Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir, hangi ırktan?

Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir soruları Kuruluş Osman dizisindeki vahşi savaşçılar nedeniyle bir kez daha gündem oldu. Peki, dizide sözü edilen Katalanlar ile şu anda Avrupa'da yaşayan Katalanlar aynı mı?

Google Haberlere Abone ol
Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir, hangi ırk?

Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir, nerede yaşıyorlar, Kuruluş Osman dizisindeki Katalanlar ile Avrupa'nın güney ülkelerinde yer alan halklar aynı topluluklar mıdırk? İşte detayları: 

Kuruluş Osman dizisinde yer verilen Katalanlar, vahşi savaşçılardan oluşuyor. Senaryoya göre bu topluluk Bizans toplulukları olarak bölgede bulunuyor. Bölgedeki tekfurla birlikte çalışıyorlar. 

Katalanlar şu anda Fransa'nın güneyi, İspanya, İtalya ve Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan halk topluluğudur. Çoğunluk olarak ise İspanya'da yer alıyorlar. Yaşadıkları bölgeye ise Katalonya deniliyor.

Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir?
Katalanlar Türk mü, Katalanlar kimdir?

 

Katalonya İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölgedir. 

Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida, ve Tarragona.

Barselona en büyük şehir ve başkenttir, İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği'nin sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır.

Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca'nın Aranca lehçesidir.Aranca, Aran Vadisi'nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca'nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16,1'ini oluşturur. Son yapılan referandum sonucunda Avrupa'nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.

Katalonya, İspanya'nın kuzeydoğusunda, Fransa'nya komşu özerk bir bölgedir.Katalonya, İspanya'nın kuzeydoğusunda, Fransa'nya komşu özerk bir bölgedir. İber Yarımadası'nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir. Katalonya batıda Aragon, güneybatıda Valensiya bölgesi ile sınırdır. Barselona'nın haricinde Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Terrassa ve Sabadell şehirleri Katalonya'nın diğer başlıca şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir. Haberler.com okumaya devam edin. Sizlere en doğru bilgileri tarafsız şekilde iletiyoruz.

KATALANLAR TÜRK MÜ, KATALANLAR HANGİ IRKTAN?

Katalanlar (Katalanca: Catalans), İspanya'nın kuzeydoğusu ile Fransa'nın güneyi, Akdeniz sahil şeridine bitişik coğrafyada yaşayan Latin kökenli halk. Katalanların en yoğun nüfusu İspanya'da 6.500.000 kadardır. Fransa'da en az 100.000 kadar Katalan bulunduğu bilinmekte ayrıca Andorra'da 31.000 ve İtalya'da 20.000 kadar Katalan yaşamaktadır. İspanyol İmparatorluğu zamanında sayısı bilinmeyen Katalan Kuzey ve Güney Amerika'ya göç etmiştir. Önemli gruplar Amerika Birleşik Devletlerinin doğusunda ve Küba'da bulunmaktadır.

Katalonya isminin kökeni tam olarak saptanamamakla birlikte, bir teoriye göre Latince "Gothia Launia" (Gotların Ülkesi) ifadesinden gelmektedir. Bir başka teoriye göre ise "Goth-Alania" (Gotların ve Alanların ülkesi) ifadesinden türemiştir.

Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sorna Vizigotların krallık kurduğu İber Yarımadası, İslam'ın yükselişi ile 8. Yüzyılda Müslümanların Endülüs iline evsahipliği yaptı. Bu dönemde Fransız (Frenk) krallığı, Katalonya ve çevresindeki bölgeyi Müslümanlara karşı bir tampon bölge olarak gördü. Barselona kontları bu yüzden uzun süre Frenk imparatorlarına bağlı kaldı.

Katalonya 12. yüzyılda bir saray evliliği yoluyla, İber Yarımadası'ndaki bir diğer güç olan Aragon Krallığı ile birleşti. 15. yüzyılda ise bu ittifak bir başka saray evliliği ile bu kez yarımadanın büyük gücü Kastilya ile birleşti vebirleşik İspanya'nın yolu açıldı. Gündem haberler için bizi takip edin. Haberler.com gündemin sıcak konularını sizler için derliyor.

Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan kontluğunun sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır. Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca'nın Aranca lehçesidir.

2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16,1'ini oluşturur.

Katalanlar nerede ne kadar nüfusa sahip?

İspanya: 7,512,381

Fransa: 303,000

İtalya: 22,000

Andorra: 28,000

Arjantin: 178,000

Almanya: 49,000

Venezuela: 5.600


 

 

Yorumlar