Karsan kimin? Karsan sahibi kimdir?

Karsan Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsünü üreterek dikkatleri üzerine çekti. Peki, Karsan kimin, sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Karsan kimin? Karsan sahibi kimdir?

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsünü üreten Karsan şirketi bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Peki, Karsan kimin, Karsan'ın bağlı olduğu Kıraça Holdin'in sahibi kimdir? İşte Karsan hakkında detaylı bilgiler:

Karsan 1966 yılında kuruldu. Kuruluşunda Koç Holding, İnan Kıraç ve farklı isimlerin ortaklığı bulunuyordu. Ancak Koç Holding, Peugeot minibüs ve ticari araçları pazarlayan Karsan Pazarlama'daki yüzde 20'lik hissesini 67 milyar liraya İnan Kıraç'a sattı. Kıraç, Koç Holding'ten 1998 Mart ayında emekliye ayrılmıştı.

İnan Kıraç, Koç Ailesinin damadıdır.

Koç Holding'in Karsan Otomotiv Sanayii Mamulleri Pazarlama A.Ş.'deki yüzde 20 oranındaki hissesi 210 bin dolar karşılığı 67.75 milyar liraya İnan Kıraç'ın şirketi Kıraça Otomotiv Sanayi ve Ticari Yatırımlar şirketine satıldı.

Karsan, 1966 yılında kurulmuş 1977 yılından itibaren %100 Türk sermayesi ile hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan otomotiv şirketidir.

2004 yılında hayata geçirdiği tek tesiste çok marka yaklaşımı ile Türkiye’nin ilk fason üreticisi konumundadır. Tofaş, Ford, Renault trucks, Türk Traktör, Uzel gibi otomotiv şirketlerine pres, kaynak, kataforez, boya ve montaj gibi hizmetler vermektedir.

2008 yılı itibarıyla İSO’nun yaptığı araştırmada Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 267. sırada yer almaktadır.

Türkiye'nin ilk ve tek çok markalı ticari araç üreticisi Karsan, otomotiv sektöründeki 40 yılı aşkın deneyimi ile modern ve esnek üretim tesislerinde dünyanın önde gelen markalarına hizmet veriyor.

1966 yılında kurulan Karsan, 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998'de İnan Kıraç'ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur.

1981 yılından bu yana ticari araç üreten Karsan'ın Bursa Akçalar'daki fabrikasının yatırımına 1998 yılında başlandı, Ekim 1999'dan itibaren de üretime geçildi. Bugün çift vardiyada 40 bin, üç vardiyada 60 bin araç üretebilecek yapıda olan Karsan Akçalar Fabrikası, ilave yatırımlarla 100 bin adete çıkartılabilecek bir kapasiteye sahip. Otomobilden kamyona her türlü aracı üretebilecek şekilde tasarlanan Akçalar Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 80 bin metrekaresi kapalı toplam 200 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

2002 yılından itibaren otomotiv sanayiinde Türkiye'nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda olan Karsan, bugün Peugeot lisansı ile Peugeot Partner, Hyundai lisansı ile Hyundai HD 35/75, Renault Trucks lisansı ile Renault Trucks Premium Uzunyol, Premium Lander ve Kerax, Citroën lisansı ile Citroën Berlingo ve kendi markası ile J10'un üretimini gerçekleştiriyor.

Karsan'ın üretimini yapmakta olduğu Peugeot, Citroën ve Renault Trucks marka araçların yurt içindeki distribütörlüğünü sırasıyla; Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş., Baylas Otomotiv A.Ş. ve Renault Trucks Türkiye sürdürmekte. Karsan J9 Premier ve Hyundai HD Serisi'nin distribütörlüğü ise Kıraça Holding A.Ş.'nin iştiraki olan Karsan Otomotiv Sanayi Mamulleri Pazarlama A.Ş. yürütmekte. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan fabrikasında Ford, Tofaş, Renault Trucks, Türk Traktör gibi firmalara pres, kaynak, kataforez, boya ve montaj gibi endüstriyel hizmetler de sağlıyor.

2011 yılında 22 bin 156 adet araç satışı gerçekleştiren Karsan, 798,3 milyon TL ciro elde etmiştir. Aynı çatı altında kendi markası da dahil olmak üzere beş farklı markanın üreticisi konumunda olan Karsan; 2010 yılından itibaren ürün tasarımı ve mühendislik çalışmalarına ağırlık vermeyi, 2012 yılında ise ihracata dayalı bir üretim merkezi haline gelmeyi hedefliyor. Karsan, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023'e geldiğimizde ise Türk Otomotiv Sanayii için planlanan 100 milyar dolarlık ihracat hedefinde söz sahibi olmak istiyor.

İSO'nun 2011 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 91. sırada yer alan Karsan'da bugün 961 kişi çalışıyor. Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 6.03'ü Diniz Grup, yüzde 1.73 İnan Kıraç'a ait olan Karsan'ın yüzde 32.75 oranında hissesi ise İMKB'de işlem görmektedir.

KARSAN SAHİBİ İNAN KIRAÇ KİMDİR?

İnan Kıraç 1937 yılında Eskişehir'de doğdu. Uzun süre Koç Holding'de üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç ile evlidir. Çiftin, İpek Kıraç adlı bir kızları vardır.

Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra Londra'da City College of Business'te okumuştur. 

Suna Kıraç ile birlikte; 2000 yılında, Vehbi Koç Vakfı Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Antalya Kaleiçi Müzesi'ni; 2003 yılında, kültür-sanat, eğitim ve sağlık konularında faaliyet gösteren Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nı ve 2005 yılında da Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'ni kurmuştur. İnan Kıraç, İstanbul'un Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine yönelik araştırmaları desteklemek amacıyla eşi Suna Kıraç'la birlikte kurdukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nü 1 Mart 2007 tarihinde hizmete açmıştır.

1997 İnan Kıraç, Galatasaray Eğitim Vakfı kurucusu ve başkanı olarak, Galatasaray Lisesi'nin gelişmesi, Galatasaray Ortaöğretim Okulu'nun açılması, Galatasaray Üniversitesi'nin kurulması (1992) ve Türk - Fransız ilişkilerinde üstlendiği önemli rol nedeniyle, Fransa Cumhuriyeti Devlet Başkanı tarafından 14 Aralık 1997 tarihinde Legion d'honneur nişanı'nın "Officier" rütbesine layık bulunmuştur.

2009 Suna Kıraç'la beraber Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü katkılarıyla İstanbul Turizm Onur Ödülünü aldı.

Yeditepe Üniversitesi’nde yer alan en büyük konferans salonuna adı verilmiştir.

KARSAN İLK ELEKTRİKLİ OTOBÜSÜ ÜRETTİ

Twitter hesabından elektrikli otobüsün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki test sürüşünü gerçekleştirdikleri esnada çekilen görüntüleri paylaşan Erdoğan, "Kabine toplantımıza, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk seri üretim 4. seviye sürücüsüz elektrikli otobüsü Atak Electric ile gidiyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı öncesi ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Ortaklaşa üretmiş durumdalar. Şu andaki aracın boyu 8 metre. Ses vesaire hiçbir şey söz konusu değil. Yapay zeka olarak da gerek yayalara karşı duyarlı, trafik sinyallerine karşı duyarlı böyle bir araca sahip olmak, yıl sonuna kadar 24 metreye kadar elektrikli hale getirilecek.

Seri üretimle birlikte bu sektörde inanıyorum ki ülkemizin de markaların adını da duyuracaklar. Bütün mesele bu adımın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden atılmış olması bizi ayrıca mutlu etmiştir.

Her şey artık elektrikli dönecek. Böyle bir sürecin içerisindeyiz. Temiz enerjinin de ön adımları... Dünya temiz enerjiye gidiyor.

Bize de diyorlar iklim değişikliği noktasında neden adım atıyorsunuz diye? ABD adım atsın biz de atarız. Onlar atmaz biz atarsak sanayimizde durum ortada.

Yorumlar