya'da anayasal kurallarla birlikte bir hukuk devleti mevcuttur. Rajoy bu kuralların uygulanmasını istiyor ve benim tam desteğime sahiptir." dedi.

Macron daha önce de Katalonya'nın bağımsızlığı ve referandum faaliyetlerinin İspanyol anayasasına uygun olmadığını belirtmiş ve referandum sonucunu tanımadıklarını açıklamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da yaptığı açıklamada, "Fransa, Katalan Parlamentosu'nun aldığı bağımsızlık kararını tanımamaktadır." ifadesini kullandı.

Le Drian, İspanyol anayasasına uyulması gerektiğini belirterek, Katalonya sorununun hukuk devleti ve anayasal çerçeve içinde ele alınması gerektiğini bildirdi.

- "Endişeyle izliyorum"

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin, Katalonya özerk yönetim parlamentosunun İspanya anayasasını ihlal etmesiyle Katalonya’daki durumu bir kez daha tırmandırmasını endişeyle izlediğini belirtti.

İspanya'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlal edilemeyeceğini kaydeden Seibert, "Tek taraflı ilan edilen bağımsızlık, koruma altında olan bu ilkeleri ihlal ediyor. Alman hükümeti böyle bir bağımsızlık ilanını tanımıyor." ifadesini kullandı.

Alman hükümetinin, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un anayasal düzeni yeniden sağlama yönündeki açık tutumunu da desteklediğini vurgulayan Seibert, tarafların diyalog ve gerilimi düşürme olanaklarını kullanmasını ümit ettiğini bildirdi.




Yorumlar