Karavan fiyatları salgınla birlikte patladı

Karavan fiyatları koronavirüs salgınıyla birlikte patlama yaşadı. Patlamanın nedeni ise yoğun şekilde artan talep oldu. Peki, karavan fiyatları ortalama ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
Karavan fiyatları salgınla birlikte patladı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kalabalıktan uzaklaşmak, doğada vakit geçirmek isteyenlerin talebi dolayısıyla karavan üretimine yönelen Trabzon'daki çeşitli firmalar son bir yılda 80'e yakın karavan imal etti.

Ortahisar ilçesindeki Büyük Sanayi Sitesi'nde otomobil bakım ve servis, mobilya, elektrik tesisatı ve araç aksesuarları alanlarında faaliyet gösteren 10'a yakın firma hem karavana talebin artması hem de Kovid-19 sürecinde işlerinin azalması nedeniyle bu sektöre yöneldi.

Salgın dolayısıyla doğada vakit geçirmek isteyen vatandaşların ilgi gösterdiği karavanın üretimine başlayan firmalar, panelvan tarzı araçların içerisinde günlük ihtiyaçların karşılanabileceği bölümler oluşturuyor.

Marka ve modeli belirlenen araçları müşterileri adına satın alıp istenilen teknolojiyle donatan ustalar, aynı zamanda müşterilerin gönderdiği araçları da belirlenen kriterlere uygun olarak dizayn ederek son bir yılda 80'e yakın karavan hazırladı.

Kentte karavan imalatı yapan firma sahibi İsmail Aydın, AA muhabirine, salgın sürecinde insanların karavana ilgisinin arttığını ve Trabzon'daki bazı firmaların da bu talebe cevap vermeye çalıştığını söyledi.

Aydın, Trabzon'un bu konuda yetkin ustalara sahip olduğunu, mobilya, tesisat, izolasyon ve enerji konularında hiç zorluk yaşamadıklarını kaydetti.

Hazırladıkları karavanları bir ayda müşteriye teslim ettiklerini anlatan Aydın, "Karavanla ilk kez tanışan insanlar, içinde her şey olsun istiyor ama karavan sadeliktir. Az eşya, az teferruat rahatlıktır." dedi.

Aydın, bu detayların fiyatı etkilediğini dile getirerek, "Fiyatlar 130 bin liradan başlıyor, 400 bin liraya kadar çıkıyor. Araca ve donanımına bağlı olarak fiyat değişiyor. Trabzon'un yanı sıra şehir dışından da talep geliyor. Yaptığımız işleri görenler müracaat ediyor." diye konuştu.

İnsanların salgın sürecinde doğada olmak, mesafeyi koruyarak tatil yapmak istediklerini aktaran Aydın, "Bazı arkadaşlarımız evini kapatıp karavanda yaşıyorlar. Belki bir yıldır karavanda yaşayanlar var." ifadesini kullandı.

Aydın, Karadeniz Bölgesi'nde karavan turizmi için güzel bir potansiyel bulunduğuna dikkati çekerek, bölgede artık karavanla gezen turistleri çokça gördüklerini belirtti.

Karavanın, Trabzon'un turizmine katkı sunduğunu dile getiren Aydın, "İnsanlar her şey dahil otellere gittiğinde bir haftalık tatil için 5-6 bin lira, belki daha fazla ücret ödüyor.

Karavanda ise yakıtını koyuyor, günlük temel ihtiyaçlarını karşılıyor ve aynı paraya belki bir ay tatil yapmış oluyor.

Ayrıca sabit kalmıyor, geziyor, ülkeyi tanıyor, güzellikleri görüyor. Karavanla seyahat özel bir kültür, daha ekonomik."dedi.

Öte yandan pandemi döneminde birçok insanın sahip olmak istediği karavanların çeşitli modelleri İstanbul’da düzenlenen fuarda karavan severlerle kavuşmuştu.

Fuara karavan almak için gelen Gökhan Kubilay, “Türkiye karavan üretiminde inanılmaz ilerledi. Karavanın gelecekte hem pandemi etkisi hem de kültürel değişimden dolayı çok popüler bir gezi ve tatil aracı olacağına inanıyorum.

Fakat ne yazık ki karavanların fiyatında, pandemi döneminde artan arz ve ham madde maliyetlerinden dolayı artış oldu. Ama buna rağmen insanların tercihi karavanla tatile çıkabilmek, değişik deneyimler yaşayabilmek” dedi.

TÜYAP’ın 2-10 Nisan tarihlerinde düzenlediği İstanbul Karavan ve Ekipmanları Fuarı Karavanist ile karavan tutkunları bir araya geliyor. TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarda her bütçeye uygun karavan modelleri bulunuyor.

Değişik ihtiyaçlara göre karavanların fiyatlarının 46 binden başlayıp 1 milyona kadar ulaştığı fuarda Pınar Altuğ’un da bir karavan aldığı öğrenildi.

Fuara sektörle ilgili yüze yakın önemli üreticiler ve dünyanın dev markalarının katıldığını belirten Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Şu anda yüze yakın karavan ve karavanla ilgili ekipman, aksesuarlar sergileniyor. Fuara yoğun ziyaret ve inanılmaz talep var. 4 gün içinde 70’e yakın karavan satıldı. 200’ün üzerinde ise sipariş alındı. Türkiye’deki karavan satışlarına bu fuar yüzde 20 katkıda bulunacak” dedi.

“KARAVAN İZOLE YAŞAM VE TATİL SUNUYOR” 

Fuarda her bütçeye uygun karavan olduğunu belirten Ersözlü, “Pandemi döneminde de karavana ilgi oldukça arttı. İnsanların daha çok izole yaşam ve tatil ihtiyacı var. Karavan bu ihtiyaçlar için çok büyük bir örnektir.

Her keseye, bütçeye uygun karavanlar sergileniyor. Karavan çeşidi çok. Örneğin elektrikli ve hibrit karavanlar var. Çekme karavanlar çok ilgi görüyor. Çünkü fiyatı ucuz ve yer sorunu olmadan her yere gidebilecek imkân sağlıyor. Bu yüzden de satışı fazla. Motokaravanı da çekme derdi istemeyen insanlar alıyor” dedi.

“SANAT DÜNYASININ DA İLGİSİNİ ÇEKİYOR” 

Ersözlü, “Fuara gelen ziyaretçiler kozmopolit bir yapıda. Daha çok hayatında doğayı, doğa ile baş başa kalıp sakin ortam yaşamak isteyip yeni yerler keşfetmek isteyen doğa tutkunlarının burayı ziyaret ettiğini görüyoruz. Tabii kültür sanat, sinema ve müzik dünyasından önemli isimlerini de ağırlıyoruz. Örneğin Şevval Sam, Kenan Doğulu ve Pınar Altuğ da davetlilerimiz arasında” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“KARAVAN PARK ALANLARI ÇOK KISITLI” 

Fuara ziyarete gelen Gökhan Kubilay, “Çok önceden beri doğa sporlarına büyük merakım vardı. Uzun yıllar hep çadırlarda gezdim. Şimdi kızımı da doğa sporları akımına çektim. Birazcık daha konfora düşkün olmaya başladık. Ama bizdeki konfor karavan boyutundaki konfor. O yüzden çekme römork ya da motokaravan almayı düşünüyorum.

Türkiye karavan üretiminde inanılmaz ilerledi. Karavanın gelecekte hem pandemi etkisi hem de kültürel değişimden dolayı çok popüler bir gezi ve tatil aracı olacağına inanıyorum. Tek ihtiyacımız olan karavancılığa biraz daha geniş yer ayırabilmek. Türkiye’de ne yazık ki karavan park alanları çok kısıtlı. Devletin ve toplumun buna biraz daha destek vermesi gerekiyor” dedi.

Yorumlar