"Kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz"

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "2018'de de sağlam, kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" - "Kredi notunu kullanarak ilerleyişimizi durdurmaya çalışanlar hüsrana uğramaya devam edecektir"

Google Haberlere Abone ol
"Kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin yüzde 7,4'lük oran ile bütün tahminlerin üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, "2018'de de sağlam, kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, 2017 yılı büyüme rakamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye ekonomisinin 2017'de yüzde 7,4 büyüdüğünü ve bu oranla G-20 ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını kaydeden Tüfenkci, "2018'de de sağlam, kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, 2017'nin, ülke ekonomisine ilişkin bir süredir devam eden ve özellikle uluslararası alanda yapılan siyasi yorumları, tüm olumsuz senaryoları yanıltan, tüm dünyanın ekonomiye gıptayla baktığı bir sıçrama yılı olduğuna işaret etti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının, ekonominin 2017 yılı büyümesine ilişkin tahminlerinin tutmadığını belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Kredi derecelendirme kuruluşları yüzde 6,7 veya en fazla yüzde 7 büyüme tahmininde bulunmuştu. IMF ise 2017 yılında Türkiye'nin yüzde 6,3 büyüyeceğini öngörürken, OECD'nin tahmini yüzde 6,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Üstelik bu tahminler defalarca yapılan revizyonlardan sonra son dönemde yapılmıştı. Yüzde 7,4'lük büyüme ile bütün bu tahminlerin üzerinde büyüme gerçekleştiren Türkiye, kendisini yatırım yapılabilir ülke olarak görmeyen tüm kredi derecelendirme kuruluşlarının öngörülerinin bir kez daha sorgulanması gerektiğini gösterdi. Ekonomik gerekçelerden yoksun siyasi kararlarla hareket eden bu kuruluşların hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Kredi notunu kullanarak ilerleyişimizi durdurmaya çalışanlar hüsrana uğramaya devam edecektir."

- "Sanayi ve hizmetler büyümede lokomotif oldu"

Tüfenkci, hükümet olarak uyguladıkları güçlü maliye politikaları, sektörel teşvikler ve vergi indirimleri neticesinde artan ekonomik aktivitenin iç talebi pozitif yönde etkilediğini vurgulayarak, 2017'de büyümede hizmetler ve sanayi sektörünün lokomotif rolünü üstlendiğine dikkati çekti.

Hizmetler sektörünün büyümeye 2,3 puan katkı yaptığını anımsatan Tüfenkci, "2016 yılında yüzde 0,2 büyüyen hizmetler sektörü 2017 yılında yüzde 10,7 büyüyerek ekonomik büyümeye en fazla katkıyı sağlayan alan olmuştur. 2017 yılı büyümemize en büyük diğer katkı 1,8 puan ile sanayi sektöründen gelmiştir. 2016 yılında yüzde 4,2 büyüyen sanayi sektörü 2017'de yüzde 9,2 artış kaydederek büyüme üzerinde yukarı yönlü etki yaratmıştır." ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, büyümeye, özel kesim tüketim harcamalarından 3,7, ihracattan 2,6 puan katkı geldiğini kaydederek, net dış ticaretin büyümeye katkısının 0,2 puan olarak gerçekleştiğini bildirdi.

İhracatın 2016'da yüzde 1,9 gerileyerek büyümeyi negatif etkilediğini hatırlatan Tüfenkci, ihracatın geçen yıl yüzde 12 ile en fazla büyüme kaydeden bileşen olduğunu belirtti.

Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Avrupa'nın ekonomik anlamda toparlanma eğiliminde olması dış talebi pozitif yönde etkileyerek üretim ve ihracattaki artışa neden olmuş, böylece 2017'de ihracat büyümeye pozitif katkıda bulunmuştur. Diğer taraftan ithalattaki artış ise 2017'de ihracattaki artışın gerisinde kalarak yüzde 10,3 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Böylece ithalatın büyüme üzerindeki etkisi 2,4 puan olmuştur. Dolayısıyla 2017'de yüzde 7,4 olarak gerçekleşen büyümeye net dış ticaretin katkısı 0,2 puan olmuştur."


Yorumlar