Karşılaştırma: Patriot mu S-400 mü daha güçlü?

Hangisi daha güçlü? Patriot mu yoksa S-400 mü? Birisi ABD yapımı Patriot diğeri ise Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi. Türkiye, yıllarca uğraştığı halde ABD'den Patirot alamadı. Obama döneminde müracatta bulunan Türkiye sürekli oyalandı, sonunda kongreden karar çıkarılamadığı için Türkiye'ye istenen füzeler verilmedi. Türkiye de kendi hava savunma sistemini kurmak gerektiği zorunluluğundan yola çıkarak başka yollara başvurdu. Öncelikle Çin'den alımlar için kollar sıvandı. Ancak ABD'nin karşı çıkması üzerine Türkiye Çin'den füze alımından vazgeçti. Daha sonra ise Patriotlara alternatif olarak öne çıkan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alımı için harekete geçildi. Ancak ABD buna da karşı çıktı. Türkiye bu kez ABD'nin itirazlarını kaale almadan başladığı girişimi tamamlamakta ısrar etti ve sonunda Rusya ile S-400 alımı konusunda anlaşmaya varıldı. S-400'lerin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye getirilerek kurulması bekleniyor. Bu arada Türkiye'de konunun yoğun bir şekilde gündem olması üzerine kafalarda bazı soru işaretleri oluşmaya başladı. Bunlardan birincisi Türkiye için hangisinin daha iyi olacağı, Patriotlar mı daha güçlü S-400'ler mi daha güçlü soruları da sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Karşılaştırma: Patriot mu S-400 mü daha güçlü?

Türkiye özellikle de Ermenistan, Yunanistan ve Suriye gibi bölgelerden gelen hava saldırısı tehlikelerine karşı kendini korumak için uzun yıllardır hava savunma sistemini kurmaya çalışıyor. Bunun için öncelikle ABD'nin kapısı çalındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barack Obama döneminde ABD'ye müracaatta bulunarak Patriot hava savunma sistemlerinden satın almak istediğini beyan etti. Obama yönetimi bir süre Türkiye'yi oyaladıktan sonra kongreden karar çıkmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin talebini geri çevirdi. Türkiye daha sonra Çin ile görüşmelere başladı. Çin yapımı hava savunma sistemlerini almak için harekete geçen Türkiye'ye ABD'den tepkiler geldi. Uzun tartışmalar sonrasında Türkiye Çin'den füze alımından vazgeçti. Ancak Türkiye hava savunma sistemini kurmaktan vazgeçmedi. Bu kez Rusya'nın kapısı çalındı. Türkiye ile Rusya arasında uzun görüşmelerden sonra S-400 hava savunma sistemleri konusunda mutabakata varıldı. Türkiye milyarlarca lira para ödeyerek Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini aldı. ABD ise Türkiye'nin bu hamlesine karşı çeşitli tehditler savurdu, yaptırım tehditlerinde bulundu. Türkiye ise  her şeye rağmen geri adım atmayarak S-400 hava savunma sistemlerini kurmaya kararlı davrandı. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump da Türkiye'nin bu kararlığından sonra geri adım atarak Türkiye'ye hak verdiğini açıkladı. Şimdi ise S-400'lerin Temmuz ayı içerisinde Türkiye'ye getirilerek kurulması bekleniyor. Bu konuyla ilgili tartışmalar devam ederken, akıllara S-400 konusunda çeşitli soru işaretleri gelmeye başladı. Bunlardan en öne çıkanı ise Patriotlar mı daha güçlü S-400'ler mi? Türkiye'nin Rusya'dan teslim alma aşamasında olduğu S-400 hava savunma sistemi ile Amerika ile görüşme aşamasındaki Patriot'lar arasında ne gibi farklar var? İşte Patriot ve S-400 karşılaştırma:

Karşılaştırma: Patriot mu S-400 mü daha güçlü?

S-400 füze savunma sistemi, NATO kod adı SA-21 Growler olan Rus yapımı orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi. Modern ve gelecekteki tüm hava ve uzay saldırı araçlarını imha etmek için geliştirildi. Patriot füze savunma sistemi ise, ABD ve müttefik ülkelerin orduları tarafından kullanılan füze savunma sistemi. Büyük idari ve sanayi merkezleri ile kara, deniz ve hava üslerini hava saldırılarına karşı koruma amaçlı geliştirildi. Patriotlar 1982 yılından bu yana geliştiriliyor. S-400'ler ise 2007 yılından bu yana geliştiriliyor. 

S-400 füzelerini Rus Almaz-Antey şirketi üretiyor. Patriotların, ise Amerikan PatriotRaytheon şirketi tarafından üretimi yapılıyor.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖĞELERİ

S-400
Her biri 12 fırlatma rampasına sahip 8 füze kompleksi 
Sistem kontrol merkezi, radar merkezi, anten için seyyar kule, güdümlü füzeler
Teknik destek sistemi, füzeler için teknik bakım araçları

Patriot
Radar, ateş kontrol merkezi, enerji kaynakları
İletişim araçları, teknolojik ekipman, radyo-teknik ve teknik kamuflaj araçları
Fırlatma rampaları, güdümlü füzeler

TEKNİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

S-400:
Aerodinamik hedefleri vurma menzili:
250 km

Patriot:
Aerodinamik hedefleri vurma menzili:
160 km

S-400:
Balistik füzeleri vurma menzili:
60 km

Patriot:
Balistik füzeleri vurma menzili:
45 km

S-400:
Hedefleri vurma yüksekliği:
max — 27 km
min — 0,01 km

Patriot:
Hedefleri vurma yüksekliği:
max — 24 km
min — 0,06 km

S-400:
Radar kapsama alanı:
600 km

Patriot:
Radar kapsama alanı:
150 km

S-400:
Kuruluş süresi:
5 dakika

Patriot:
Kuruluş süresi:
30 dakika

S-400:
Vurulacak hedefin hızı:
4800 m/s

Patriot:
Vurulacak hedefin hızı:
2200 m/s

S-400:
Sistemin tepki süresi:
10 saniye

Patriot:
Sistemin tepki süresi:
15 saniye

S-400:
Fırlatma açısı:
90 derece

Patriot:
Fırlatma açısı:
38 derece

S-400'LERİN MODİFİKASYONU

-500 'Prometey' Füze Savunma Sistemleri
Uzun menzilli mobil füze savunma sistemi olup her türlü aerodinamik ve balistik hedefler için geliştirilmektedir.

Önleme Menzili
ABD'li muadili THAAD'ın 2-3 kat üzerinde

Uzaydan...
Öncelikli olarak yakın uzay alanındaki nesneleri imha etmek için geliştiriliyor.

HANGİ ÜLKELER HANGİ SİSTEMLERİ KULLANIYOR?

S-400 kullanan ülkelerin başında doğal olarak Rusya geliyor. Rusya dışında Çin, Suudi Arabistan, Suriye, İran gibi ülkeler de bu füzeleri ve bunların alt modelleri olan S-300 ve S-200 füzelerini kullanıyor. Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler ise şu an alıcı durumunda.

Patriot hava savunma sistemini ise başta ABD olmak üzere şu ülkeler kullanıyor: Almanya, Japonya, BAE, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır, Ürdün

Yorumlar