"Karanlıktaki hayat"ı yaşatarak anlatıyor

- Görme engelli aşçı Namık Tuncel, toplumda farkındalık oluşturmak için içine mutfak yaptığı özel aracıyla il il dolaşıp, davet ettiği vatandaşların gözlerini bağlayarak onları mutfağında çalıştırıyor sonra da bastonla yürüyüşe çıkarıyor - Tuncel: "Biz birbirimizi daha iyi anlayabilelim diye bu çalışmayı hazırladım"

Google Haberlere Abone ol
"Karanlıktaki hayat"ı yaşatarak anlatıyor

İSTANBUL (AA) – Görme engelli aşçı Namık Tuncel, içine mutfak yaptığı özel aracında hem yemek satıp hem de vatandaşları görme engellilerin dünyasına davet ediyor.

Ayvalık’ta yaşayan 50 yaşındaki Tuncel, insanların gözlerini bağlayıp, aracındaki mutfakta çalıştırıyor ve onları bastonla yürüyüşe çıkarıyor. Tuncel, bu sayede engelsiz kişilerin, görme engelli insanların yaşadığı zorlukları kısa süreliğine tecrübe etmelerini sağlıyor.

“Biz birbirimizi daha iyi anlayabilelim diye bu çalışmayı hazırladım.” diyen Tuncel, dört yıl önce tasarladığı aracıyla görme engellilere karşı duyarlılık sağlamak için şehir şehir geziyor.

- "Ben engel tanımam"

Üzerinde “Ben engel tanımam” yazılı özel arabasıyla farklı şehirlerdeki üniversiteleri ve okulları da gezdiğini, özellikle gençlerde engellilere karşı duyarlılık oluşturmaya çalıştığını söyleyen Namık Tuncel, Maltepe Meydanı’nda bulunmasının sebebini de şöyle ifade etti:

“Şu an yaptığımız çalışmada halkla iç içe olmamız için. Çünkü arabanın, özel karavanın içinde biz yemek yapıyoruz. Bu yemeği yaparken de vatandaş benim yanıma gelsin, orada bu zorluklar nedir, nelerle karşılaşıyoruz, arzu ederlerse benimle beraber alışverişe çıkıyorlar, çarşıyı tanıyorlar. Bunu sağlamaya çalışıyoruz.”

Devletin ve belediyelerin engelli vatandaşlara sunmuş olduğu hizmetlerin on beş yıl öncesine göre çok daha iyileştiğini vurgulayan Tuncel, engellilerin toplumdaki herkesle eşit düzeyde yaşam hakkına sahip olması için daha çok yol alınması gerektiğinin de altını çizdi.

- "Halkımızdan istediğim biz engelli insanları görün"

En önemli sıkıntının eğitim alanında yaşandığını belirten Tuncel, “Eğitim alanında çok ciddi eksiklerimiz var. Bunları tamamlamak için birbirimizi daha iyi anlamamız lazım. O yüzden insanları bizim dünyamıza davet ediyorum. Ben eşit şartlar altında çalışmak istiyorum. Ben de evlenip yuva kurmak istiyorum. Ben de sizin gibi hayat içinde yaşamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Aracında vergi levhasına kadar bir esnafın yapması gereken ne varsa yaptığını anlatan Tuncel, insanların karşılarındaki kişinin engelli olduğunu öğrenince onlardan uzak durmalarının kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En büyük sıkıntımız burada insanlar bizim engelli olduğumuzu öğrenince bizden uzak duruyorlar. Sanki bizde bulaşıcı bir hastalık varmış gibi ilk etapta bizden uzak durmaları bizi çok üzüyor, rencide ediyor. Burada sadece görme engelli değil, yerine göre ortopedik engelli oluyor, zihinsel engelli kardeşlerimiz oluyor, kalabalık oluyoruz. Bunu yapmanın hiçbir anlamı yok. Tam tersi bizi normal bir esnaf gibi karşılamış olsa, biz de bunu yapabildiğimizi milletin gözünün önünde sergiliyoruz. Burada Türk mutfağıyla beraber dünya mutfağını birleştirerek çeşitli yemekler yapıyoruz. Bunu yaparken de üst düzey otellerin şefleri bana destek veriyor. Benim halkımızdan istediğim biz engelli insanları görün, onlar sizden para pul istemiyor. Sadece insani bir şekilde hayatımızı sürdürmek istiyoruz.”

Yorumlar