Kars Akıllı Şehir ve Fiberkent Projesi tanıtım töreni

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: - "Bugünün Türkiye’sinde tek bir vatandaşımızın dahi internete erişmekten mahrum kalmasını istemiyoruz. Bunun için 'İnternetsiz ev kalmasın' adıyla bir seferberlik başlatıyoruz" - "Seferberliğin ilk ve en önemli adımı, internet fiyatlarının her gelir grubu tarafından ulaşılabilir şekilde düşük olması. Türkiye'de sabit telefon abonesi olan ama bir kere bile internet kullanmamış yaklaşık 2 milyon hanedeki vatandaşlarımızı internetle buluşturmayı hedefliyoruz" - "Türk Telekom’daki arkadaşlarımızdan bu seferberlik kapsamında, ilk kez internetle tanışacak vatandaşlarımız için özel bir tarife çıkarmalarını rica ettik. Onlar da bu çağrıyı benimsedi ve kar amacı gütmeyen tarife üzerinde çalışmaya başladılar"

Google Haberlere Abone ol
Kars Akıllı Şehir ve Fiberkent Projesi tanıtım töreni

KARS (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bugünün Türkiye’sinde tek bir vatandaşımızın dahi internete erişmekten mahrum kalmasını istemiyoruz. Bunun için 'İnternetsiz ev kalmasın' adıyla bir seferberlik başlatıyoruz" dedi.

Bakan Arslan, Kars Akıllı Şehir ve Fiberkent Projesi tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Kars'ta örnek bir çalışma ortaya koyduklarını söyledi.

Kars'ı dünya şehri yapmak istediklerini, bunun da yolunun bilişim ve iletişimden geçtiğini ifade eden Arslan, Kars'a akıllı şehir kimliği kazandırarak, dünyada daha tanınır hale getirileceğini kaydetti.

Arslan, Türkiye'nin iletişim ve bilişim altyapıları güçlendikçe birçok yeniliği uygulamaya geçireceklerini söyledi.

Birçok alanda "makineler arası iletişim"de önemli aşamalar kaydedildiğine dikkati çeken Arslan, "Bu gelişmeler paralelinde bizler akıllı şehirler, yollar gibi önemli çalışmalar başlattık ve devam ettiriyoruz. Ulaşım tarihinde yeni bir sayfa açtık. 2023 Akıllı Ulaşım Vizyonu doğrultusunda karayollarını bilgi ve iletişim teknolojileriyle donatmaya başladık. Daha yaşanabilir kentler için de şehirlerimizde akıllı dönüşümü başlattık." diye konuştu.

Arslan, akıllı şehir çözümleriyle kamu hizmetlerinin daha verimli yapılacağını, yakıt ve enerjiden tasarruf edileceğini anlatarak, akıllı kent uygulamalarını bir bir hizmet vermeye başladıklarını, bu uygulamanın Kars ile sınırlı kalmayacağını kaydetti. Akıllı şehir projesi hakkında bilgi veren Arslan, bu kapsamda engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya öncelik verdiklerini, proje kapsamında Sesli Adımlar uygulamasını da Kars’ta başlattıklarını ifade etti.

Arslan, akıllı şehir uygulamalarının kontrol merkezinin Valilik binasında oluşturulduğunu belirterek, tüm işlemlerin söz konusu merkezden takip edileceğini bildirdi.

- "Her binaya ve sokağa fiber"

Türkiye genelinde Türk Telekom ile Fiberkent adıyla yeni bir proje başlattıklarına işaret eden Arslan, proje kapsamında vatandaşların yüksek hızda internet ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için her binaya ve sokağa kadar fiberi götüreceklerini ifade etti.

Arslan, en uygun fiber dönüşümün sağlanıp, eski bakır altyapının fiber altyapıya dönüştürülmesini hedeflediklerini dile getirerek, "Bu dönüşümlerin yapıldığı sahalarda her aboneye saniyede 100 megabit hızına kadar hat sağlamış bulunuyoruz. Bu projeyi Kars’ta başlatmış oluyoruz. Bu yıl içinde de tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

- "İnternetsiz ev kalmasın, adıyla seferberlik başlatıyoruz"

İnternetin artık elektrik ve su kadar önemli olduğunu vurgulayan Arslan, internetin olmadığı bir hayatı düşünmenin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de artık bugünün Türkiye’sinde tek bir vatandaşımızın dahi internete erişmekten mahrum kalmasını istemiyoruz. Bunun için 'İnternetsiz ev kalmasın' adıyla bir seferberlik başlatıyoruz. Bu seferberliğin ilk ve en önemli adımı, internet fiyatlarının her gelir grubu tarafından ulaşılabilir şekilde düşük olması. Türkiye'de sabit telefon abonesi olan ama bir kere bile internet kullanmamış yaklaşık 2 milyon hane var. Bu seferberliğin ilk hedefi bu 2 milyon hanedeki vatandaşlarımızı internetle buluşturmak. Türk Telekom’daki arkadaşlarımızdan bu seferberlik kapsamında, ilk kez internetle tanışacak vatandaşlarımız için özel bir tarife çıkarmalarını rica ettik. Onlar da bu çağrıyı benimsedi ve kar amacı gütmeyen tarife üzerinde çalışmaya başladılar. Tüm internet servis sağlayıcıların kar gütmeyen hizmetten yararlanmasıyla ilgili uygulamanın önünü açtık."

- "Birilerinin at oynatmaması için güçlü olmamız lazım"

Arslan, ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin hayata geçirileceğine dikkati çekerek, "Bu mücadelede, birilerinin at oynatmaması için güçlü olmamız lazım. Güçlü hizmetler vermemiz ve emin adımlarla geleceğe yürümemiz lazım." dedi.

İnsanların hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını vurgulayan Arslan, "Milletimizin de bizim gelecekte atacağımız sağlıklı adımların yolunu kolaylaştıracak destekler vermesi gerekiyor. Bugüne kadar destek verdi, eminim ki bundan sonra da çok daha güçlü şekilde desteğini verecek. Bundan sonra çok daha güçlü bir Türkiye'ye uyanacağız, çok daha güçlü bir ülkeyle insanmızın ve coğrafyamızın hayatını kolaylaştıracağız. Dünyadaki mazlumlara ve mağdurlara hamilik yapmaya, Anadolu'yu onlara ana kucağı, baba ocağı yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Öte yandan Arslan, Türkiye'de ikinci kez Türkçe konuşma yapan Türk Telekom Üst yöneticisi Poul Doany'e teşekkür etti.

- "Kars artık Akıllı Şehir"

Türk Telekom CEO’su Paul Doany ise Kars’ı akıllı şehir haline getirmenin ve şehre fiber hızında internet sunuyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Akıllı şehirlerin, verimliliği artırdığına işaret eden Doany, "Bugünden sonra Kars halkını daha verimli, düzenli ve konforlu bir şehir hayatı bekliyor. Buna ek olarak Kars’ın tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla 'Kars mobil' uygulamasını da kullanıma sunduk. Kars’taki mevcut internet altyapımızı fiberle yeniliyoruz. Artık, Kars halkı daha hızlı internetten faydalanacak ve ileri dijital imkanlara kavuşacak." diye konuştu.

Bakanlıkla birlikte iletişimin ve teknolojinin ayrım gözetmeksizin herkes için erişilebilir olmasına inandıklarını belirten Doany, bu anlayışla geliştirdikleri Sesli Adımlar uygulamasını valilik binasına kurduklarını anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve beraberindekiler, valilik binasındaki Akıllı Şehir Yönetim Merkezi'nin açılışını yaptı.

Yorumlar